• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Večernje novosti

09.03.2019

08:46

POLICIJA "ČEŠLJA" VINČU! Ćate naučnike izlagale MOBINGU, pretili im političarima i vezama u BIA, ali sada će to MORATI DA SE PROMENI!

Društvo

POLICIJA "ČEŠLJA" VINČU! Ćate naučnike izlagale MOBINGU, pretili im političarima i vezama u BIA, ali sada će to MORATI DA SE PROMENI!

Podeli vest

Novoizabrani v.d. direktora Instituta za nuklearne nauke "Vinča" Zlatko Rakočević kaže da je prethodno rukovodstvo izlagalo ljude mobingu

On najavljuje da će raditi na tome da se poboljša status naučnika u tom institutu.

Institut su poslednjih meseci potresle brojne afere, u koje su uključeni prethodna direktorka Milica Marčeta Kaninski i njen suprug Slavko Karić, a Rakočević u intervjuu za "Večernje novosti" kaže da je policija već bila u "Vinči" i da je pet sati "češljala dokumentaciju". 

- Dali smo im sve što su tražili. Verujem da će sve do kraja biti istraženo - rekao je Rakočević. 

List podseća da je Marčeta Kaninski optuživana da je suprugu Slavku Kariću povećala platu za 100.000 dinara, dok je Karić nedavno uhvaćen kako prima mito i uhapšen zbog trgovine uticajem, što se završilo tako što je Kaninski podnela ostavku. 

Foto: Tanjug

Karić je i dalje u "Vinči", ali, kako kaže Rakočević, neće ostati na rukovodećoj funkciji. 

Govoreći o statusu naučnika u "Vinči", Rakočević najavljuje da će naučnici biti na prvom mestu i poručuje da će učiniti sve da se njihov status promeni nabolje. 

- Do sada su bili podređeni administraciji. Celokupna uprava i administracija bili su bogovi, a naučnici drugorazredna kategorija. To se videlo i po platama - rekao je Rakočević. 

DO GRLA U KORUPCIJI: Direktorka Vinče podnela ostavku!

On je dodao da neće više moći da se desi da neko u administraciji ko je završio privatni fakultet ima platu 200.000 dinara, a naučnik nekoliko puta nižu. 

- Ako je ovo institut, onda je osnovna delatnost nauka i naučnici moraju da budu na prvom mestu - poručio je Rakočević. 

On je naglasio da će najpre proraditi na tome da se popravi atmosfera u insititutu. 

- Stvorićemo normalne uslove za rad, što je važnije od novca. Prethodno rukovodstvo ljude je izlagalo mobingu. Svi su se plašili otkaza, direktorka je pretila BIA, policijom, imenima nekih političara. Ali povećaćemo i plate. Za prošli mesec su već povećane 14 odsto - rekao je on. 

Foto: Tanjug

Takođe, kako je dodao, radi se i na novom ugovoru o radu, jer je sadašnji loš. 

- Po sadašnjem ugovoru, ako napustite firmu, ne možete tri godine da radite u istoj oblasti. Nauka je specifična i internacionalna stvar i mobilnost naučnika je jedna od najbitnijih stvari za napredak nauke - istakao je on. 

UHAPŠEN DIREKTOR Centra operative Instituta za nuklearne nauke "Vinča"!

Rakovčević smatra i da "Vinča" mora da se reorganizuje. 

- Ja sam u statusu v.d. direktora šest meseci. Za to vreme, nemoguće je uraditi nešto ozbiljnije po pitanju reorganizacije. Za to treba bar pet godina - rekao je on.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Sindikat vinca

pre 5 godina

Prethodni pretili otkazima, novi odmah podelio otkaze vrhunskim naucnicima. Prica o oovecanju plata, sebi odmah 350 hiljada, odmah stari drugari savetnici iz penzije... stara skola... jooooj Srbijo

sloboda

pre 5 godina

Zlajo, Zlajo da li si ti znak nadolazece apokalipse? Nema G17 plus, ali srećá tvoja te su ovi maksimalno otvoreni za sve žute, pa i tebe. Vučiću, da li ti to gubiš izbore?

Ljubica

pre 5 godina

Kada ce krenuti sudstvo da se "ceslja"?Treba sto pre odvojiti zito od kukolja .Saradnici rade za duplo manje plate ,a sudije samo sude dva puta nedeljno .

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija