• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M. - K. P.

15.03.2019

19:22

BRAVO, SRBIJO!  U PRVA DVA MESECA 2019. RODILO SE 10% VIšE DECE! Borba protiv bele kuge daje prve rezultate

Društvo

BRAVO, SRBIJO! U PRVA DVA MESECA 2019. RODILO SE 10% VIšE DECE! Borba protiv bele kuge daje prve rezultate

Podeli vest

U januaru i februaru ove godine, prema nezvaničnim podacima, primetno porastao broj rođenih beba u odnosu na isti period lane * Ovo su ohrabrujući podaci i prvi pokazatelj da populacione mere daju rezultate, kaže ministarka Slavica Đukić Dejanović

Broj rođenih beba u januaru i februaru ove godine porastao je za oko 10 odsto u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju prvi nezvanični rezultati!

Prema Informerovom istraživanju obavljenom u porodilištima i matičnim službama 12 velikih gradova Srbije, u tim porodilištima na početku ove godine rođeno je 4.188 dece, a u istom periodu prošle godine 3.813 (pogledajte tabelu). Naravno, radi se o nezvaničnim i nepotpunim rezultatima, ali ovi podaci i te kako ohrabruju, ako se zna da se iz godine u godinu rađa sve manje dece. Stručnjaci kažu da je ovaj pozitivan pomak u natalitetu pokazatelj da populacione mere, koje se primenjuju od jula prošle godine, daju prve rezultate.

Beograd prednjači

Samo u Beogradu u januaru ove godine rođene su 1.633 bebe, što je čak za 367 više nego u istom mesecu prethodne godine. Slična situacija je i u Novom Sadu, Vranju, Subotici, Boru, Čačku, dok je jedini veći pad nataliteta zabeležen u Nišu.

Ministarka bez portfelja zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović napominje da je veoma raduje ova ohrabrujuća statistika na početku 2019. godine.
- Upoznata sam sa podacima o povećanom broju rođenih beba u odnosu na isti period prošle godine, i to je veoma dobra vest. Moram da naglasim da je, od kada je kabinet na čijem sam čelu formiran, budžet za populacionu politiku svake godine rastao, a prvi efekti se konačno vide - kaže ministarka i dodaje:
- Prošle godine, pored toga što je uveden roditeljski dodatak, urađeno je mnogo na rekonstrukciji vrtića, jaslica i predškolskih ustanova, radilo se na usklađivanju roditeljstva i posla, a za populacionu politiku izdvojeno je 500 miliona dinara. Ove godine izdvojićemo 150 miliona više od toga.

Foto: Informer

Jovo Samardžić iz Sekretarijata za upravu grada Beograda kaže da veoma raduje podatak da je u prestonici na početku ove godine rođeno skoro za trećinu dece više nego u istom periodu prošle godine.
- Vidi se jasan pomak, pozitivan skok. Svakako, važno je napomenuti da su ovo tek prvi rezultati za 2019. godinu i da ćemo zvanične imati kroz nekoliko meseci. Kada uporedimo podatke koje imamo, oni pokazuju da su se u januaru ove godine u Beogradu rodile 1.633 bebe, što je za 367 više nego u istom mesecu 2018, kada je rođeno 1.266 mališana - ističe Samardžić i dodaje da se u ukupnom broju u ovoj godini pored beogradskih majki nalaze i porodilje iz inostranstva i unutrašnjosti.

BELA KUGA NAS UBIJA GORE NEGO IKADA! U 2018. IZUMRLO 38.138 SRBA! Rođeno najmanje beba u istoriji, TO JE NAJVEĆI SRPSKI PROBLEM!

Foto: Informer

Napredak i u provinciji

Slična situacija je i u Boru, gde sve brojke pokazuju da roditelji u Srbiji rade na natalitetu i da ne "beže" od odgovornosti. Prema rečima direktora Opšte bolnice u Boru dr Gorana Joksimovića, ove godine se očekuje da na lokalu bude i do 60 beba više.
- Godinama radimo na tome da povećamo natalitet i broj rođene dece, i pored državnih populacionih mera, i mi u okviru našeg grada pomažemo mamama i tatama koliko možemo. To očigledno daje prve rezultate, pa tako možemo da se pohvalimo da smo već na početku ove godine imali deset beba više nego lane, što nije zanemarljivo za malu sredinu kakva je Bor. To obećeva dobru godinu i više rođene dece nego recimo u 2018. - naglašava dr Joksimović.

SRBI SE RAZVODE BVIŠE NEGO IKADA! PUKLO 11.313 BRAKOVA U 2018! Dramatično povećan broj rastavljenih u našoj zemlji!

Cvetićanin: Samo da se trend nastavi


Sociolog dr Neven Cvetićanin, predsednik Foruma za strateške studije Instituta društvenih nauka, ističe da bi bilo dobro da se ovaj trend nastavi, ali da ćemo tek za godinu dana videti prave rezultate.
- Podatak da se u prva dva meseca povećao broj beba je dobra vest, ali je prerano govoriti o tome da će se ovakvo stanje zadržati. Potrebno je da prođe bar godinu dana kako bismo videli prave rezultate. Bilo bi dobro da se ovaj trend nastavi, pogotovu sada kada se čitava područja Srbije prazne. Takođe, dobro je što je država donela ove mere, to znači da su svesni problema koje imamo, a u budućnosti ćemo videti kako će se mere pokazati - kaže Cvetićanin.




 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Kole

pre 5 godina

Statistika je čudo. Kako to da populacione mere deluju u N.Pazaru i Vranju npr. a ne deluju u Nišu? U BG se poradjaju žene iz cele Srbije.....

Bakisha

pre 5 godina

O cemu li vi pisete, kakva borba crna, cista slucajnost. Propadamo u velikom stilu na svim poljima :-(

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija