• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M.

20.02.2019

11:56

DRŽAVA ĆE PLAĆATI DADILJE ZA DECU: Ministarka Dejanović najavila nove mere populacione politike

Društvo

DRŽAVA ĆE PLAĆATI DADILJE ZA DECU: Ministarka Dejanović najavila nove mere populacione politike

Podeli vest

Ministarka Slavica Đukić Dejanović kaže da se spremaju nove sistemske mere za pomoć roditeljima. Jedna od njih je finansiranje bebisiterki koje će čuvati decu zaposlenim mamama i tatama

Država Srbija ubuduće će posredstvom lokalnih samouprava plaćati dadilje za decu širom Srbije i tako podsticati mlade parove na roditeljstvo! Ovo je za Informer najavila ministarka zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović kao samo jednu u nizu mera za povećanje nataliteta. Ona objašnjava da je nedavno raspisan javni poziv opštinama i gradovima za dodelu bespovratnih sredstava u iznosu od 650 miliona dinara kako bi u svojim sredinama što bolje rešili bar neke probleme sa kojima se susreću roditelji.

I vrtići da rade duže

Prioritet

Prednost će imati zaposleni roditelji sa decom do četiri godine
Slavica Đukić Dejanović, ministarka

Deo tog novca, kako dodaje, otići će i za angažovanje bebisiterki, koje bi kolektivno ili pojedinačno čuvale decu kako bi roditelji koji su zaposleni rešili problem sa čuvanjem dece.

- Prednost će imati zaposlene mame i tate sa decom do četiri godine, a onda i svi ostali. Radi podsticanja mladih parova da postanu roditelji čuvanje dece ne bi važilo samo dok su oni na poslu, već i kad imaju neke druge obaveze ili žele da izađu u provod. Opštine tako mogu da razmotre ideju o bebisiterkama koje bi upravo one plaćale, ali i o dežurnim vrtićima, o radu obdaništa do 22 časa, o dežurnim vaspitačicama, odnosno negovateljicama... - navodi ona i dodaje da postoji mogućnost i da babe i dede mlađe od 65 godina dobiju besplatne karte da mogu da idu da čuvaju unuke kada roditelji rade:

Foto: Informer DN

650


MILIONA DINARA DAJE DRŽAVA OPŠTINAMA ZA POPULACIONU POLITIKU

- Različite vrste pomoći su u opticaju, a na opštinama je da procene koje od njih imaju najbolji efekat i šta je najisplativije, pa da sledeće godine iz svog budžeta odvoje za te stvari, a od države traže nešto drugo. Cilj nam je da svi zajedno podstičemo roditelje, naročito mlade bračne parove da šire porodicu i rade na natalitetu. Zato smo se odlučili na ovaj korak i odvojili 650 miliona dinara - naglašava ministarka.

Veliki problem migracije mladih

Ministarka bez portfelja ocenjuje da je jedan od većih problema populacione politike to što mnogo mladih odlazi iz zemlje.

- Kada smo završili istraživanje, podaci su pokazali da svaki treći student želi da napusti zemlju, a da 76 odsto onih koji su otišli ne planira da se vrati u zemlju. Uz to, poznat je i podatak da se zbog migracija najveći broj prvorođenih beba upravo rodi van granica Srbije - kaže ministarka i konstatuje da ipak čak 57 odsto onih koji su otišli želi da investira svoja sredstva i znanje u našu zemlju.

Na pitanje da li su dosadašnje populacione mere dale neke pozitivne rezultate, Đukić Dejanović otkriva da je i dalje najveći problem broj prvorođenih beba.

- U toj grupaciji svake godine se rodi 1.000 beba manje. Ali zato se i te kako povećava broj porodica sa dvoje, troje i četvoro dece. Čak je broj porodica sa troje i četvoro dece u 2018. identičan onom iz 1980, kada je bilo 40 odsto više beba nego što ih sada ima. Tako da pomake vidimo, mere daju pozitivan efekat i to nam daje još veći podstrek da nastavimo dalje da radimo na populacionoj politici - ističe ministarka.

 

Odličan potez

Da su ovakve ideje i bespovratna sredstva od velikog značaja za roditeljstvo i za podsticaj mladih koji i dalje imaju strah da osnuju porodicu, smatra i psiholog Aleksandra Janković.

Foto: Informer DN

Važna podrška

Foto: Informer DN

Potrebno je dati ovakvu podršku i ulagati novčana sredstva u populacionu politiku
Aleksandra Janković, psiholog

- Ovo je vrlo pozitivna kampanja i samo se tako može uticati na natalitet. Potrebno je dati ovakvu podršku i ulagati novčana sredstva u populacionu politiku. Roditeljstvo je velika odgovornost i dok se sve kocke ne poklope, mladi uprkos svojoj volji, ne smeju u te vode. Jer kada parovi znaju da pored velikog broja obaveza i posla koji nije nimalo lak, imaju ko da im čuva dete, da ga uzme iz vrtića i o njemu brine bez dodatnog plaćanja, samim tim će se lakše i odlučivati za potomstvo. Pored toga biće rasterećeniji, imaće više vremena za sebe, partnera, za porodicu - objašnjava Jankovićeva.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svetlana NS

pre 5 godina

Sve, sve, ali roditelji neće imati vremena za svoju decu. Rađaju ih obdaništima, babama i bebi siterkama. Što ne date skraćeno radno vreme svim majkama do polaska dece u školu? Sigurna sam da bi to koristilo svima, a najviše deci. ps. Zašto nevakcinisanu decu ne računate u natalitet? Njima ste oduzeli sva prava!

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija