• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

10.02.2019

18:12

DOBILA DOZVOLU ZA LETENJE PRE PUNOLETSTVA: Nikolina (17) najmlađi pilot u istoriji Srbije!

Društvo

DOBILA DOZVOLU ZA LETENJE PRE PUNOLETSTVA: Nikolina (17) najmlađi pilot u istoriji Srbije!

Podeli vest

Kikinđanka Nikolina Adamov (17) od malih nogu obožava avione, već sa 16 je imala prvi samostalni let, a prošlog oktobra postala je najmlađa osoba u Srbiji sa pilotskom dozvolom * San mi je da upravljam velikim putničkim avionima, kaže Nikolina

Kikinđanka Nikolina Adamov (17) najmlađi je pilot u istoriji srpskog vazduhoplovstva! Ona je prošlog oktobra, sa tek navršenih 17, dobila pilotsku dozvolu za upravljanje sportskim avionom, što nikada nikome nije uspelo u tim godinama.

Nikolina, koja je ljubav prema avionima nasledila od oca Nike, prvi samostalni let imala je već sa 16 godina, a san joj je da jednog dana upravlja velikom putničkom letelicom na komercijalnim linijama.

Drugari se plaše za nju

Nikolina u Vazduhoplovnoj akademiji ide u razred sa 23 dečaka i tri devojke, a jedina od njih ima pilotsku dozvolu.

- Oni mi kažu da ih je strah i kada mene gledaju kako letim, a ne smeju ni da zamisle kako bi njima bilo da su na mom mestu. Za letenje je potrebno imati petlju, ali s vremenom se čovek navikne, pa pređe u rutinu - bez lažne skromnosti objašnjava Nikolina.

Letački trikovi

Ova samo naizgled obična devojka kaže da je još u osnovnoj školi znala da će biti pilot.

- Tata Nika je pilot skoro 30 godina. On je i meni i mlađoj sestri Maji (14) preneo ljubav prema avionima. Još kao deca sedele smo s njim u kabini i letele, a u meni se u jednom momentu probudila želja da i sama postanem pilot. Gledala sam tatu, dosta vremena sam provodila sa njim na aerodromu i polako ulazila u tajne ove veštine. Odavno znam sve delove aviona i letačke trikove, jer se u našoj kući često o tome razgovaralo. Čitala sam i o drugim ženama pilotima, posmatrala ih kako lete, ozbiljno se pripremala za svoj budući poziv - kaže nam Nikolina.

PROŠLO JE KRITIČNIH 72 SATA! Mladen Mijatović otkrio kako se Dea sada oseća!

Prvi samostalni let imala je u oktobru 2017. godine u krugu kikindskog aerodroma.

- Taj moj prvi kratki let podrazumevao je proceduru kroz koju se uči poletanje, sletanje i osnovna komunikacija. Tako je sve počelo... Malo-pomalo, godinu dana posle toga, uz dosta učenja i vežbe, dogurala sam do međunarodne PPL dozvole za jednomotorne avione. Odslušala sam više od 150 časova u svojoj srednjoj školi i savladala devet različitih vazduhoplovnih predmeta pre završnog ispita, koji je podrazumevao let od Kikinde do Novog Sada i nazad. Bilo je to teško i zahtevno, ali za mene neverovatno iskustvo. Posle toga sam najduže upravljala avionom do Valjeva i taj let je trajao tri sata - priča Nikolina.

Odlično svira klavir

Pored toga što obožava avione, Nikolina voli i muziku. Završila je osnovnu muzičku školu sa odličnim uspehom i svira klavir. Ipak, kako kaže, to će joj biti samo hobi, pošto su avioni njena prava ljubav.

Učenica je treće godine Vazduhoplovne akademije u Beogradu, ali ne planira da bude avio-tehničar, za šta se zvanično školuje, nego pilot.

- Meni je pilotiranje avionom kao dobar dan, adrenalin proradi, jeste neobično, odlučuješ i odgovaraš za svoj život, moraš da se snalaziš, primenjuješ stečeno znanje. Imam osećaj da je teže voziti kola, drugim ljudima je to neshvatljivo, ali to je tako. Nikad nisam sela za volan automobila, tek treba da krenem na časove vožnje, ali zato sam u avionu svoja na svome - kaže oduševljeno ova neobična devojka.

SRBIJA IMA 378 MILIONERA - ZVANIČNO, svakI od njih u bankama drži 450.000.000E: KOLIKO IH STVARNO IMA I GDE KRIJU PARE, NIKO NE ZNA!

Podrška roditelja

San joj je da jednog dana bude pilot u velikim putničkim avionima na komercijalnim letovima, a u tome je podržavaju i roditelji.

- Svesni su koliko volim avione i uz mene su. Jedno se mama plaši kada sama uđem u kokpit. Prilikom mog prvog samostalnog leta, niko nije smeo da joj kaže da ću sama upravljati avionom. Tek kada je sve bilo gotovo, rekli su joj šta sam uradila - objašnjava Nikolina.

ŠESTA ŽRTVA EPIDEMIJE GRIPA! Muškarac iz Niša preminuo na Klinici za infektivne bolesti

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Stojan

pre 5 godina

Dati detetu dozvolu je pogresno. Njeno mozak se jos razvija i ona ne moze da razmislja kao oformljena osoba. Pored toga sto se toliko nasminkala ona je jos dete.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija