• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.04.2019

14:58 >> 15:11

VELIKA VEST ZA SRPSKU IZ KINE: Peking gradi HE "Dabar", investicija 265 miliona evra, EU LJUTA ZBOG DILA BANJALUKE I KINE!

Društvo

VELIKA VEST ZA SRPSKU IZ KINE: Peking gradi HE "Dabar", investicija 265 miliona evra, EU LJUTA ZBOG DILA BANJALUKE I KINE!

Podeli vest

Nakon osam godina najavljivane gradnje hidroelektrane (HE) "Dabar", u junu će konačno biti potpisan ugovor za ovu investiciju od 430 miliona KM (oko 265 miliona evra), i to sa Kinezima, potvrđeno je za portal CAPITAL u "Elektroprivredi Republike Srpske" (ERS)

Portal podseća da je preduzeće "Hidroelektrana Dabar" raspisalo u januaru ove godine javni poziv za finansiranje i izgradnju svih objekata HE ukupne vrednosti oko 430 miliona KM.

Rok za prijem ponuda bio je 1. mart 2019. godine. 

Međutim, navode, od 19 zainteresovanih svetskih kompanija za gradnju HE "Dabar", nakon raspisivanja tendera, predstavnici svega tri kineske i jedne slovenačke kompanije došli su da obiđu lokacije u Hercegovini na kojima treba da se grade objekti pomenute HE. 

Investicija u HE "Dabar" neće biti prva koju Kinezi realizuju u BiH piše portal i navodi da će Kinezi graditi Blok 7 termoelektrane Tuzla. 

Parlament FBiH dao je saglasnost za kreditno zaduženje "Elektroprivrede BiH" kod izvozno-uvozne banke Kine za projekt izgradnje Bloka 7 TE Tuzla. 

S druge strane, navode, iz Energetske zajednice su apelovali da bi garancija FBiH za kredit u ovom slučaju sadržavala elemente nedozvoljene državne pomoći, a iz evropskih krugova su naznačili da je ugalj sve nepoželjniji energent. 

EKSKLUZIVNO! Pismo Ante Pavelića partizanu Viktoru Ivančiću: Štovani Viktore, da ti se zahvalim ŠTO SI KAO PRAVI HRVAT UPAO U JASENOVAC I POMEO SVE DOKUMENTE...

Portal podseća da je komesar EU zadužen za pridruživanje Uniji Johanes Han rekao je da je zabrinut što neke balkanske zemlje mnogo pozajmljuju od Kine da plate infrastrukturu i da time povećavaju opasnost od dugorocne štete po svoje krhke privrede. 

Han je ranije, dodaju, u razgovoru za Fajnanšel tajms, rekao da bi EU bila partner koji je više fer. 

- Kina nikad ne vodi računa o tome kako i da li je zemlja sposobna da plati svoje zajmove. I ako ne mogu da plate postoji određen pritisak da se stvari prebace u njihovo vlasništvo - kazao je Han.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Saradžogla

pre 4 godine

Gradnju hidrocentrale će verovatno da platim ja srbin iz Srbije preko velikog poreza.Buneći se na visinu poreza moja supruga je u beogradskoj opštini dobila odgovor DA BUDE SREĆNA ŠTO JOJ POREZ NIJE JOŠ VEĆI!A odgovorio joj je službenik sa bosanskim naglaskom što je nju kao srbijanku iritiralo da su joj krenule suze.STOP BOSANIZACIJI SRBIJE!

xxdet

pre 4 godine

Al se nalupa za medalju, gradnja HE nema veze sa tvojim porezom vec sa ujedinjavanjem Srpskog naroda i ova gradnja je politicka poruka Kine i Rusije prema EU, hrvatima i muslimanima da odbiju od RS. Drugim recima pravi se znak `Stop` katolicima i muslimanima da nece moci da idu dalje od onoga sto su dobili. To je nuzno da bi smo opstali jer zapad ne odustaje od razbijanja Srbije i stvaranja velike albanije i islamske dzamahirije na ovim prostorima. Svako Kinesko ulaganje je spas za Srbe. Sve se to radi sa razlogom a ima najmanje veze sa profitom Kine kojoj Srbija zaista ne treba da bi bila najmocnija.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija