• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

21.03.2019

16:54 >> 16:58

ŠIPTARI POSEKLI U SRBIJI 550 HILJADA KUBIKA ŠUME - Šteta je veća od tri milijarde, DRŽAVO, ZAUSTAVI OVO!

Društvo

ŠIPTARI POSEKLI U SRBIJI 550 HILJADA KUBIKA ŠUME - Šteta je veća od tri milijarde, DRŽAVO, ZAUSTAVI OVO!

Podeli vest

Od 1999. godine na administrativnoj liniji sa Kosovom i Metohijom bespravno je posečeno 550 hiljada kubika šume vredne dve i po do tri milijarde dinara, rekao je Predrag Aleksić iz Srbijašuma nakon posete šumskog gazdinstva "Boranja"

Aleksić je govoreći o stanju šumskog fonda kao i o bespravnoj seči u našoj zemlji, a povodom obeležavanja Svetskog dana šuma, rekao da kada je reč o krađi u državnim šumama, da je reč o zanemarljivim količinima.

Međutim, kaže, jedini ozbiljan problem sa bespravnim šečama postoji na administrativnoj liniji sa KiM gde su, ističe, ogromne štete. 

- Oko 550 hiljada kubika, u vrednosti 2,5 do tri milijarde dinara je načinjena šteta od 1999. godine do sada od strane Albanaca sa KiM - kaže Aleksić. 

Ljudi svojim neodgovornim ponašanjem ozbiljno ugrožavaju šumske resurse u svetu, objašnjava Aleksić, a podseća da je početkom 18. veka, oko 80 procenata Srbije bilo pod šumama.

- A 1903. godine, samo jedna trećina. Posle Drugog svetskog rata pošumljenost u Srbiji je pala ispod 20 procenata - što Aleksić ocenjuje kao "najveću ekološku katastrofu na ovim prostorima".

KINEZI DALI GARANCIJU - IKARBUS ĆE BITI PONOS SRBIJE - Landžu Guangdong praviće autobuse za ceo svet?!

Procena je, kaže, da će površine pod šumama u narednih 20 godina u Srbiji doći do svog optimuma, a već sada je, kaže, naša zemlja kada je reč o pošumljenosti u svetskom proseku sa 31 do 33 posto teritorije pod šumama.

Svetski dan šuma ove godine obeležava se pod temom "Šuma i edukacija" a obeležen je danas i na šumskom gazdinstvu "Boranja" u Loznici na demonstracionim površinama na kojima se obavlja obuka inženjera šumarstva.

Direktor Uprave za šume Saša Stamatović kaže da je današnji dan prilika da se ukaže na značaj šuma i radi na obrazovanju.

SRBE VRAĆAJU NA AERODROMIMA ZBOG SLOVA U IMENU: Odmah proverite da li ga imate u pasošu...!

- Ove godine smo rešili da obeležimo ovaj dan sadnjom znanja umesto sadnjom drveća - poručio je Stamatović.

Dodaje da se na godišnjem nivou površina pod šumama u Srbiji poveća za oko 5.000 hektara.

Današnja obuka za praktičnu primenu uputstava za gazdovanje pojedinim tipovima šuma, a sa ciljem primene "celoživotnog učenja" u šumarstvu Srbije, organizovana je u okviru projekta koji zajednički realizuju Savezno ministarstvo za hranu i poljoprivredu Nemačke i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Uprava za šume, zajedno sa Komorom inženjera šumarstva Srbije, JP "Srbijašume" i JP "Vojvodinašume".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
srbin iz srbije

pre 5 godina

Kako da zaustavi kad njm rukovode ne patrijotski likovi koji nisu Srbi.

Juznoprugas

pre 5 godina

Srbija mora da primeni stari Obrenovicev zakon.Da uz adm.granicu naseljava i dobro plati iksljucivo vojno-policijske familije iz tih krajeva Srbije pojacane dokazanim patriotima sa strane.Koji su najmotivisaniji da brane svoje ognjiste i svoj kraj!Uz granicu treba da zivi najaci i najspremniji a da komanduje onaj sa najboljim ratnim iskustvom.

Milivoje

pre 5 godina

Ne razumem...? Imamo li mi uopšte graničare?!

Ljubo

pre 5 godina

Ne sumnjam opste da ovo nije tacno ,ali kako vas nije stid ovo pisati i objavljivati Srbijo ,...raspustena bando ,nemamo osjecaj drzavnosti ,veroispovesti ,ni morala ni pokajanja u nama !

deda Genča

pre 5 godina

Šta radi žandarmerija i vojska u bazama? Biju masne dnevnice i uživaju...

Pavle

pre 5 godina

Sada htedoh da pitam isto kao Milivoje, a sta rade granicari, vojska mislim. Sumari? Policija? Pa to nije od juce ljudi. Posaljite na granicu jos vise vojske i zanadarmerije, ko sece pucaj(posto i oni pucaju na NASU vojsku, bilo vec i u novinama i televiziji)

SS

pre 5 godina

Ko da ih zaustavi,država,pa oni će do Beograda stići kako su krenuli,dok mi udaramo žalopojke.

Ivan

pre 5 godina

U Kopnenoj Zoni Bezbednosti poseceno je sume za narednih 400 godina!!!

Vid

pre 5 godina

Pošto oni dolaze organizovano i sa oružjem,podelite i našem narodu kalašnjikove i dosta municije a ako je ocena da i to nije dovoljno , obučite ih i za nešto složanije.Neka se narod štiti i brani.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija