• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M.

28.02.2019

19:50

(FOTO) MILETIĆI SE IZ KRUŠEVCA PRESELILI NA KOSMETI! Srpska porodica iz centralne Srbije otišla u selo kod Peći!

Društvo

(FOTO) MILETIĆI SE IZ KRUŠEVCA PRESELILI NA KOSMETI! Srpska porodica iz centralne Srbije otišla u selo kod Peći!

Podeli vest

Petko i Snežana Miletić sa sinom i ćerkom pre deset godina odlučili da se iz Kruševca presele u metohijsko selo Opraške, gde im je dedovina. Živimo okruženi Albancima, upadaju nam u selo, potkradaju nas i uznemiravaju, ali ne damo se, kaže Petko

Petko i Snežana Miletić već deset godina sa ćerkom Tamarom (14) i sinom Lazarom (13) žive u metohijskom selu Opraške kod Peći okruženi isključivo Albancima! Petko (53) je 2009. godine odlučio da se iz Kruševca preseli u selo gde je rođen i odakle su mu dedovi, jer ga je nakon pogibije brata u ratu na Kosovu 1999. nešto vuklo da se vrati.

Miletići sada praktično žive u izolaciji, komšije Albanci im često upadaju u selo, potkradaju ih i čine sve da ih oteraju iz sela.

Pretnje smrću

Petko Miletić kaže da ga je u rodne Opraške povukla velika nostalgija i nada u bolju budućnost, ali da sada u njima ostaje samo zato što nema gde.

- U Opraškama sam odrastao, a kada sam sredinom osamdesetih dobio posao u kruševačkom "Trajalu", dogovor je bio da moj brat ostane na očevini i da on brine o roditeljima. Sticajem okolnosti, roditelji su mi tokom sukoba devedesetih završili u izbeglištvu kod mene u Kruševcu, gde su u umrli, a brat je ubijen u ratu 1999. godine. Od tada nisam mogao da se smirim i živeo sam za dan da se vratim u rodni kraj - kaže na početku razgovora za Informer Petko Miletić.

Foto: Informer

Kaže da je od bratovljeve smrti bio siguran da će se vratiti na Kosovo kad-tad, samo je čekao povoljan trenutak.

- Vratio bih se i ranije, ali rodna kuća i imanje mi je bilo sravnjeno sa zemljom, a nisam imao finansijskih mogućnosti da ga obnovim. Međutim, 2009. godine jedna humanitarna organizacija rešila je da podigne kuće svim Srbima koji odluče da se vrate u Opraške, a tada sam ostao i bez posla u "Trajalu". Supruga je znala da želim da ponovo živim na Kosovu, da sam planirao na rodnoj grudi da se bavim poljoprivredom, i brzo smo doneli odluku o preseljenju. Kuća nam je veoma brzo bila gotova i 2009. smo sa sinom Lazarom i ćerkom Tamarom otišli da živimo u mom rodnom selu - priča on.

Na Kosovu za Srbe

nema budućnosti

On kaže da voli Kosovo i Metohiju, ali da za Srbe tamo definitivno nema budućnosti.
- Srbi ovde tavore, ne žive. Bez slobode jednostavno nema života. Svi smo ograničeni. I mi ćemo verovatno tavoriti ovde dok deca ne stasaju i ne krenu na fakultet u Srbiji. Onda ćemo verovatno i mi za njima, ako se u međuvremenu nešto ne promeni - kaže Petko Miletić. 

Prema rečima Miletića, zajedno sa njegovom porodicom u ovo selo se iste godine vratilo još 15 srpskih porodica, a od svih njih, još jedino oni žive u selu.

- Naše selo je okruženo Albancima i konstantno smo od njih trpeli pritiske. To komšije nisu mogle da izdrže i svi su se brže-bolje odselili, tako da danas u celom selu živimo samo mi, a pre rata ovde je živelo 26 porodica. Pokušao sam da realizujem svoje snove, postavio sam plastenike, gajio povrće i krave, ali jednostavno ne da se... Čim smo došli, krenuli su problemi. Od povratka, četiri puta su mi krali pumpu za vodu, tri puta kabl za struju koji vodi do pumpe, uništavali su mi stoku, čak sam imao i pretnje ubistvom. Robu niko nije hteo da mi uzima, sve je propadalo. Pokušao sam da pokrenem i proizvodnju stočne hrane, ali jednostavno, kao Srbin, ne mogu nigde da je plasiram. Tako da sada od svih ideja i pokušaja, živimo od socijalne pomoći, koja iznosi 17.000 dinara i koju ne dobijamo redovno - priča rezignirano Miletić.

Foto: Informer

Totalna izolacija

On kaže da mu je najteže zbog dece i supruge, koji žive u konstantnom strahu od Albanaca.

- Deca su mi tinejdžeri, Tamara ima 14, Lazar 13 godina i ne smeju nigde sami. Svakodnevno ih vozim na traktoru u školu u Osojane, koje nam je udaljeno četiri kilometara. Albanci ih presreću, plaše, nasrću na njih kad krenu sami. Opet, kad njih odvezem, strahujem za suprugu kod kuće. Mi živimo sami u selu, Albanci koji nas okružuju to znaju i konstantno upadaju. Želimo da se s njima nekako združimo, popijemo kafu, živimo kao ljudi, ali oni to jednostavno neće. Mi smo u teškoj izolaciji, niti negde idemo, niti nam ko dolazi, u kući i svom dvorištu smo po ceo dan. Deca su jako nervozna, žele slobodu, a nemaju je. Jedina razonoda su im društvene mreže, nemaju s kim da se druže van škole - ističe Miletić.
 

PUTIN JE NAJJAČI SRPSKI ADUT U BORBI ZA KOSOVO! Šiptari priznaju diplomatski poraz, BEZ NJEGOVOG ODOBRENJA NEMA DRŽAVE KOSOVO!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija