• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

21.04.2019

22:43

MINISTAR TRIVAN: Briga za planetu je briga za buduće generacije

Društvo

MINISTAR TRIVAN: Briga za planetu je briga za buduće generacije

Podeli vest

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan poručio je, uoči sutrašnjeg obeležavanja Međunarodnog dana planete Zemlje, da čovečanstvo ima budućnost ako je imaju sva živa bića na planeti.

"Briga za dobrobit planete, za životnu sredinu je briga za čoveka, za zdravlje svih nas i budućih generacija", istakao je Trivan.

Trivan je naveo da se Međunarodni dan planete Zemlje obeležava kao podsetnik da nam Zemlja i njeni ekosistemi daju život, podsetivši da su ovaj datum UN odredile kao dan borbe protiv narušavanja životne sredine. 

Kao najveći praznik planete Zemlje trebalo bi da utiče na sve države ali i pojedince da se uključe u globalnu akciju širenja ekološke svesti, naveo je Trivan.

Ovogodišnja tema svetskog Dana planete je “Zaštiti naše vrste-u prirodi ništa ne postoji samo” i fokusirana je na zaštitu ugroženih vrsta, koja su na ivici izumiranja zbog klimatskih promena, zagađenja vode, zemlje i vazduha, krčenja šuma i krivolova. 

"Ovo je globalni apel za spas biljnih i životinjskih vrsta i upozorenje da čovečanstvo ima budućnost ako je imaju sva živa bića na planeti", istakao je Trivan, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Ministar Trivan je upozorio da je naša planeta Zemlja sve manje plava i zelena. 

"Svet se suočava sa brzim nestankom i izumiranjem biljnih i životinjskih vrsta. Milioni vrsta koje žive na planeti koje znamo ili tek treba da otkrijemo su ugroženi", ukazao je Trivan.

Kako je naveo, ljudska civilizacija je razvojem industrije i velikom potrošnjom energije, odgovorna za narušenu ravnotežu prirode i ugrožavanje bioraznolikosti dovodeći u pitanje i svoj opstanak. 

"Svedoci smo odsustva brige, pažnje i odgovornosti prema prirodi. Često zaboravljamo da smo i mi deo prirode, da zagađujemo vazduh koji dišemo, da trošimo i zagađujemo vodu koja nije neograničen resurs, da je sve što činimo uzrok i posledica stanja životne sredine kako na lokalnom tako i na globalnom nivou", naveo je ministar.

Trivan je naglasio da Srbija aktivno učestvuje u rešavanju globalnih ekoloških problema i stvaranju održive budućnosti, dodajući da je Ministarštvo zaštite životne sredine posvećeno uspostavljanju zakonodavno-strateškog okvira zaštite i unapređenja životne sredine Srbije i dostizanju evropskih ekoloških standarda. 

"Urađena je pregovaračka pozicija za Poglavlje 27 čije se usvajanje očekuje do kraja godine. Ove godine će biti usvojen Zakon o klimatskim promenama i prva nacionalna Strategija borbe protiv klimatskih promena sa akcionim planom", napomenuo je Trivan. 

Stručno i finansijski podržavamo opštine u akcijama pošumljavanja i u izradi projektno-tehničke dokumentacije koja je preduslov za izgradnju 360 sistema za preradu otpadnih voda, dodao je Trivan.

Naveo je i da se radi na modelu Zelenog fonda koji će biti investicioni mehanizam pokretanja ekološkog razvoja, kao i da su pokrenute inicijative za zabranu uvoza starih automobila sa euro 3 motorom kako bi se smanjilo zagađenje vazduha, kao i akciju na smanjenju upotrebe plastičnih kesa.

"Sve ovo nije moguće uspešno raditi bez zajedničke snage čitave Srbije. Svako od nas može da da svoj doprinos, da posadimo drvo, da ne prllamo parkove, šume i reke, da ne zagađujemo vazduh, ne koristimo i ne bacamo plastiku", naglasio je Trivan.

Ministar Trivan je pozvao sve institucije, opštine, poslovni sektor, organizacije civilnog društva i naučno-istraživačke zajednice, medije i građane da se zajedno izborimo za zdravlje naše planete i odgovorimo izazovu klimatskih promena, kako bismo sačuvali bogastvo našeg biodiverziteta i unapredili našu životnu sredinu i obezbedili održiv razvoj budućim generacijama. 

"Majka Zemlja i njeni ekosistemi su naš dom. Volimo svoju planetu Zemlju kao što volimo svoj dom, svoju porodicu", zaključio je Trivan.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SD

pre 4 godine

Pusti čoveče sad planetu,nek brinu oni koji je uništavaju,nego brini o Srbiji jer po njoj svi redom se.u,zagadiše je na svakom koraku,prošetaj malo po njoj pa se uveri.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija