• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.04.2019

10:36

(VIDEO) PATRIJARH IRINEJ SLUŽIO VASKRŠNJU LITURGIJU U HRAMU SVETOG SAVE!

Društvo

(VIDEO) PATRIJARH IRINEJ SLUŽIO VASKRŠNJU LITURGIJU U HRAMU SVETOG SAVE!

Podeli vest

Srpski patrijarh Irinej služio je jutros liturgiju u kripti beogradskog Hrama Svetog Save na Vračaru povodom najvećeg hrišćanskog praznika Uskrsa

 

Liturgiji, koja počela u 9.00, prisustvovali su gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, kao i veliki broj pravoslavnih vernika.

Liturgiju je pratio i hor "Mokranjac", najstarijeg pevačkog društva u Srbiji.

Na liturgiji je pročitana Vaskršnja poslanica patrijarha Irineja u kojoj je pozvao da po ugledu na Hrista "zagrlimo jedini druge, ne samo one koji nas vole već i neprijatelje naše i oprostimo im kao što je Gospod nama oprostio grehe naše, rekavši: ''Oče, oprosti im jer ne znaju šta čine''".

Patrijarh je pozvao vernike da se u godini u kojoj srpska crkva slavi svoj veliki jubilej, osam vekova autokefalnosti, mole za punoću srpskog naroda, onog u otadžbini kao i onog u rasejanju.

Takođe je pozvao i da se raduju uskrsnuću Hristovom i da u ljubavi i slozi čuvaju jedinstvo Svete crkve, da nikada svoje lične ili bilo čije zemaljske interese ne pret­postavljaju interesu Crkve Hristove, ali ni sveopštem ljudskom dobru.

- S posebnim milosrđem se danas molimo Vaskrslome Hristu Bogu da se, zastupništvom Sve­toga Save, Svetoga cara Lazara i svih svetih iz roda našega, vrate mir i sloboda na naše raspe­to Kosovo i Metohiju, našu duhovnu kolevku i naš Jerusalim, tamo gde su najveće srpske svetinje, biseri pravoslavne duhovnosti, srpske kulture i sveukupne hrišćanske i svetske duhovne baštine - poručio je patrijarh Irinej.

Istakao je i da raznovrsna i bezbrojna razočaranja, tuga i nezadovoljstvo obuzimaju duše i da svuda vladaju nepravda i mržnja, a istina se relativizuje.

- Ljude vrlinskog života klevetaju i progone. To se odvija ne samo na ličnom i lokalnom planu nego i u globalnim razmerama. Svedoci smo da se danas u celom svetu osnovne hrišćanske vrednosti potiskuju u drugi plan, a čovečanstvu se negde predlažu, a negde nameću ne samo hrišćan­stvu tuđi nego i njemu potpuno suprotni siste­mi vrednosti - naveo je patrijarh u Vaskršnjoj poslanici.

U tako izopačenom svetu, ukazao je, pravoslavni hrišćani su pozvani da svojim primerom svedoče, bližnjima i daljnjima, pobedu života nad smrću i smisla nad besmislom.

- Crkva ne sme da živi samo za sebe kao zatvorena religijska za­jednica, zaokupljena samo pitanjima lične pobožnosti. Dužna je da radošću i iskustvom Vaskrsenja bude činilac mira i pomirenja, ljubavi i solidarnosti, u svecelom čovečanstvu - naveo je poglavar SPC-a.

- Oprostimo dakle jedni drugima! Pomirimo se jedni sa drugima! Zagrlimo jedni druge i hođamo svetim putem božanske ljubavi! Svedočimo ljubav i njome živimo!", naveo je patrijarh i pozvao vernike širom vaseljene da dan Vaskrsenja prosvetle slavjem i zagrljajem, uz tradicionalni pozdrav - Hristost Vaskrse - istakao je srpski patrijarh.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija