• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.03.2019

22:18

(VIDEO) TAJNI SE*SUALNI RITUAL U SRBIJI! Mladi se okupljaju u pećinama oko vatre, pod MASKAMA, a potom odlaze u mrak... Menjaju se do jutra u krug!

Društvo

(VIDEO) TAJNI SE*SUALNI RITUAL U SRBIJI! Mladi se okupljaju u pećinama oko vatre, pod MASKAMA, a potom odlaze u mrak... Menjaju se do jutra u krug!

Podeli vest

Strndžanje, najbizarniji seksualni običaj u Srbiji, pre izvesnog vremena izazvao je veliku prašinu u čitavoj regiji, tim više što se doznalo da se u istočnim delovima Srbije takva praksa primenjivala praktično donedavno

Predstavlja milovanje, ljubljenje, maženje između mladića i devojaka koji nisu u vezi. Strndžanje je nastalo još u vreme Turaka a kod nas se najviše upražnjavalo u Negotinskoj krajini.

Tada bi se obično stanovnici nekog vlaškog sela našli u pećini u kojoj je gorela vatra, pa bi se svi ljubili i dodirivali. Sve devojke bi isprobale sve muškarce i obrnuto, i svi bi nosili maske. Partneri su se menjali do iznemoglosti.

– Strndžanje je… kad je (devojku) odvede tamo… pa je strndža tamo, to je to. Dođu momci, daju devojkama bombone pa je odvuče malo tamo u mrak – jednostavno je objasnila Dragoslava Stanković, koja pamti šta se događalo.

Strndžanje je bilo organizovano tako što su devojke organizovale sedeljke, obično posle teških jesenjih radova, a na okupljanja bi pozivale momke koji su im se tom prilikom udvarali, a zatim ih vodili u mrak, gde su se ljubili, pipkali i milovali.

Reč strndžanje poreklom je iz rumunskog jezika.

Tokom ovog bizarnog običaja mladići i devojke su se ljubili, grlili i milovali i to svako sa svakim, sve do zore.

- Cele te noći, do pred zoru, devojka se strndžala sa svim momcima, odnosno, sve devojke sa svim momcima, išlo se u krug - objasnio je antropolog, Zlatimir Pantić.

Strndžanje je, po svemu sudeći, bilo organizovano zbog sticanja predbračnog iskustva. Devojke su organizovale sedeljke, obično posle teških jesenjih radova, a na okupljanja su, naravno, pozivale momke koji su im se tom prilikom udvarali, a zatim ih vodili u mrak, gde su se ljubili, pipkali i milovali. Evo kako te događaje pamte neki od muškaraca:

- Ponekad devojka je bila lepa, da ti je milo da je poljubiš, a ponekad ružna kao gabor. Momci su često izbegavali te lepe devojke, jer se one više prave važne i procenjuju momke, a ove malo ružnije, njima je svejedno - kaže Vitomir Ilić, prisećajući se ovih okupljanja.

OVAKO ĆE IZGLEDATI VOJNA OBUKA OD 15 DANA! Sve će biti plaćeno, EVO KOLIKE SU NAKNADE!

 

(VIDEO) SRBI MORAJU NA VOJNIČKU OBUKU, REGION KLJUČA, novi rat nije nemoguć i MORAMO BITI SPREMNI ZA NJEGA!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Bobby Peru

pre 5 godina

И онда се чуде, одакле им ендемски сифилис.

Sindi

pre 5 godina

Treba opet znati da je u tim krajevima neiskorenjen sifilis.Još je Hitler upozoravao brošurama vojnike.Nije redak slučaj da se i bračni parovi zamene i žive nekoliko godina ,izroda decu i onda vrate u prvobitne porodice.Vlahinja te nikad neće odbiti ako nije sprečena.

kiki

pre 4 godine

Gde je ta pecina sta objavljujete polovicne vesti kad je sledece okupljanje

Vla

pre 4 godine

Ocigledno o tome pricaju ljudi koji nemaju pojma o strndjanju, tacno je samo da su se devojke milovale sa muskarcima, kakva pecina, kakve Maske, sve su gluposti, I danas vodite devojku na krevet ili na ulici pa je pomilujete I poljubite, razlika je samo sto se tad menjali parovi posle izvesnog vremena, ali je svako milovanje ispod pupka bilo zabranjenjo, ja sam generacija koja je to dozivela, nije bilo ljubomore

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija