• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.04.2019

20:20

(FOTO) GRMLJAVINA SA POLIGONA NIKINCI: Vojska Srbije pokazala moć "Nore" i snagu "Lazara" i "Miloša"!

Društvo

(FOTO) GRMLJAVINA SA POLIGONA NIKINCI: Vojska Srbije pokazala moć "Nore" i snagu "Lazara" i "Miloša"!

Podeli vest

Na poligonu Nikinci završen je dvodnevni prikaz i demonstracija sredstava naoružanja i vojne opreme iz domaćeg razvoja sa bojevim gađanjem

Vežba je održana za članove delegacija partnerskih zemalja, koje su bile zainteresovane da se detaljnije upoznaju sa tehničkim i operativnim karakteristikama ovih sredstava, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Foto: www.mod.gov.rs

 

Prvog dana prikaza izvršeno je bojevo gađanje sa artiljerijsko-raketnim sistemima: modernizovanim višecevnim lanserima raketa „Oganj“, samohodnim top-haubicama 155 mm „Nora“ B52 i sistemom „Alas“, a potom i statički prikaz pomenutih sistema koji su izvršila gađanja, kao i optoelektronskih, radarskih, izviđačkih i komandno-informacionih sistema za podršku artiljeriji, nove generacije artiljerijskih elektronskih upaljača i municije 122 mm i 155 mm povećanog dometa, besposadnih vazduhoplovnih platformi i familije nevođenog i vođenog vazduhoplovnog naoružanja i drugih sredstava.

Foto: www.mod.gov.rs

 

Gađanje u realnim uslovima je realizovano veoma uspešno, pogađanjem ciljeva vođenom raketom „Alas“, potom pogađanje ciljeva iz haubica „Nora“ i modernizovanih „Ognjeva“ sa artiljerijskim nevođenim raketama dometa 40 km i 20 km, navedeno je u saopštenju.

Drugog dana prikaza realizovana su gađanja ciljeva novom familijom protivoklopnih vođenih raketa sa termobaričnom i tandem bojevom glavom, potom gađanje zemaljskih ciljeva artiljerijskim PVO sistemom malog dometa PASARS, kao i gađanje ciljeva iz daljinskih upravljanih borbenih stanica 7,62/40 mm besposadnog daljinski upravljanog vozila „Miloš“ i borbenih stanica 12,7 mm oklopnog transportera „Lazar 3“ 8h8 i oklopnog vozila „Miloš“ 4h4.

Foto: www.mod.gov.rs

 

Poseban deo prikaza bojevim gađanjem ciljeva realizovali su strelci sa novom familijom savremenog streljačkog naoružanja iz „Zastavinog“ programa, opremljenih savremenim nišanskim uređajima, uključujući i video-nišan kojim se omogućava bezbedno gađanje automatskim puškama iza zaklona.

Pored sredstava koja su realizovala gađanje drugog dana, statički prikaz je obuhvatio i prikaz kompleta nove zaštitne balističke opreme i terenskog automobila „Zastava NTV“ 1,4 t 4x4.

Prikaz i demonstracija sredstava naoružanja i vojne opreme iz domaćeg razvoja na poligonu Nikinci realizovana je veoma uspešno, što je još jedan dokaz da odbrambena industrija Srbije i domaća pamet predstavljaju značajan oslonac za unapređenje operativnih sposobnosti Vojske Srbije, kao i za jačanje izvoznih referenci naše zemlje, navedeno je u saopštenju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Stojan

pre 4 godine

Ne daju Srbima mira, ne daju da se normalno zivi, otimaju, ubijaju a kad im se vrati onda kukaju na sva usta i sve otvore sto ih imaju.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija