• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Alo.rs

02.04.2019

17:32

GRAĐANI, MOŽETE DA UPADNETE U OZBILJNE PROBLEME! Do 15. maja morate da uradite OVO! Ako zakasnite sledi NOVČANA KAZNA!

Društvo

GRAĐANI, MOŽETE DA UPADNETE U OZBILJNE PROBLEME! Do 15. maja morate da uradite OVO! Ako zakasnite sledi NOVČANA KAZNA!

Podeli vest

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku prosečna godišnja zarada po zaposlenom u Srbiji isplaćena u 2018. godini iznosila je 823.548 dinara

Građani koji su u 2018. godini ostvarili dohodak veći od trostrukog iznosa prosečne godišnje zarade u Srbiji, odnosno više od 2.470.644 dinara, obavezni su da do 15. maja podnesu prijavu za plaćanje godišneg poreza na dohodak građana, podsetila je danas Poreska uprava.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku prosečna godišnja zarada po zaposlenom u Srbiji isplaćena u 2018. godini iznosila je 823.548 dinara, a porez za dohodak građana se plaća na iznos preko tog limita.

Oni koji su zaradili više od tri prosečne zarade u prošloj godini imaju pravo i na lične odbitke i to za poreskog obveznika 40 odsto prosečne godišnje zarade od oko 329.419 dinara, a za izdržavanog člana porodice 15 odsto ili 123.532 dinara.

Stopa poreza na oporezivi dohodak je 10 odsto, ali do šestostruke prosečne zarade, što je oko 4,94 miliona dinara. Na razliku između iznosa koji je veći od 4,94 miliona dinara poreska stopa je 15 odsto.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Darko

pre 5 godina

Po ovom podatku ispada da je prosečna plata u Srbiji bila 68.629,00 dinara mesečno. Ako je bruto, onda možda i da se nategne, ali ako je neto nigde veze sa realnošću. Ovo su naduvani podaci, da bi proseci za penziju bili smešno mali, kad dođe vreme da se ide u penziju. Ja koji sam po tom istom statističkom zavodu imao celu godinu 10-ak posto veću platu od proseka, zaradio sam neto u 2018. godini tačno 674.000,00 dinara. Dakle gde je logika, a pogotovo gde je istina, pošto 70% zaposlenih u Srbiji nema veće plate od 40.000 dinara.

Milica

pre 5 godina

Ko je meni-nama-njima to zaradio pa da se daju takvi porezi? Ko je radio? Ko se mucio? Ko se skolovao za tu platu? I sada nepismenjakovicima i nesposobnjakovicima da se placa? SIKTER!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija