• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

22.03.2019

16:20 >> 16:28

ZAJEDNIČKA KOMEMORACIJA SVIM ŽRTVAMA RATA U BIH! Hoće li DODIK, DŽAFEROVIĆ I KOMŠIĆ prihvatiti poziv EU, UN i OEBS DA OVO URADE?!

Društvo

ZAJEDNIČKA KOMEMORACIJA SVIM ŽRTVAMA RATA U BIH! Hoće li DODIK, DŽAFEROVIĆ I KOMŠIĆ prihvatiti poziv EU, UN i OEBS DA OVO URADE?!

Podeli vest

Visoki zvaničnici Evropske unije, Ujedinjenih nacija, OEBS-a i Saveta Evrope pozvali su članove Predsedništva BiH da svojim delima spreče podele u BiH i organizuju zajedničku javnu komemoraciju za sve civilne žrtve proteklog rata, piše banjalučki portal Insajder

Pozivajući se na dopis od 18. marta, u koji je ovaj portal imao uvid, navodi se da je na adresu Predsedništva BiH - Milorada Dodika, Šefika Džaferovića i Željka Komšića, stiglo zajedničko pismo koje su potpisali Evropski komesar za evropsku politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han, predsedavajući OEBS-a Miroslav Lajčak, generalni sekretar OEBS-a Tomas Greminger, specijalni savetnik generalnog sekretara UN za sprečavanje genocida Adama Dieng, kao i generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland.

Ističući da je pojedinačno svako od sadašnjih članova Predsedništva BiH u svojim javnim nastupima govorio o tome da je prošlo vreme ratova te da je kucnuo čas za suočavanje sa prošlošću i pomirenjem, visoki evropski i svetski zvaničnici pozvali su Dodika, Džaferovića i Komšića da organizuju zajedničku javnu komemoraciju za sve civilne žrtve.

- U predstojećem periodu, svaki od vas će se naći u prilici da zauzme stavove koji mogu da vode ka podelama, strahu i nepoverenju između zajednica koje žive u Bosni i Hercegovini ili ka konstruktivnom državništvu u interesu svakog građanina vaše države. Sada je prilika da svoje reči pretvorite u udruženo delovanje i da date nadu vašim građanima u dugoročnu stabilnost Bosne i Hercegovine - navodi se u dopisu.

MITROPOLIT AMFILOHIJE: EVROPA ZAJEDNO SA NATO NASTAVLJA FAŠISTIČKU OKUPACIJU KIM i priznaje razbojnike koji su sram časnih Albanaca!

Uz podsećanje da je BiH uputila zvaničan zahtev za članstvo u EU, visoki međunarodni zvaničnici ukazuju na to da je u nedavno usvojenoj Strategiji Evropske komisije za Zapadni Balkan, kao i u Deklaraciji članica EU, donesenoj u Sofiji, naglasak na tome da lideri preuzmu odgovornost i da svojim primerom vode napore usmerene ka pomirenju.

(VIDEO) AMERI ĆE UBITI ČETNIKA VUČKA! Bio je fasciniran srpskom vojskom i Vukovima s Drine, 48 dana je bežao policiji - USMRTIĆE GA INJEKCIJOM!

Podsetili su i na relevantne evropske standarde zaštite ljudskih prava, naročito one koji proističu iz Evropske konvencije o ljudskim pravima i sudske prakse Evropskog suda za ljudska prava.

Članstvo države u Ujedinjenim nacijama, Organizaciji za bezbednost i saradnju u Evropi i Savetu Evrope iziskuje snažnu predanost pomenutim vrednostima i obavezama. 

ČETIRI AMBASADORA NATO ZEMALJA PRIJAVILI SE ZA SKUP O AGRESIJI, ALI SE NISU POJAVILI: Kukavice bili, kukavice i ostali, SRBI TO NAJBOLJE ZNAJU!

- Zbog toga vas podstičemo da razmotrite preduzimanje tog zajedničkog napora. Molimo vas da omogućite diplomatskim predstavnicima naših organizacija u zemlji da u predstojećem periodu porazgovaraju sa vama o detaljima takve komemoracije, kao i o drugim svrsishodnim koracima koji bi mogli biti preduzeti nakon toga, kojima bi se obezbedio napredak na putu ka istinskom pomirenju i većoj stabilnosti u BiH - navodi se u dopisu visokih zvaničnika EU, OEBS-a, UN-a i Saveta Evrope članovima Predsedništva BiH.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
miroljub

pre 5 godina

Cinično od onih koji su izazvali rat na Balkanu. Uništiti Jugu, a stvoriti unitarnu BIH , cinizam.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija