• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegraf.rs/Informer.rs

21.02.2019

14:53

(HIT VIDEO) LUMPERAJKA NA SAHRANI U SOMBORU! Vriska, cika i đuskanje po kovčegu...

Društvo

(HIT VIDEO) LUMPERAJKA NA SAHRANI U SOMBORU! Vriska, cika i đuskanje po kovčegu...

Podeli vest

Običaji koji se poštuju na sahranama variraju od podneblja do podneblja, ali onaj koji je zabeležen u Somboru, može se uvrstiti u jedan od neobičnijih. Naime, na Fejsbuku je objavljen snimak sa sahrane izvesne Kate, koja je pre nekoliko dana na večni počinak ispraćena uz trubače, vesele pesme, igru i trupanje oko sanduka i na njemu


Reakcije na ovaj video bile su podeljene, a u komentarima se oglasio i orkestar koji je tog dana bio angažovan ovako specifičnim povodom.

- Pozvali su nas i mi smo došli, kod mađarskih Roma je to običaj. Mi smo otišli, odradili posao i to je bilo to.

Ipak, bilo je onih koji su se zgražavali nad ovim scenama, smatrajući da je odvratno, bolesno i morbidno da neko igra i veseli se pored mrtvaca.

- Sram vas bilo, sa mrtvima nema šale, nek' počiva u miru. Želje se ispunjavaju voljenim osobama dok su žive a nikako kad umru. Pogotovo da skaču po sanduku te ženturače, nemaju osećaj stida, ovo je neviđeno - zgrozio se neko nad snimkom.

Neki su smatrali da, bez obzira na poslednju želju pokojnice, ne treba vrckati i popeti se skoro na sanduk. Čak ako je neko voleo muziku ili bio muzičar.

 

 

Onda se oglasila rođaka Katina, objašnjavajući da je ona volela muziku, te da je ovo bila njena želja."Nikad te nećemo zaboraviti. Nije ona iz Banata, ona je živela u Novom Sadu, ali je porodica iz Sombora. Svi bi trebalo ovako da se isprate. Ne lupetajte više"

- To je moja kuma koja me je krstila. Počivaj u miru, kumo, ti si bila jedna vesela osoba i znam da ti je ovo bila želja, uvek si nam o tome pričala. Zbogom kumo.

Kako se povela polemika oko toga da li je ovo romski običaj ili samo sprovođenje volje pokojnice, korisnici Fejsbuka su se na ovoj objavi osvrnuli i na problem sa nacionalizmom, ističući da nije važno ko je koje nacije, ako je to nečija želja.

- Mislim da nema to nikakve veze sa nacijom, da li je Ciganin ili Srbin, verovatno je pokojniku bila poslednja želja da ga isprate sa muzikom, a želju ili amanet može svako da ostavi i Ciganin i Srbin, ne bi trebalo da se vređamo po nacionalnosti - napisala je jedna korisnica. 

Drugi su komentarisali da se onaj ko je umro najverovatnije "rešio belaja, boli, i tuge", te da se, kako se navodi u komentaru "treba veseliti", jer on nastavlja svoje putovanje.

Mi Romi verujemo da duša putuje nakon smrti. Ovo je samo oproštaj - stoji u jednom od komentara.

Drugi su bili šaljivi, pa su napisali da bi bilo dobro da i njega tako isprate na večni počinak.

- Kad ja umrem ovako da me ispratite! Žurka, muzika! Samo nemojte na sanduk da sedate, možda me ponese atmosfera pa ustanem - našalila se jedna devojka ovu objavu.

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milemalivuk

pre 5 godina

A ja mislio Hrvati bolestan narod. Sestra ubije sestru pa je drzi 19 god u zamrzivacu ispod namirnica.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija