• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

13.02.2019

18:17

(FOTO) BRNABIĆ: Sa Vansijem još šire otvaramo vrata Srbije za svet

Društvo

(FOTO) BRNABIĆ: Sa Vansijem još šire otvaramo vrata Srbije za svet

Podeli vest

Početak rada kompanije Vansi, "Vansi erports Srbija", na beogradskom aerodromu veliki je i važan dan, za Aerodrom "Nikola Tesla" i za Srbiju, jer je to partnerstvo prva koncesija u istoriji naše zemlje, poručila je danas premijerka Ana Brnabić

Ona je generalnom direktoru "VINCI Concešions" i predsedniku kompanije "VINCI Airports" Nikoli Notbaru simoblicno predala veliki ključ za upravljanje aerodromom.

- Predajem vam ovaj ključ, kao simbol našeg partnerstva. Želim i molim vas da radite posvećeno, da razvijamo aerodrom, kao poseban potencijal za razvoj cele Srbije, za bolji život građana, a garantujem da ćete u Vladi Srbije imate partnera koji je spreman da ide korak dalje da ostvarimo zajedbičku viziju - istakla je Brnabić. 

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIĆ



Time je svečano obeležen početak rada kompanije "Vansi erports Srbija" na beogradskom aerodromu i početak implementacije koncesije za finansiranje, razvoj kroz izgradnju i rekonstrukciju, održavanje i upravljanje infrastrukturom i obavljanje delatnosti operatera Aerodroma "Nikola Tesla".

Brnabić je istakla da projekat ima strateški značaj za dalji razvoj Srbije, a da je Vansi strateški važan partner, koji će dodatno promovisati potencijale Srbije u svetu. 

- Naše naše partnerstvo sa Vansijem predstavlja prvu koncesiju u istoriji naše zemlje. Reč je o partneru koji će svojim znanjem, iskustvom, referencama i resursima, bez sumnje, unaprediti poslovanje aerodroma. Aerodroma koji ostaje u vlasništvu svojih akcionara, od kojih je većinski, sa 83,5 odsto, Republika Srbija - rekla je Brnabić.

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIĆ



Ona je napomenula da je vlada tražila partnera koji deli viziju za budućnost Srbije, koji je jednako ambiciozan posvećen ostvarivanju te vizije - a to je Beograd i Srbija kao centar vazdušnog saobraćaja za Jugoistočnu Evropu. 

Brnabić je naglasila da je plan da partnerstvo i zajednička vizija dovedu do povećanja turističke i poslovne posete Srbiji i da na beogradskom aerodromu dočekujemo 15 miliona putnika godišnje. 

- U narednih 25 godina, pored redovnih godišnjih koncesionih naknada, ovo partnerstvo će obezbediti investicije od 732 miliona evra u infrastrukturu aerodroma ''Nikola Tesla''. Ovim, još šire otvaramo vrata Srbije za svet - ukazala je premijerka. 

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIĆ



Ona je rekla da projekat, na mnogo načina simbolizuje novo poglavlje o modernoj i inovativnoj Srbiji koja je povezana sa svetom.

Čestitala je i zahvalila kompaniji Vansi što, kako je rekla, veruju u Srbiju, budućnost privrede i potencijal građana.

Brnabić je dodala da je veliki broj institucija i timova Vlade Srbije, uz ogromnu podršku predsednika Aleksandra Vučića, učestvovao u kreiranju i realizaciji ovog projekta. 

- Sproveli smo transparentan, međunarodni tender na kome su učestvovali najveći igrači širom sveta. U oštroj konkurenciji, ''Vansi erports" je izašao kao pobednik. I tako danas slavimo još jedno jako partnerstvo u našoj avio industriji - prvi put sa Etihadom, a i ovaj put ponovo sa jednom od najjačih svetskih kompanija u ovoj industriji ''Vansi erports'' - istakla je premijerka.

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIĆ



Prema njenim rečima, u poslednjih pet godina, Srbija je značajno usaglasila propise sa evropskim u svim aspektima i započela izradu Strategije razvoja vazdušnog saobraćaja do 2025. godine. 

- Evropska Agencija za bezbednost vazdušnog saobraćaja ocenila je Republiku Srbiju najvišim ocenama u oblasti bezbednosti. Danas smo u ovoj oblasti među vodećima u Evropi, iako su prethodne decenije donele brojna iskušenja našoj avio industriji - ukazala je premijerka.

Kako je rekla, preokret je počeo kada je Vlada Srbije na čelu sa tadašnjim premijerom, Aleksandrom Vučićem, pokrenula restrukturiranje nacionalnog avioprevoznika. 

Partnerstvo Srbije sa Etihadom bio je osnov za novi početak koji je već u prvoj godini doneo novih milion putnika beogradskom aerodromu, rekla je Brnabić.

- Kroz Aerodrom ''Nikola Tesla'' 2012. godine je prošlo 3,4 miliona putnika, a zahvaljujući partnerstvu sa Etihadom i postojanju Er Srbije, na kraju prošle godine, beogradski aerodrom je imao čak 5,6 miliona putnika - najviše u istoriji ovog aerodroma - naglasila je Brnabić.

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIĆ



Ona je navela da je rast beogradskog aerodroma rezultat velikog rada, promena i vere u potencijale Srbije i istakla da je poteban jak partner za dalji, brži i održiviji rast aerodroma.

Brnabić je podsetila da Srbija ima dugu istoriju i u civilnom i u vojnom vazdušnom saobraćaju, i da ove godine slavimo Vek avijacije u Srbiji. 

Navela je da je Srbija jedna od prvih država koje su postavile pravni okvir za oblast civilnog vazduloplovstva još 1913. godine i jedna od prvih 10 potpisnica Međunarodne konvencije za regulisanje vazdušne plovidbe, usvojene u Parizu, 1919. godine. 

Posebno je navela Mihajla Pupina, jednog od naših najvećih naučnika i dugogodišnjeg predsednika Srpskog narodnog saveza u Americi, koji je bio jedan od osnivača preteče današnje NASA-e. 

- Ponosni smo na uspehe svih naših stručnjaka u oblasti avijacije koji su, iz generacije u generaciju, donosili promene i boljitak - podvukla je Brnabić.

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIĆ



Navela je da je Srbija, kao potpisnica međunarodnog Sporazuma sa Evropskom zajednicom i njenim državama članicama o uspostavljanju zajedničkog Evropskog vazduhoplovnog područja, danas ravnopravan član u civilnom vazduhoplovstvu Evrope. 

Svečanost preuzimanja upravljanja aerodomom "Nikola Tesla" završena je nastupom trubačkog orkestra "Danijela", koji vodi prva dama srpske trube Danijena Veselinović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nikola

pre 5 godina

Da nije bilo uspešne privatizacije JAT-a nikada ne bismo dobili ovolike pare za Aerodrom Beograd.

Mila

pre 5 godina

Ova vladi cini samo dobre stavari za Srbiji i nas narod!!

Jelena

pre 5 godina

Svaka saradnja po pitanju aerodroma je dobrodosla.

Maree

pre 5 godina

Ovo je veliki dan za Beograd,za beogradski aerodrom pre svega!

Zub

pre 5 godina

Ovim ce Srbija postati glavna luka avio saobracaja u ovom delu Evrope.

joco

pre 5 godina

Jos jedan dokaz posvecenosti Vlade .Uspesan posao.Srbija otvorila vrata svetu.

Andjela

pre 5 godina

Srbija ce tek shvatiti koliko je ovo vazan korak i koliko smo ovim dobili.

Nikoletka

pre 5 godina

Sve pohvale za uspesnu privucenost ovakvih poslova,a jos lepse sto se neke kao ova desavaju prvi put nasoj zemlji i ekonomiji.

milica milicic

pre 5 godina

Partnerstvo sa kompanijom Vansi u cilju razvoja aerodroma Nikola Tesla, bice vise letova, putnika i vise zarada.

Tina

pre 5 godina

Veliko ostvarenje za aeorodrom i pilote. Svaka cast Ana!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!
SPREMA SE OBRAČUN

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!

Pre dva dana u Litvaniju je stigla avangarda nemačke oklopne brigade, koja će od 2027. godine biti stalno raspoređena u toj baltičkoj državi. Ovo je prvi put od kraja Drugog svetskog rata da je Bundesver trajno rasporedio svoje snage van nemačkih granica. To je veliki izazov za nemačku vojsku, koja se suočava sa nedostatkom bukvalno svega - naoružanja, opreme, municije, a pre svega ljudstva.

16.04.2024

11:40

Tajni plan Putina za Iran i Izrael! Ovo odlučio da uradi?! Oči celog sveta uprte u Rusiju: Ako je tačno, čeka nas još strašniji scenario!
NJIH CILJA

Tajni plan Putina za Iran i Izrael! Ovo odlučio da uradi?! Oči celog sveta uprte u Rusiju: Ako je tačno, čeka nas još strašniji scenario!

Oči sveta su trenutno uprte u situaciju na Bliskom istoku. Prvi put u istoriji Islamske Republike, Iran je u nedelju uveče direktno napao svog najvećeg neprijatelja Izrael. Prema Izraelu, ukupno je ispaljeno oko 300 projektila, ali su gotovo sve presreli izraelska vojska i njeni saveznici. Mnogi su odmah postavili pitanje kakva je uloga ruskog predsednika Vladimira Putina ovom sukobu.

16.04.2024

10:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija