• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Crnomarković

14.03.2019

16:08

KRIMINAL I SKANDAL! NEZAPAMĆENA PREVARA U REKLAMI PREPARATA "PURILIPID"! Izmislili intervju čuvenog kardiologa zarad reklame!

Društvo

KRIMINAL I SKANDAL! NEZAPAMĆENA PREVARA U REKLAMI PREPARATA "PURILIPID"! Izmislili intervju čuvenog kardiologa zarad reklame!

Podeli vest

Proizvođači preparata "purilipid" napravili su nezapamćenu medijsku prevaru tako što su u reklami za ovaj proizvod izmislili intervju sa direktorom Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" profesorom dr Milovanom Bojićem. U skandaloznoj reklami ovaj čuveni kardiolog navodno poziva ljude da kupe "purilipid" i ostave sve druge lekove jer je on jedini na svetu efikasan u borbi protiv holesterola

Uz to, u oglasu Bojić navodno govori da je lek ispitan od strane svih relevantnih ustanova na svetu i da ga on na Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" daje svim svojim pacijentima.

Sve ovo su demantovali Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" i njihov direktor Milovan Bojić, koji tvrdi da nikada u životu nije preporučivao i podržavao preparat "purilipid" i naglašava da se ni on ni ova ustanova ne bave paramedicinskim sredstvima i lekovima. Uz to, Bojić je obavestio javnost da je podneo krivičnu prijavu protiv proizvođača leka jer su izmislili razgovor sa njim i doveli sve pacijente u zabludu.

- Ni ja ni klinika na čijem sam čelu ne bavimo se paramedicinskim sredstvima i lekovima - Prof. dr Milovan Bojić

 

- Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" i direktor prof. dr Milovan Bojić javno se ograđuju od navodne podrške preparatu "purilipid" koja se pojavila na prodajnoj internet stranici i u pojedinim medijima. Odgovorno obaveštavamo javnost da je reč o najgrubljem falsifikatu. Očigledna je namera da se visokorangirani ugled jedne izuzetne institucije i njenog direktora lažno iskoristi za unosan biznis nama potpuno nepoznatog proizvođača i prodavca ovog preparata - stoji u saopštenju koje je Institut "Dedinje" poslao našem listu i na kome je potpisan i direktor Bojić.

Nije prvi put

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović rekao je za Zaštitnik potrošača da se ovde ne radi samo o prevarnom marketingu i dovođenju potrošača u zabludu već i o čistom kriminalu, jer neka osoba može da poveruje u ono što je navodno rekao poznati lekar i da kupi aparat i prekine da pije lekove.

- Ovo je katastrofa i nažalost to je samo jedna od ogromnog broja prevara sa medicinskim preparatima. Imamo i slučajeve lažnih lekara koji obuku mantile pa se slikaju i pričaju u reklamama, a evo sad smo došli i do toga da poznatim stručnjacima izmišljaju izjave. Tržište medikamenata i preparata preplavili su strani i domaći prevaranti, a iza određenog broja ovakvih priča stoje i neke kriminalne grupe.

- Ovo prevazilazi obmanjujuće reklame i zabludu potrošača i reč je o krivičnom delu -
Goran Papović, NOPS

 

- Sve to je izuzetno ozbiljno i opasno jer možete direktno da ugrozite živote ljudi. U slučaju "purilipida" to prevazilazi obmanjujuće reklame i zabludu potrošača i reč je o krivičnom delu.

- Ljudi koji su bolesni slepo veruju u svaku nadu i šta ako neko stvarno kupi taj "purilipid" jer poveruje u izmišljenu preporuku čuvenog lekara i prestane da pije terapiju. Smatram da svi nadležni organi moraju pod hitno da reaguju jer ovakve stvari ne smemo da shvatimo neozbiljno - jasan je Papović.

To nije lek

Profesor doktor Katarina Lalić, načelnik Odeljenja za lipidske i kardiovaskularne poremećaje Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma, tvrdi da se za lečenje dijabetesa koriste lekovi statini i napominje da veliki broj preparata koji se reklamiraju, kao što je i "purilipid", nisu lekovi niti su ispitani pa se ne može znati da li uopšte i kako deluju.

- Što se tiče takozvanih neškodljivih preparata, oni nisu statini, nisu lekovi, i samim tim nisu prošli ispitivanja Agencije za lekove niti regulativu koju prolaze lekovi. Nemam nikakve rezultate studije ili ispitivanja raznih supstanci za koje se tvrdi da mogu da snižavaju holesterol. Iz tog razloga i nisu registrovani kao lek - objašnjava Lalić.

Direktor: Nismo mi krivi nego agencije koje nam rade marketing

Direktor firme "Purilipid" Bratislav Veljović pokušao je da se opravda za ovaj prvorazredni skandal tako što je krivicu prebacio na agencije koje mu rade marketing.

- Prvi put čujem za ovo, ne mogu da verujem da je neko izmislio izjavu i to ne bilo čiju nego Milovana Bojića. To nije naš zvaničan sajt i nikada tako nešto ne bih uradio. Plaćam sedam-osam agencija koje mi rade marketing i one tako otvaraju stranice i stavljaju reklame i sigurno je neka od njih ovo uradila.

- Sprovešću detaljnu istragu i dati sve od sebe da se ovo što pre skloni. Napravljena je velika greška i brljotina, ali ne mojoj krivicom i zaista želim da se izvinim i gospodinu Bojiću i svima drugima koji su pretrpeli štetu. "Purilipid" nije lek već dijetetski proizvod koji služi kao dodatak ishrani i tako smo i registrovani u Ministarstvu zdravlja - rekao nam je Veljović.

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
nikromanov6

pre 5 godina

pa i taj nije bolji ,,i on se nakro u svoje vreme pa pobego u swiss,,msli narod zaboravio,,nikad,,

Penzioner

pre 5 godina

E eee cek, cek malo !!! Ne opravdavam nikoga, al' moram da priupitam: A zasto uvazeni profesor nije sam ODMAH reagovao ??? Pre ce biti: AKO PRODJE, PROSLO JE, A AKO NE PRAVIMO SE NAIVNI !!! Bas kao sto je "planirala" i JK pre izbijanja afere...Vi ste pisali o tome !!! Nije on bas tako naivan, ima nas i sa pamcenjem, kada je bio ministar zdrvlja i nakon toga !!!

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija