• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: mediji/Informer

13.04.2019

00:16

POMIRENJE S AMERIKANCIMA REŠAVA SVE NAŠE PROBLEME S ALBANCIMA! Karić ubeđen da Srbija može da sredi odnose sa Prištinom!

Društvo

POMIRENJE S AMERIKANCIMA REŠAVA SVE NAŠE PROBLEME S ALBANCIMA! Karić ubeđen da Srbija može da sredi odnose sa Prištinom!

Podeli vest

Gostujući u Jutarnjem programu TV Hepi Dragomir J. Karić, narodni poslanik i zamenik predsednika Pokreta Snaga Srbije - Bogoljub Karić, govorio je o srži problema u odnosima između Srba i Albanca i mogućem rešenju godinama nagomilanih razmirica.

Na konstataciju Milomira Marića da često potcenjujemo i da ne razumemo Albance, te da mu je svojevremeno Koča Popović rekao u šali: "Jedva smo ih ubedili da budu Jugosloveni, a da ih ubedimo da budu Srbi to je nemoguće", Dragomir J. Karić je rekao da je problem uvek bio u tome što jedan dobar deo Albanaca nije osećao Jugoslaviju kao svoju državu. 

- Imam mnogo, mnogo prijatelja Albanaca i uvek sam bio korektan, merim svaku moju reč. Želim da prijatelje tom svojom ljubavlju inspirišem da zaboravimo ono loše što je bilo i da se okrenemo boljoj budućnosti. Nikad niko nije tražio od Alabanaca da budu Srbi. To je nemoguće i nerealno - naglasio je Dragomir J. Karić.

On je potom dao i obrazloženje:

- Albanci su autohtoni narod, narod koji je u tri religije. Kod nas je bilo pravilo da je Srbin samo onaj ko je pravoslavne vere i to je greška. Srbin je svako ko se oseća kao Srbin. Verujem u mogućnost zajedničkog života Srba i Albanaca. Oni mi kažu: "Mi se širimo onoliko koliko nam vi dozvoljavate, pa ako treba i do Beograda". Ali svi znamo da sve zavisi od velikih sila, pre svega SAD. 

Dragomir J. Karić se osvrnuo i na pregovore s Prištinom.

- Iskreno se divim predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, samo mogu da zamislim kakve teške razgovore vodi. To ovi koji ga kritikuju ne znaju. Sećam se kad su prvi put sastali Edita Tahiri i Borko Stefanović u Briselu. Borko ju je onako simpatično pitao: "Na kojem ćemo jeziku da razgovaramo?", a Edita je rekla: „Na čistom srpskom ako vi znate da na albanskom kažete bar dobar dan". Ali naši ljudi to ne zanju. Albanci jesu teški pregovarači, pogotovo što nisu oni pregovarači... Hardinaj je kod tebe Mariću u emisiji rekao: "Našu spoljnu politiku ne vodimo mi, vodi je Amerika". Moj prijatelj Pacoli je valjda tu da sprovede ono što Amerika kaže. Ima velike istine u onome kad kažu da Srbija treba da se pomiri sa Amerikancima i da neće imati više nikakvih problema s Albancima. 

Ističe da su Srbi i Albanci vekovima na ovim prostorima.

- Niko nikog ne može da promeni za nekog drugog suseda! Stoga se ne slažem s mnogim političarima i analitičarima da su Kosovo i Metohija Srbima kamen oko vrata. Mi možemo zajedno napred i to ćemo svima pokazati. Postoji samo jedan jedini uslov - a to je da nam što manje pomažu oni koji žele večiti neprekidni konflikt na ovim našim prostorima - zaključio je Dragomir J. Karić.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
jova

pre 5 godina

Hocemo,super ideja! Ali,ima mali problem,prethodno treba pohapsiti i osuditi bandu zlocinaca koji su nas bombardovali i oteli nam Kosovo! Karicu,da si ti neki dobar i pametan covek,kao sto se predstavljas,ne bi pricao takve budalastine.....

To

pre 5 godina

Ja bih sasluso ovog coveka sta ima da kaze. Nesta mi se ne uklapaju price ovdasnjih politicara i Karica , a inace su odlicni poznavaoci prilika na Kosovu.

englezii

pre 4 godine

Svakako ! Gospodin Seselj je davno bio u pravu ! Samo u cilju popravka odnosa sve proterai iz Srbije ! Samo politicare ! Sve do otpravnika poslova ! Otvoriti jedno dve jake Ruske baze i to malo vece !

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija