• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: alo.rs

05.03.2019

10:52

OVAKO ĆE IZGLEDATI VOJNA OBUKA OD 15 DANA! Sve će biti plaćeno, EVO KOLIKE SU NAKNADE!

Društvo

OVAKO ĆE IZGLEDATI VOJNA OBUKA OD 15 DANA! Sve će biti plaćeno, EVO KOLIKE SU NAKNADE!

Podeli vest

Vojnu obuku od 15 dana ove godine proći će 600 od ukupno 200.000 muškaraca starijih od 30 godina koji nisu uopšte ili su služili civilno vojsku, a biraće se po sposbnosti, imati dnevnice i slobodan vikend

Informacija da se ponovo širom Srbije održavaju vojne obuke čak i za one koji nisu išli u redovnu vojsku podigla je celu Srbiju na noge. Ali kada se pogledaju brojke, obavezu da se odazove otadžbini ove godine imaće tek svaki 33. rezervista koji nije uopšte služio ili je civilno služio vojsku.

Uostalom, i prošle godine je ovu obuku prošlu 600 ljudi koji su se verovatno pitali zašto su baš oni izabrani da se vojno osposobe.

- Rezervisti koji će proći vojnu obuku biraju se po sposobnostima. Bitno je da nemaju kriminalni dosije, da su dobri u svojim sredinama i da se bave nečim što bi moglo biti zanimljivo za vojsku. Na primer, neko je vozač, a neko ima završen fakultet pa bi mogao biti rezervni oficir u budućnosti.

Teritorijalni organi prolaze evidenciju svakog rezerviste i daju predlog ko bi od njih trebalo da bude pozvan na vojnu obuku - ističe izvor.
Sličan sistem služenja vojne obuke postoji i u Švajcarskoj, s tim što što Srbija ima znatno manje finansijskih mogućnosti.

Foto: Tanjug

DRŽAVLJANIMA SRBIJE STIŽU POZIVI ZA VOJNE VEŽBE: Stariji od 30 godina koji NISU SLUŽILI VOJSKU moraće na OBUKU ZA REZERVISTE!

- Neće stići svi da prođu ovu obuku. Ako bude para, planira se da i sledeće godine vojnu obuku ima 600 ljudi. Bitno je da se vojna obuka ravnomerno rasporedi po celoj zemlji, a sve je to bilo u mnogo većem obimu i potpuno normalno dok nije ukinuto redovno služenje vojske - naglašava izvor. Vojna obuka za muškarce starije od 30 godina koji nisu uopšte služili ili su civilno služili vojsku održava se u dve odvojene faze od po 15 dana u dve kalendarske godine.

U prvoj fazi rezervisti prolaze osnovnu obuku da bi u drugoj fazi sledeće godine kada budu ponovo pozvani od teritorijalnog organa imali i specijalističku obuku. U Ministarstvu odbrane podvlače da rezervisti pre nego što odu na obuku prolaze besplatni sistematski pregled, a imaju i dnevnice za svaki dan obuke.

- Lica iz rezervnog sastava koja su u radnom odnosu, a pozvana su na obuku sačuvaće sva prava iz radnog odnosa. Njima za vreme vršenja te obaveze Ministarstvo Ministarstvo odbrane isplaćuje naknadu zarade u visini njihove prosečne zarade u prethodnih 12 meseci pre pozvanja, dok licu u rezervnom sastavu koje samostalno obavlja delatnost, isplata nakanade vrši se u visini od koje plaćaju doprinos za obavezno socijalno osiguranje - objašnjavaju u Ministarstvu.

U prevodu, za 15 dana u vojsci se dobije novca koliko i 15 dana na svom radnom mestu. Inače, nezaposleni tokom 15 dana obuke dobijaju 20.000 dinara. Svi koji prođu vojnu obuku biće raspoređeni u rezervni sastav vojske.

SVI KOJI NISU SLUŽILI VOJNI ROK, KREĆU NA OBUKU! Pozivi stižu za maj i novembar, za neodazivanje predviđene KAZNE!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
srbin iz srbije

pre 5 godina

Rezevni Oficir sa 15 dana obuke ????????

Mile

pre 5 godina

Od strane uvaženog ministra odbrane, gospodina Aleksandra Vulina, ovih dana mogli smo javno čuti zvanične podatke da je u Srbiji 200.000 vojno sposobnih muškaraca koji zbog ukidanja vojnog roka nisu završili vojnu obuku kao i podatak da je za ovu godinu planirana obuka za 600 lica što znači da će se po ovoj dinamici pozivanja, pod apstraktnim uslovom da zamrznemo vreme i da u Srbiji više ne postoje naredne generacije koje bi ušle u ovu kategoriju, ova novokonponovana obuka zavšiti za nepune 334 godine. 200.000 ÷ 600 = 333,33 Kakav zaključak možemo doneti na osnovu ovih kristalno tačnih podataka?

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija