• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. C. - A. G.

25.04.2019

20:57

VELIKI PODVIG TIMA SRPSKIH HIRURGA I GINEKOLOGA U NOVOM PAZARU! Ovako su lekari izvadili ženi iz materice TUMOR TEŽAK PET KILOGRAMA!

Društvo

VELIKI PODVIG TIMA SRPSKIH HIRURGA I GINEKOLOGA U NOVOM PAZARU! Ovako su lekari izvadili ženi iz materice TUMOR TEŽAK PET KILOGRAMA!

Podeli vest

Tim lekara predvođen dr Dejanom Pavlovićem iz Beograda operisao ženu (35) u čijoj je materici rastao tumor veličine rukometne lopte. Uprkos komplikovanom zahvatu, pacijentkinji su sačuvani svi reproduktivni organi

Tim srpskih lekara izveo je neverovatan podvig na ginekološko-akušerskoj klinici u Novom Pazaru! Stručnjaci predvođeni dr Dejanom Pavlovićem sa beogradske GAK "Narodni Front" izvadili su 35-godišnjoj Pazarki iz materice tumor težak pet kilograma, veličine rukometne lopte!

Uprkos izuzetno komplikovanom zahvatu, ženi su sačuvani svi reproduktivni organi i ona će moći i dalje da rađa. Lekari koji su izveli operaciju, iako svi odreda decenijama u poslu, kažu da nikada nisu videli toliki tumor u materici. Kako saznajemo, gotovo izvesno se radi o benignom tumoru, ali će se tačna informacija znati tek posle analiza.

Foto: Informer DN

Dr. Dejan Pavlović, GAK "Narodni front"

Čudo neviđeno

Već ima dvoje dece, može i treće

Ova žena je već majka dvoje dece, a sada može da planira i treću prinovu
Adi Škrijelj, načelnik GAK odeljenja u Novom Pazaru

Šef lekarskog tima dr Dejan Pavlović kaže da se mnogim hirurzima ovakve operacije dešavaju jednom u karijeri.

- Operacija je bila zahtevna i kompleksna jer se radi o veoma velikom tumoru na materici. Težina je bila pet kilograma i sto grama, a veličina trideset centimetara. Ovo je zaista retka pojava u medicini, za toliko godina karijere, ja još nisam video toliki tumor na ovakvom mestu. Postoje samo dva načina da on ovoliko izraste - ili pacijentkinja godinama nije obavljala preventivne preglede, ili je tumor izuzetno brzo napredovao, kaže Pavlović i dodaje da poseban podvig njegovog tima predstavlja to što će ova žena i dalje moći da rađa:

Pacijentkinja neće trpeti nikakve posledice

U novopazarskoj Opštoj bolnici u poslednje vreme ordiniraju lekari iz velikih medicinskih centara koji svoja znanja prenose na kolege iz tog grada. Hirurg Enes Zogić, koji je učestvovao u operaciji, kaže da će se pacijentkinja najverovatnije neće imati posledice.
- U svojoj medicinskoj praksi nikada nisam video veći tumor. Zaista se radi o ozbiljnom i kompleksnom zahvatu. Očekujemo da se pacijentkinja potpuno oporavi - kazao je Zogić.

- Sačuvali smo njene genitalne organe, materica i jajnici ostali su netaknuti, pa će ova žena imati mogućnost da rađa. Zahvaljujući multidisciplinarnom pristupu više lekara, uspeli smo da izvedemo izuzetno komplikovanu operaciju, kakva se radi jednom u karijeri, kaže doktor Pavlović.
Načelnik Ginekološko-akušerskog odeljenja Opšte bolnice u Novom Pazaru doktor Adi Škrijelj rekao je za Informer da je ova izuzetno teška operacija trajala duže od tri sata.

Foto: Informer DN

Deo tima lekara koji su izveli operaciju
Retka pojava

Zaista retka pojava u medicini, u karijeri nisam video toliki tumor na ovakvom mestu
dr Dejan Pavlović

- Reč je o izuzetno komplikovanom i velikom zahvatu, u kome su učestvovali lekari više specijalnosti. Jako je redak slučaj u ginekologiji da imate pacijenta sa ovako velikim tumorom na materici. Iskusan sam lekar koji se dugo bavi ovim poslom, ali ovako nešto nikada ranije nisam video, kao ni moje kolege iz bolnice. Zaista je veliki podvig i pravo medicinsko čudo što će ova žena, nakon što joj je izvađen toliko veliki tumor moći normalno da živi, ostane trudna i da rađa decu. Takav uspeh je redak ne samo u Novom Pazaru ili Beogradu, već i u inostranstvu. Ova žena je već majka dvoje dece, a sada može da planira i treću prinovu - rekao nam je Škrijelj.

Foto: Informer DN

Adi Škrijelj, načelnik GAK odeljenja u Novom Pazaru

Neredovni pregledi

On je objasnio i da ovakav tumor ne može da se stvori odjednom i da je za to trebalo pet godina, ali da pacijentkinja najverovatnije nije išla na redovne kontrole.

- Jasno vam je da tumor ne može preko noći da poraste na pet kilograma i sto grama. Prema našim procenama, on je rastao sigurno pet godina, ali ova žena nije išla na redovne kontrole i preglede. Uz to pretpostavljamo da je poslednjih nekoliko godina tumor bio znatno progresivniji, jer je pacijentkinja pre tri godine imala laparoskopsku operaciju žučne kese i tada niko ništa sumnjivo nije primetio - iskren je Škrijelj.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija