• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: telegraf.rs

16.03.2019

13:35

PIJANE DEVOJČICE BAULJALE I POVRAĆALE PO BEOGRADSKOM AUTOBUSU! Duštvene mreže se usijale, da li je važnije to što BRUKAJU ŽENSKI POL ILI TO ŠTO JOŠ NISU NI OSNOVNU ŠKOLU ZAVRŠILE?!

Društvo

PIJANE DEVOJČICE BAULJALE I POVRAĆALE PO BEOGRADSKOM AUTOBUSU! Duštvene mreže se usijale, da li je važnije to što BRUKAJU ŽENSKI POL ILI TO ŠTO JOŠ NISU NI OSNOVNU ŠKOLU ZAVRŠILE?!

Podeli vest

Na jednoj Fejsbuk grupi devojka je objavila status o alkoholisanju dečaka i devojčica i posledicama tog stanja kojima je prisustvovala u autobusu. Za kratko vreme nastao je pravi rat mišljenja i komentara, a o čemu je tačno pisano, prenosimo vam u celosti:

"Pre par sati videla sam tri devojčice od nekih 14, 15 godina u vidno alkoholisanom stanju. Jedna od njih se čak ispovraćala (bile su u prevozu). Kada su izlazile iz autobusa ova jedna je pala na zemlju.

Ova situacija navela me je na razmišljanje o tome zašto devojčice vole da se napiju i zašto misle da je kul da piju mnogo. Čak mislim da se u današnje vreme devojčice i devojke više napijaju od jačeg pola. Da se odmah razumemo, nemam ništa protiv toga da neko popije piće, dva, ali kada je u pitanju "odvaljivanje od života" pogotovo ako je u pitanju ženska osoba (u ovom slučaju maloletna), onda mi je to onako baš odvratno.

Šta mislite da li i kako može da se utiče na mlade što se tiče alkoholisanja i da li mislite da bi na neki način moglo da im se stavi do znanja koliko to zapravo izgleda odvratno i koliko to zapravo nije kul? I šta mislite šta je uzrok masovnom alkoholisanju ženske dece?"

Foto: Facebook printscreen

Ovaj status usijao se od komentara, a prvo što je bilo "problematično" jeste to da li je zaista bitno to što su se napile devojčice ili što su to osobe od svega 14 godina.

- Mislim da je veći problem to što su u pitanju deca koja jedva da su školu završila nego to kog su pola - napisala je Teodora.

Foto: Facebook printscreen

Potom se jedna Ančika pitala zbog čega se pravi razlika između toga da li pije muško ili žensko. U jednom trenutku, devojka koja je postavila ovo retoričko pitanje, braneći svoj stav, napisala je da su žene nekada bile dame, a onda je usledio niz novih duela.

- Žene koje su patrijarhalno vaspitavane i učene pravim vrednostima i lepom ponašanju su dame - napisala je.

- Period kada su žene bile dame ne postoji i zato ne vidim poentu da se piše nekad su žene bile dame. Tvoja definicija dame je šuplja, bez ikakve jezičke i logičke osnove, većina ženskih istorijskih dama su žene koje su se pobunile protiv tih vrednosti što ti spominješ. Tako da bi ti ja dao bolju reč za to stanje koje ti nazivaš damom, a to je sluškinja - napisao je momak koji je smatrao da Marijana nije u pravu.

Onda je ona dodatno objasnila da se bavim predavanjima po školama na temu bolesti zavisnosti, te je zbog toga izrazila zabrinutost za devojčicu koja izlazi iz autobusa tako što pada i to zamalo pod točkove.

- A da je ružno za žensko, vala jeste - zaključila je, što su i sami muškarci prekoreli.

- A za muško nije ružno? Ciroza jetre je baš onako seksi i mačo - rekao joj je Ognjen.

Foto: Facebook printscreen

- Ja sam, iskreno, bila podvrgavana podsmehu (i nekad kao mlađa, a i dan-danas) kada izađem sa društvom, a oni poruče UVEK neki alkohol tipa pivo ili koktele, a ja limunadu. Znači uvek. I uopšte nije prijatno niti lako ostati dosledan sebi u takvim situacijama. Danas sa mojih 27 godina kada kažem ljudima da se nikada u životu nisam napila do povraćanja i da ne volim alkohol i da sam samo jednom ili sva puta pripila (dovoljno mi je tri gutljaja vina npr.), svi vole da postave kao svoj životni cilj za to veče da me nagovore da pijem. Čak vole da me nazivaju "dosadnom", "kevom", itd - napisala je Tamara.

Foto: Facebook printscreen

PSIHOLOG: ALKOHOL JE POGREŠAN LEK 

Specijalista psihologije i sudski veštak, Dragica Subotić, objasnila je zbog čega je ustaljena stigma da se nestašluci dečaka u alkoholu favorizuju, dok to nije slučaj sa devojčicama.

- U pitanju je naša balkanska svest.  Dečacima je prosto sve dozvoljeno, ali činjenica je da žensko biće teže podnosi alkohol, te su posledice samim tim mnogo gore po njihove organizme. Iz sopstvenog iskustva, s obzirom da sam radila sa alkoholičarima, mogu da kažem da je taj model funkcionisanja strašan, bez obzira na pol - rekla je za Telegraf Subotić.

Podsetila je i na to da je mišljenje o nedopustivosti alkoholisanja devojčica i devojaka uvreženo, verovatno zbog očekivanja da svaka od njih jednog dana postane majka, da vaspitava decu i da ih odgaja.

Foto: Shutterstock

Ona je dodala da postoji stav da takve devojke ne mogu biti uzori nikome.

- Pretpostavljam da dobar deo osuda pijanih devojčica dolazi i sa mišljenjem da ona koja je u alkoholisanom stanju nema kontrolu nad sobom, pa se ne može braniti od seksualne navalentnosti dečaka. Međuim, ni sa tim se ne slažem, jer sam viđala i trezne devojčice koje sede po krilima dečaka ljubeći se. Dakle, ne možemo generalizovati nijednu stavku - kaže Dragica Subotić.

Prema rečima sagovornice, važno je istaći da je alkoholisanje loše, jer ukazuje na niz problema u kojima se određena osoba nalazi: anksioznost, nesigurnost, nedostatak komunikacije i pre svega jedna opšta zapuštenost dece.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SS

pre 5 godina

Koga ove devojke da nadahnu,možda samo Mitrovića za još jednu sjajnu peodukciju ili projekat kako sadašnji "muzikanti"vole da kažu,kao da su arhitekte.

Sluga

pre 5 godina

Mene je u ovoj priči bez daha ostavio komentar ovog lika "Ahmad" za koga je pojam DAMA = SLUŠKINJA i poruka ovoj devojčici koja vrlo odgovorno rezonuje da izmišlja netačnu definiciju reči dama ... Kuku nama, kakvo nama deca vaspitanje imaju i čemu ih uče, pre svega u porodici a posle i u školi. Da li su ta deca nekad uopšte čula za Vujakliju ili neki drugi rečnik? Bože budi nam u pomoći, spasi nas usuda ...

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija