• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

06.04.2019

17:41

PLJUŠTE KAZNE! Više od 100 osuđujućih presuda RODITELJIMA KOJI NISU VAKCINISALI SVOJU DECU!

Društvo

PLJUŠTE KAZNE! Više od 100 osuđujućih presuda RODITELJIMA KOJI NISU VAKCINISALI SVOJU DECU!

Podeli vest

Za nešto više od godinu dana Prekršajni sud u Beogradu izrekao je 119 osuđujućih presuda roditeljima koji nisu vakciisali svoju decu, od toga je 36 roditelja kažnjeno novčanom kaznom u visini od 5.000 do 50.000 dinara

U sudu za Tanjug kažu da su tokom prošle godine primili 222 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, a da je od početka godine stiglo još šest zahteva. 

-U istom periodu doneto je 119 osuđujucih presuda i to 86 u 2018. godini i 33 u 2019. godini. Od svih osuđujućih presuda u 75 je učiniocima prekršaja izrečena prekršajna sankcija opome a u 44 novčana kazna- kažu u Prekršajnom sudu.

Oni pojašnjavaju da je od presuda u kojima je izrečena novčana kazna drugostepeni sud u osam slučajeva ukinuo odluku po žalbi , dok su u ostalih 36 presuda izrečene novčane kazne. Roditeljima koji nisu vakcinisali svoju decu izrečena je po jedna kazna od 5.000, 7.000, 50.000 dinara, dve kazne od 15.000 dinara, devet od 10.000 dinara i 22 od 30.000 dinara.

KO NE VAKCINIŠE DETE, PLAĆA KAZNU DO 150.000! Roditelji budućih prvaka ovo prosto MORAJU DA URADE!

Beograd je 2016. godine imao najlošije rezultate kada je u pitanju vakcinacija dece. Obuhvat vakcinisane dece MMF vakcinom u toj godini bio je 65,19 odsto. Loš obuhvat vakcinisane dece bio je jedan od glavnih razloga što je krajem 2017. godine buknula epidemija malih boginja u Srbiji.

Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje Ivana Begović Lazarević kaže da je slika danas mnogo bolja, te da je obuhvat provom dozom MMR vakcinom prošle godine bio 98,65 odsto. Ona naglašava da je reč deci koja su vakcinisana u drugoj godini života i da je reč samo o jednoj generaciji, dok je godinu dana ranije obuhvat bio 84,37 odsto.

-Obuhvat drugom dozom, koju primaju deca u sedmoj godini života, pred polazak u školu, za 2018. godinu je 89 odsto, a za 2017. kada je počela epidemija bio je 88 odsto-kaže Begović Lazarević.

SAOPŠTENA DUGO ČEKANA ISTINA O MMR VAKCINI I AUTIZMU! 600.000 dece učestvovalo u velikom istraživanju, OVO SU REZULTATI!

Ona takođe podseća da su u epidemiji koja je buklnula krajem 2017. godini zabeleženi i prvi smrtni slučajevi od malih boginja posle 20 godina.

-To je doprinelo da su se mnogi roditelji koji su ili bili zbunjeni, uplašeni, ipak opredelili da vakcinišu decu i mi sad raspolažemo jednim dobrim kolektivnim imunitetom. U narednom periodu ne očekujemo epidemiju malih boginja sa većim brojem obolelih- naglasila je ona.

FEJSBUK ZAPOČEO BORBU PROTIV ANTIVAKCINAŠA! Zabranjene reklame koje se suprotstavljaju redovnom vakcinisanju

Ivana Begović Lazarević navodi da u Srbiji još uvek postoje "propuštena godišta", da ih je najviše u generaciji od 2013. do 2016. godine i da ta deca nisu vakcinisani ni prvom dozom vakcine.

-To su te "rupe" u kolektivnom imunitetu i tu treba još dosta uraditi, a to je na pedijatrima, da opomenu roditelje da vakcinišu decu- zaključila je ona.

U epidemiji malih boginja u Srbiji, koja je buknula krajem 2017. godine, registrovano je 5.786 obolelih, a umrlo je 15 osoba.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija