• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: 24sata.hr

26.02.2019

09:24

NIJE NI TA IRSKA ZEMLJA DEMBELIJA! Marko je otišao da potraži bolji život, a sada DECU NE ŠALJE U VRTIĆ JER JE PRESKUPO, kiriju plaća 900 evra, a registraciju 1.000!

Društvo

NIJE NI TA IRSKA ZEMLJA DEMBELIJA! Marko je otišao da potraži bolji život, a sada DECU NE ŠALJE U VRTIĆ JER JE PRESKUPO, kiriju plaća 900 evra, a registraciju 1.000!

Podeli vest

Sve veći broj mladih iz regiona odlazi iz zemlje u potragu za boljim životom, a jedna porodica je otkrila koliki su im mesečni troškovi otkad su se preselili u Irsku. Žive u Korku, na samom jugu zemlje

- Ovde se plata dobija na nedeljnom nivou, pa većinu troškova i plaćate nedeljno - pojašnjava Marko koji je iz Zagreba otišao sa suprugom i dvoje dece pre pet godina.

Kaže da imaju 2 automobila.

- Nedeljno nas osiguranje i registracija za svaki od njih košta po 20 evra, odnosno, godišnje za to izdvojimo ukupno 1.000 evra. Na gorivo mesečno po automobilu potrošimo oko 25 evra. Ovde je litar dizela 1,20 evra, a benzina 1,30. Krenuo sam odmah od kola jer znam da se u Hrvatskoj bez njega takoreći ni u toalet ne ide - pojasnio je Marko.

Foto: pixabay.com

Kork, Irska

Žive u kući s tri sobe koja ih mesečno košta 900 evra.

- Cena struje varira s obzirom na godišnje doba jer se na struju i grejemo. Tako nas zimi mesečno košta 146 evra, a leti 60. Voda se ne plaća - dodao je.

Račun za mobilne telefone im stoji 40 evra, a odvoz smeća je 25 evra mesečno. Vrtići su preskupi, pa majke obično ostaju s decom kod kuće.

- Mesečno bi nam za vrtić trebalo skoro isto koliko i za kiriju. U našem slučaju 800 evra po detetu je neisplativo. Zato je supruga s njima kod kuće - objašnjava.

U slobodno vreme ponekad odu u bioskop, ali uvek uzmu porodične karte koje se kreću od 60 do 120 evra.

Foto: pixabay.com

Marko kaže da radi za prosečnu irsku platu.

- Sat se prosečno plata 13 evra, a broj radnih sati u nedelji je 39 sati tako da je to nedeljno zaradi 507 evra. Ako gledamo mesečno, u Irskoj je prosečna plata 2028 evra. Ne možete da zaradite manje od 1528,8 evra mesečno, jer je minimalac 9,8 evra po satu - pojasnio je Marko.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Goran Babic

pre 5 godina

Dodji u naprednu Srbiju mi smo Svica na brdovitom balkanu!

Stojan

pre 5 godina

Pa odatle svi beze, sta on trazi tamo. To je izgleda tipicno gledanje u tamo neki komsilu gde mu se cini da je trava zelenija. Pa mozda je i zelenija ali za to zelenilo on je da radi kao rob i uglavnom sve ce mu otici na troskove.

Miki

pre 5 godina

Rešenje problema, dovedi taštu i zaposli ženu. Prijavi decu ,uzmi dečiji dodatak.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija