• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTV/Tanjug

21.03.2019

18:24 >> 18:29

PRESUDA KARADŽIĆU! SLEDE POJEDINAČNE TUŽBE PROTIV SRBIJE I SRPSKE?! Hag čini sve da nam napakosti!

Društvo

PRESUDA KARADŽIĆU! SLEDE POJEDINAČNE TUŽBE PROTIV SRBIJE I SRPSKE?! Hag čini sve da nam napakosti!

Podeli vest

Pravosnažna presuda Radovanu Karadžiću u pravnom smislu ne donosi ništa novo i nema posledice ni po Republiku Srbiju ni po Republiku Srpsku, ali daje mogućnost pojedincima koji se smatraju (žrtvama) oštećenim zločinima, da pred sudovima država čiji su državljani traže odštetu, kaže za profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Bojan Milisavljević

Mogućnost za podnošenje tužbi postoji i pred sudovima drugih država koje su dužne da se bave sprečavanjem i kažnjavanjem pre svega zločina genocida, jer je to predviđeno prema odredbama "Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida", ukazao je profesor.

Precizira da tužbe mogu da budu podnete bilo protiv države, bilo protiv Karadžića.

Kada je u pitanju presuda Karadžiću kojom je osuđen na doživotni zatvor, profesor smatra da je ona bila "očekivani pečat na rad tog Tribunala".

- Sa stanovišta interesa srpskog naroda celokupan rad Tribunala je bio politički obojen, a to se može reći i za pravosnažnu presudu u slučaju Karadžić. U tom smislu ova presuda nam ni pravno ne donosi neke novosti - naglasio je Milisavljević.

Na pitanje da li bi Srbija posle ove presude mogla da bude ponovo tužena zbog navodnog genocida u Srebrenici, Milisavljević podseća da je na to pitanje stavljena tačka presudom Međunarodnog suda pravde 2007. godine u sporu između Bosne i Hercegovine i Srbije.

- Ovaj sud nije proglasio odgovornom Republiku Srbiju za zločin genocida, već je samo ustanovio propuste u smislu kažnjavanja i sprečavanja ovog dela. Obzirom da je presuda doneta i da je istekao rok za reviziju od 10 godina, to pitanje se više ne može postaviti pred Međunarodnim sudom pravde - precizirao je profesor.

To pitanje predstavlja sa pravne strane "res iudicata" - presuđenu stvar, napomenuo je Milisavljević.

KINEZI KRAJEM MART POČINJU IZGRADNJU FABRIKE OD MILIJARDU DOLARA U ZRENJANINU! Sa reči na dela!

Haške presude bosanskim Srbima, poput one koja je juče izrečena prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću imaju za cilj da "operu ruke" stranih faktora koji su potpirivali sukobe u bivšoj SFRJ, ali i da eliminišu Republiku Srpsku, smatra profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Branko Rakić.

Kada su u pitanju presude Haškog tribunala, Rakić u izjavi za Tanjug ocenjuje da u njima nema mnogo prava, te da je izlišno diskutovati o njima sa pravne tačke gledišta.

- Tribual je politička institucija, koja odlučuje po političkom nalogu i zahtevu", izričit je profesor. Da je po pravu, pravdi i istini, Karadžiću kao i značajnom broju okrivljenih pred tim Tribunalom se ne bi ni sudilo - smatra Rakić.

On je ukazao da je ključna preokupacija političke elite u BIH, uz mentore iz inostranstva, da se postigne, kako kažu, "funkcionalnost BIH".

ŠIPTARI POSEKLI U SRBIJI 550 HILJADA KUBIKA ŠUME - Šteta je veća od tri milijarde, DRŽAVO, ZAUSTAVI OVO!

To, kako tumači profesor, znači minimalizovanje uloge RS, a po mogućstvu i njeno eliminisanje.

- U presudama se ponavlja da je u toku stvaranja RS izvršen i genocid, pa političari iz federacije računaju da će im to biti jedan od argumenata da ruše Republiku Srpsku. To je ključni efekat koji se želi postići - smatra Rakić.

Takođe je podsetio na uticaj stranih faktora na raspad i sukobe u bivšoj Jugoslaviji.

- Jugoslovenske krize, iako je imala i unutrašnje osnove, ne bi ni bilo da vatru nije potpalio strani faktor, koji se inače uvek pojavljivao u svim našim ratovima na Balkanu - podsetio je Rakić.

On je podsetio na Kutiljerov plan (18. mart 1992. godine) za rešenje krize u BIH, koji je predložen pre nego što je izbio rat, ali dodaje da je tadašnji američki ambasador u Jugoslaviji naterao Aliju Izetbegovića da povuče svoj potpis.

- Ne bi bilo rata da se to nije dogodilo - smatra Rakić.

POBEDA SRPSKE DIPLOMATIJE! FRANCUSKA MENJA STAV O KOSOVU: Ukidaju crvenu liniju, prihvatiće dil Beograda i Prištine!

On ocenjuje da je jedan od ciljeva haških presuda prema bosanskim Srbima, "da se operu ruke izazivača sukoba".

- To je i jedan od razloga zašto pred Haškim tribunalom nema zločina protiv mira - kad je agresija izvršena ili kad je neko podstakao nekoga - to je baš zato da neko od tih stranih političara ne bi pao pod udar - naveo je profesor, ukazujući da to delo postoji pred stalnim Međunarodni krivičnim sudom.

Iako oni, kako kaže, ne bi ni bili optuženi, na ovaj način je sprečeno da se o tome priča.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija