• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

14.03.2019

16:46

TRKAČKI IZAZOV LE MANA! Uz premijum G-Drive goriva do četvrte šampionske titule!

Društvo

TRKAČKI IZAZOV LE MANA! Uz premijum G-Drive goriva do četvrte šampionske titule!

Podeli vest

"24 časa Le Mana” (24 Hours of Le Mans) najstarija je svetska, aktivna automobilska manifestacija u trkama izdržljivosti

Iako poznat kao "hram brzine", ovaj dvadesetčetvoročasovni trkački izazov koji se održava godinama unazad, počev od 1923,  osmišljen je da predstavi drugačiji svet automobilizma, u kome  se ispituju ne samo granice brzine, već i izdržljivosti, psiho-fizičke spremnosti pojedinaca, znanja i veština, a iznad svega organizacija rada svakog tima. 

Sama trka se održava početkom leta, ove godine po 87. put od 15. do 16. juna, i tradicionalno počinje u popodnevnim časovima, traje tokom noći i završava se sutradan u isto vreme kada je dat znak za start prethodnog dana.

"24 časa Le Mana" smatra se najtežom i najzahtevnijom među trkama izdržljivosti gde ekstremni trkački uslovi, uz maksimalne performanse vozila, zahtevaju vrhunske sportske, mentalne i fizičke sposobnosti vozača kao i odlično organizovan timski rad. Tokom 24 sata najspremniji konkurenti prelaze stazu dužine nekoliko hiljada kilometara, a reč je o distanci koja je čak 18 puta duža od prosečne dužine staze Formula One Grand Prix trke.

Foto: informer.rs

Tradicionalni učesnik trke je i G-Drive Racing tim koji, predvođen čuvenim ruskim vozačem Romanom Rusinovim, u sezoni koja je pred nama, pored pohoda na četvrtu šampionsku titulu u Evropskoj seriji Le Man, juri ka pobedničkom postolju i u legendarnom dvadesetčetvoročasovnom maratonu.

Zvanično gorivo G-Drive Racing tima je premijum G-Drive gorivo koje ekipa koristi tokom testiranja što omogućava proveru motornih karakteristika vozila u ekstremnim uslovima, a u prednosti upotrebe G-Drive goriva mogu da se uvere i potrošači u Srbiji, ukoliko posete neku od NIS Petrol i GAZPROM  benzinskih stanica na kojima je ovaj premijum derivat dostupan. 

“24 časa Le Mana” u brojkama:

1923.  – prvi put organizovana čuvena automobilistička trka "24 časa Le Mana"
13,626 km – dužina staze „Circuit de la Sarthe“ 
251,882 km – prosečna brzina u najbržoj deonici koja je postignuta ikada u istoriji takmičenja "24 časa Le Mana"
5 410,713 km  - najveći broj pređenih kilometara tokom 24 časa
405 km/h – najveća brzina koja je ikada postignuta na stazi 
9 – rekordni broj pobeda koje je ostvario jedan vozač. Reč je o Tomu Кristensenu iz Danske
19 – rekordni broj pobeda koje je ostvario proizvođač automobila, a vlasnik rekorda je  Porše
33 – rekord za najveći broj startova u svojstvu vozača i drži ga Anri Peskarolo

 

 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija