• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: blic.rs/Informer.rs

04.03.2019

11:18

ANA BRNABIĆ NA KOPAONIK BIZNIS FORUMU: Srbija će biti zemlja koja će izgledati potpuno drugačije, imamo stabilne javne finansije!

Društvo

ANA BRNABIĆ NA KOPAONIK BIZNIS FORUMU: Srbija će biti zemlja koja će izgledati potpuno drugačije, imamo stabilne javne finansije!

Podeli vest

Ana Brnabić je na Kopaonik biznis forumu prezentovala je ekonomske domete u prošloj godini i planove za tekuću. Premijerka je naglasila da će Srbija biti zemlja koja će izgledati potpuno drugačije

- Neću trošiti mnogo vremena na prošlost, ali je važno da kažemo da je Srbija u vreme velike recesije doživela ekonomski sunovrat, koji je mogao da se izbegne u velikoj meri. Tokom 2008. godine koja je bila izborna, vlast je penzije uvećala u čak četiri navrata - navela je Brnabić i dodala da ovakve odluke uparene sa stvarima kao što su strukturne reforme, nekontrolisano uvećavanje zaposlenih kao što je slučaj sa Smederevskom Palankom i Prokupljem, neodgovorne privatizacije ili, kako kaže, nesrećni zakon o planiranju i izgradnji - sve ovo zajedno je dovelo do toga da je zemlja na ivici bankrota zato što smo morali da se zadužujemo. Nezaposlenost je, prema njenim rečima, bila na 26 odsto, sve to skupa je moglo da se izbegne.

OTVOREN "SRPSKI DAVOS": Na Kopaonik biznis forumu u fokusu snažan ekonomski rast Srbije!

- Gde je Srbija danas? Imamo stabilne javne finansije, javni dug je oko 50 odsto, naš cilj je da ga dalje spustimo da ga svedemo u okvire bezbedne zone. Dosta smo uradili na poboljšanju poslovnog ambijenta. Još važnije je što se bolji poslovni ambijent vidi po broju stranih investicija, koji je na rekordnom nivou - istakla je ona.

Ona je dodala da je broj radnih mesta jveći, stopa nezaposlenosti je 12,9 odsto.

- Nezaposlenost mladih je nešto na šta se Vlada Srbije fokusira. Ja verujem da je ovo ta godina u kojoj će Srbija imati jednocifrenu nezaposlenost - objasnila je Brnabić i dodala da je rast BDP-a, 4,3 odsto, te da smo među najvišim smo u Evropi.

- Postoje dve stvari oko kojih ćemo se svi složiti: ni ovakva stopa rasta ne možemo da stignemo EU, naša ekonomija nije spremna za održiv rast. Moramo da odlučno menjamo stvari - istakla je Brnabić i onda se osvnula na sve pojedinačne oblasti.

Poljoprivreda

- Ogroman problem što nismo ulagali u sisteme koji bi je činili otpornijim na klimatske promene, mali broj je pokriven sistemima za navodnjavanje. Oko 7 odsto je naš cilj da bude pokriveno tim sistemima. Elektrifikacija polja je druga stvar koju želimo da unapredimo - navela je Brnabić.

Treća stvar je automatski sistem protigradne zaštite, navela je ona. Faze, analize, raspisivanje tendera to je trajalo dve godine i za desetak dana ćemo imati, prema njenim rečima, 28 od 99 planiranih stanica protivgradne zaštite.

- Nama je apsolutno neophodan viši nivo tehnološke obrade. Iz ovog razloga smo usvojili novu uredbu ulaganja u opremu za proces proizvodnje prehrambenih proizvoda, kako bi prehrambena industrija imala veći uticaj na rast BDP-a - navela je Brnabić.

Energetika i rudarstvo

- Više od tri decenije nismo izgradili novi energetski objekat. Kako nam bude rastao BDP, energetika mora da podrži održivi rast. Prošle godine smo krenuli u izgradnju nove termoelektrane Kostolac B3. Fokus ostaje na gasifikaciji, kako bismo imali više gasa domaćeg. Takođe plairamo dve do tri hidroelektrane, što je neki kapacitet od 200 megavata - navela je Brnabić i dodala da je rudarstvo sektor sa bogatim potencijalom.

RTB je naš potencijal zbog saradnje sa Ziđinom i garantovanim investicijama.

- Drugi ogroman projekat je jadartit. Činjenica je da Srbija ima rezerve lignita koje čine 10 do 12 odsto svetskih rezervi. Imamo odličnu saradnju sa Rio Tintom, a potencijal ovog projeta je 1,3 odsto BDP-a. Tražimo strateškog partnera da bi na kraju mi iz Srbije izvozili poluproizvod - istakla je Brnabić.

Građevina i infrastruktura

- Povećali smo budžet za kapitalne investicije na 220 milijardi dinara. Sve je bolej izvršenje budžeta za kapitalne investicije. Od aprila treba da počne sa radom komisija za sprovođenje kapitalnih investicija koji ću voditi ja - istakla je Brnabić.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
ana

pre 5 godina

Bitno je da se desavaju pozitivne promene koje Srbiju vode napred ka boljitku.

borko

pre 5 godina

Mere reformi su mnogo doprinele u oporavku zemlje.

Alapaca

pre 5 godina

Premijerka je apsolutno u pravu. Stabilna ekknomija drzsve Srbije je primarni uslov za napredak Srbije u svim segmentima.

Nadica

pre 5 godina

SRBIJA SE TRANSFORMISE U STABILNU , JAKU I POSLOVNU DRZAVU.

Sara

pre 5 godina

Vredelo je pretrpeti reforme. Sada mozemo sa pravom da kazemo da smo uspeli da izvedemo Srbiju na siguran,ekonomski staban put!

dušan

pre 5 godina

Puna podrška Ani Brnabić. Jedna od retkih koja je shvatila svu prednost digitalizacije i reforme javne uprave i koja se uhvatila u koštac sa tim problemom od kojeg su se svi sklanjali decenijama.

Vera

pre 5 godina

Dobrom politikom nase vlade i stabilnija ekonomija pruza mogucnost za jos bolji napredak u buducnosti Srbije

Maja

pre 5 godina

Sve pohvale za rad i trud, i postignute uspehe koji su doprineli ekonomskom napretku.

Maja

pre 5 godina

Gledamo napred, u bolju budućnost gde idemo krupnim koracima zahvaljujući Vučiću i sadašnjoj vlasti.

Goran

pre 5 godina

Srbija se iz godine u godinu sve ubrzanije oporavlja.

Verica

pre 5 godina

Srbija ce biti neprepoznatljiva u pozitivnom smislu.

milan306

pre 5 godina

Srbija ide hrabrim koracima napred,ka svom cilju.

Mina

pre 5 godina

Zahvaljujuci aktuelnoj vlasti Srbija je na putu kvalitetne budućnosti.

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Žena mu se napila kao krava, pravila je haos na splavu"! Čitane skaj prepiske na suđenju Darku Šariću: "Odložena žurka na vodi"!
Hronika

"Žena mu se napila kao krava, pravila je haos na splavu"! Čitane skaj prepiske na suđenju Darku Šariću: "Odložena žurka na vodi"!

Samo da ovo odlično završimo, a ti gledaj to. Ovo ovde je idealno, sa bosanske strane. Ako do tad ne završiš, onda je rez varijanta, navodi se u preslušanim porukama sa Skaja, koje su juče pročitane u Specijalnom sudu na suđenju Darku Šariću (53) i ostalim optuženima za pokušaj ubistva svedoka saradnika Nebojše Jokosvića Jokse (52).

23.04.2024

16:25

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija