• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

18.04.2019

20:25 >> 20:27

ZAPAD NE ODUSTAJE, SRBIJU OSTAVITI BEZ TURSKOG TOKA! Nova gasna direktiva EU, naša zemljana udaru SAD i Brisela!

Društvo

ZAPAD NE ODUSTAJE, SRBIJU OSTAVITI BEZ TURSKOG TOKA! Nova gasna direktiva EU, naša zemljana udaru SAD i Brisela!

Podeli vest

Za "Severni tok 2" će se posle najnovijih izmena u gasnoj direktivi EU verovatno pronaći neka formula, ali će to biti velika prepreka za produženje "Turskog toka" iz Bugarske prema Srbiji

Savet ministara EU usvojio je amandmane na Gasnu direktivu EU, prema kojima će se pravila koja važe na kopnene gasovode odnositi i na morske, pa kompanija koja proizvodi gas ne može istovremeno da bude i vlasnik cevovoda kojim se isporučuje gas.

Posle svih pritisaka i onih najdirektnijih iz Amerike da Evropa, a pre svega Nemačka, odustane od "Severnog toka 2" ruskog gasa, teško da je potpredsednik Evropske komisije za energetiku Maroš Šefčovič nekoga ubedio da amandmani nisu usmereni specijalno protiv tog gasovoda.

Pre samo nedelju dana američki državni sekretar Majk Pompeo se požalio na raspravi u Senatu SAD:

- Učinili smo praktično sve što je moguće da bismo odvratili Evropljane, pre svega Nemačku, od izgradnje 'Severnog toka 2', ali do danas u tome nismo uspeli.

Njegova izjava je došla pošto je šef nemačke diplomatije Hajko Mas izjavio da Berlin neće menjati stav o projektu gasovoda "Severni tok 2", čija je izgradnja uveliko u toku i više od trećine gasovoda je već završeno.

SVAŠTA! NATO SE NUDI DA NAS BARNI OD RUSA! Srbija ne sme da popusti - mora ostati neutralna i PRIJETALJ MOSKVE!

Pompeo je neslavno prošao i na prvom koraku mini-evropske turneje početkom februara kada je već na startu u Mađarskoj bio suočen sa odbijanjem premijera Viktora Orbana da odustane od "Turskog toka" i ruskog gasa.

Ono što Americi nije pošlo za rukom u bilaterali, očigledno jeste u institucijama EU, gde i dalje imaju većinu na svojoj strani u mišljenju da je pogubno vezivati se isključivo za ruski gas, kada na raspolaganju imaju i, doduše skuplji, američki tečni gas.

(ANKETA) TREBA LI SRBIJA DA SLEDI GRKE?! ATINA ĆE OD NEMAČKE TRAŽITI 309 MILIJARDI RATNIH REPARACIJA!

Kako će se inovirana direktiva odraziti na te gasovode, a posebno na krak "Turskog toka" prema Bugarskoj, kojim bi Srbija trebalo da se snabdeva ruskim gasom?

Dobar poznavalac ove problematike, nekadašnji diplomata Srećko Đukić, konstatuje da će se direktiva, naravno, odnositi na sve morske gasovode, pa i na "Turski tok" koji treba da se ulije u EU, odnosno Bugarsku koja je njena članica.

To, po njegovoj oceni, samo pokazuje koliko se komplikuju stvari oko gasa koji je par ekselans politička roba, zbog čega se, kako kaže, na drugačiji način mora razgovarati sa glavnim akterima gasne strategije na međunarodnom planu. Mimo njih je, smatra sagovornik Sputnjika, malim zemljama nemoguće da dođu do gasa.

- Ja sam ubeđen da će se za 'Severni tok 2' ipak pronaći neka formula. Nisam siguran kakvi rokovi su tu dati, ali načelno, mislim da će to biti veliki udarac za 'Turski tok' i da je to još jedna velika komplikacija i velika prepreka za produženje 'Turskog toka' iz Bugarske prema Srbiji i dalje prema Mađarskoj i Austriji - nije optimista Đukić.

Uz Ameriku sa njenom jako rigidnom politikom, koja preti sankcijama i „Severnom toku" i „Turskom toku", sada imamo i ograničenja od strane EU, dodaje on.

- Jedino ostaje da vidimo šta će Nemačka kao najzainteresovanija zemlja da uradi. Tu su i njene i francuske kompanije koje učestvuju u izgradnju gasovoda. Ali na 'Severnom toku' ima još komplikacija, jer on produžava dalje od Nemačke za Dansku, koja još nije dala dozvolu za izgradnju gasovoda u njenim teritorijalnim vodama, već najavljuje da će dati dozvolu za izgradnju u ekonomskoj zoni. Svejedno, rok završetka tog dela 'Severnog toka', koji ide od Nemačke prema Danskoj, sigurno će se produžiti najmanje za pola godine - procenjuje Đukić.

 

NEMAČKE KOMPANIJE BEŽE IZ HRVATSKE! Dođite u Srbiju, imaćete uslove KAKVE NIGDE NISTE DOBILI!

Međutim, za Srbiju su najnovije okolnosti vrlo nepovoljne, ukazuje on, objašnjavajući da to nije samo zbog izmena u gasnoj direktivi, već i zbog našeg geografskog položaja, jer nismo pomorska zemlja da bi do obala mogao dopreti gasovod ili tečni gas koji jeste skuplji, ali predstavlja neko rešenje.

- Takođe nepovoljna okolnost je što je Srbija okružena članicama EU. Nema nikakve diskusije da će članice EU morati da poštuju sva pravila EU i tu nema izgovora. Tu mora doći do nekog prilagođavanja, odlaganja, pomeranja. Mi jedino možemo da dobijemo gas iz Bugarske što se tiče 'Turskog toka', a ona kao članica EU mora da se povinuje odlukama Brisela - zaključio je on.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
mirko

pre 5 godina

Ja bih predlozio da kako Srbija nije clanica EU, da trazi da krak turski tok ide do nas bezuslovno, a oni ne moraju da ga koriste...

Omladino BEZI

pre 5 godina

Hajde ne lupetajte! Nasa nazovi (raspala) zemlja je na udaru iskljucivo sopstvene gluposti. Pa dizite dupeta, ulazite u EU i eto vam ga, a ne da svima i uvek idete u kontru u skacete u oci, pa posle kuku&lele!

Cetnicke pesme

pre 5 godina

Zivim na selu ne treba mi gas za k...c.

kiki

pre 5 godina

Ja bih pokrenuo inicijativu da srbijica dogovori izgradnju nuklearne elektrane sa rusima i kinezima, i resi svoje energetske probleme za sva vremena.

gaša

pre 5 godina

Na silu nas teraju od sebe a mi "u zagrljaj" sa neprijateljima...

Vid

pre 4 godine

Ko brani amerima da sa svojim prijateljima grade gasne terminale i da svoj gas nude na svim tržištima gde su zainteresovani po nek izvoli ko voli skuplju i nesigurniju varijantu od ruske.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija