• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rts.rs

29.04.2019

12:21

Preminuo novinar i humorista Dejan Pataković

Društvo

Preminuo novinar i humorista Dejan Pataković

Podeli vest

Dugogodišnji novinar i humorista Dejan Pataković preminuo je 27. aprila u Beogradu. Ispraćaj za kremaciju je sutra u 16.30 na Novom groblju

Dejan Pataković je rođen 23. maja 1941. godine u Beogradu. Diplomirao je istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu, a prvu karikaturu objavio je u Ježu sa nepunih 17 godina.

Gotovo ceo radni vek Pataković je proveo u „Politici", od čega 25 godina kao urednik u Ekspresu, a deceniju i po kao glavni urednik magazina Huper. Satiričnu rubriku Kaktus u Ekspresu je pisao 23 godine.

Pored toga, poznati humorista je aktivno sarađivao i u drugim medijima. Za emisije Vreme sporta i razonode Radio Beograda, Pataković je napisao i himnu. U njegovoj radnoj biografiji je i 300 epizoda emisije Jovanovići, Popodne jednog pauna, i mnogih drugih.

Godine 1967. počeo je saradnju sa Milovanom Ilićem, koji je tada pokrenuo pravu radio revoluciju svojom emisijom Minimaks. Dve godine je pisao  tekstove za Batu Živojinovića, u Jutarnjem programu Televizije Beograd. Na Radio Beogradu 202 dve godine je vodio zabavno-muzičku emisiju Krug Dvestadvojkom.

Pataković je pisao scenarija i za Televizije Sarajevo i Zagreb, a u Televiziji Beograd je sa Jovanom Ristićem sarađivao na šou-programu Sedam plus sedam, koji je osvojio „Srebrnu ružu" na festivalu u Portorožu i učestvovao na festivalu „Zlatna ruža Montrea".

Objavio je i tri diska sa dečjim pesmama za koje je muziku komponovao Boris Bizetić.

Dejan Pataković je u „Politici" bio proglašen i za aforističara godine i dodeljena mu je nagrada „Jovan Hadži Kostić". Dobio je priznanje „Slobodan Kostić" za humor i satiru, kao i nagradu Kulturno prosvetne zajednice, „Zlatni beočug", za trajni doprinos kulturi.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija