• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Anel Grbović

01.05.2019

13:19

1. MAJA NAVRŠAVA SE 20 GODINA OTKAKO JE NA MOSTU KOD PODUJEVA UBIJENO 50 NEDUŽNIH CIVILA! Petrovići: NATO nam je uzeo i sina i ćerku! Nikola (17) i Marija (15) razneti u autobusu

Društvo

1. MAJA NAVRŠAVA SE 20 GODINA OTKAKO JE NA MOSTU KOD PODUJEVA UBIJENO 50 NEDUŽNIH CIVILA! Petrovići: NATO nam je uzeo i sina i ćerku! Nikola (17) i Marija (15) razneti u autobusu

Podeli vest

Deca Dragiše i Zorice Petrović iz Gračanice 1. maja 1999. su iz Prokuplja krenuli kući da proslave Nikolin rođendan. Na radiju smo čuli da je kod Podujeva NATO razneo autobus, a onda su nam javili da su u njemu bila naša deca, kažu Petrovići

Zorici i Dragiši Petroviću iz Gračanice NATO pakt je pre tačno 20 godina, 1. maja 1999. godine, uzeo oba deteta. Nikola (17) i Marija (15) bili su u autobusu "Nišekspresa" koji je pogodila raketa na mostu kod sela Lužani u blizini Podujeva. Pored brata i sestre, poginula je i njihova baka Smiljana, kao i još 47 nevinih civila, od toga 15 dece.

Petrovići od tada kao da više nisu živi. Dani im prolaze u sećanju na sina i ćerku, a tuga je, sada kada se od zločina navršavaju tačno dve decenije, samo još veća i još teža.

Jezivo

U mrtvačnici u Prištini naišao sam na spaljene ostatke svoje dece. Mariju sam prepoznao po lančiću, a Nikolu po krstiću. Još ih čuvam, to mi je ostalo od njih...
Dragiša Petrović

Hteli da ih sklone

Dragiša se u pola glasa priseća tog kobnog dana kada su mu NATO zločinci uzeli sve što ima, pravdajući to kolateralnom štetom.

- Dve nedelje pre tragedije ubedio sam decu i majku da odu u Prokuplje kod moje braće, da se malo sklone sa Kosova i Metohije. Mislio sam da su tamo sigurniji. Tada sam bio mobilisan, na položaju u blizini Prizrena. Kod kuće su ostali moja supruga Zorica i otac. Nakon nekoliko dana, Nikola je nazvao majku i rekao joj da će da se vrate kući, jer je 7. maja trebalo da proslavi rođendan. U devet ujutro su krenuli iz Prokuplja, a koji sat kasnije zločinci su bombardovali autobus sa civilima. Moja deca i majka, zajedno sa još 47 putnika, razneti su i potpuno su izgoreli - kaže Dragiša Petrović i dodaje da su u početku krili od njega da su mu deca poginula:

Ulice u Gračanici nazvane po Nikoli i Mariji

Opština Gračanica je dve gradske ulice nazvala po Mariji i Nikoli. Dragiša i Zorica žive u Marijinoj ulici, a odmah pored nje nalazi se i Nikolina. Marija i Nikola počivaju jedno pored drugog na gračaničkom groblju. Majka Zorica kaže da su ona i suprug devetnaest godina sami izlazili na groblje i obeležavali godišnjice pogibije svoje dece. Po prvi put ove godine sa njima će izaći sugrađani predvođeni gradonačelnikom Srđanom Popovićem.
- Gradska uprava Gračanice organizuje parastos za moju decu i svekrvu. Svih ovih godina smo sami, u tišini, tugovali, patili i nestajali polako. Boli isto kao i prvog dana, u stvari danas nas boli mnogo više nego tada. Iščupali su nam dušu, srce iz grudi, ubili su ono što smo najviše voleli - kaže Zorica.

- Na radiju sam čuo da je NATO bomba raznela autobus kod Podujeva, da je poginulo 50 ljudi. Tada nisam znao da je baš to autobus u kojem su bili moja deca i majka. Međutim, dobio sam poziv iz komande da se odmah spakujem i krenem kući. Pitao sam ih zašto, nisu hteli da mi kažu, samo su mi rekli da se malo odmorim. Ispred kuće sam zatekao rodbinu, prijatelje, komšije... Svi su nosili crninu, a mene je steglo u grudima, srce je počelo da mi preskače. Zorica je zakukala kada me je videla i nekako je izustila šta se dogodilo. Ceo svet mi se srušio...

Foto: Informer DN

Prekinuti životi, planovi, maštanja

Zorica i Dragiša imali su samo Nikolu i Mariju. Brat i sestra bili su vezani jedno za drugo, gotovo da se nisu odvajali. Nikola je bio učenik trećeg razreda srednje PTT škole i želeo je da se zaposli u Gračanici, da se oženi i stvori porodicu. Njegova sestra Marija bila je osmi razred i volela je medicinu. Planirala je da upiše medicinsku školu, a kasnije i medicinski fakultet. I ona je govorila da nikada neće napustiti Kosovo i Metohiju.

Dragiša kaže da je jedva prepoznao posmrtne ostatke svojih najmilijih.

- Išao sam u Prištinu da identifikujem decu i majku. Uveli su me u neku ledenu prostoriju. Gledao sam u spaljene ostatke svoje dece i majke, tražio neki detalj po kojem bih mogao da ih prepoznam. Prepoznao sam Marijin lančić, Nikolu sam identifikovao po zubima i krstiću koji je uvek nosio uz sebe. I danas čuvam taj krst i Marijin lančić - priča Dragiša.

Sahrana na rođendan

Decu i majku je sahranio 7. maja, na 17. rođendan svog sina.

- Tela smo iz Prištine prebacili u Gračanicu, a kod kuće su provela manje od dva sata. Istog dana sahranili smo Nikolu, Mariju i majku Smiljanu. Na Nikolin sedamnaesti rođendan spustili smo ih u crnu zemlju - kaže Dragiša.

Foto: Informer DN

Jauci, ugljenisana tela, miris smrti

Napad na autobus "Nišekspresa", koji je saobraćao na liniji Niš - Priština, izveden je 1. maja oko podneva, pri potpuno vedrom vremenu, što znači da su piloti jasno videli šta gađaju. Nakon autobusa, drugom raketom gađan je i sanitet sa lekarima koji su stigli da pomognu. Mijat Bajović, koji je kao istražni sudija prokupačkog suda izašao na teren, kazao je da nikada ranije nije video veću strahotu.
- Prosto kao čovek nisam mogao da verujem šta vidim. Sve sam mislio da sanjam i da će se ta noćna mora završiti. Jauci, ugljenisana tela, porušen most, svuda oko nas miris smrti. Bila je potrebna nadljudska snaga da se sve to izdrži, a moralo se - rekao je tada Bajović.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Janko Saraku

pre 4 godine

Dabogda nato pakt goreo u najvecem paklu. Zloooo zlaa. A zaigrace i pred njihovim vratima dace BOG.

Bljesak

pre 4 godine

VELIKA POBJEDA: DAME I GOSPODO, TAKO RATUJU HRVATI: 500 četvornih kilometara za 30 sati! Evo kako smo ‘pomeli’ 18. Korpus srpske vojske

Vesti

pre 4 godine

RH uzima EURO do 2022g a CG je sledeća članica EU a onda idu i uslovi Srbiji! Austrijska policija dala i zvanično dozvolu Hrvatima za Komemoraciju na Blajburgu! Bivša Srpske Republika Makedonija ulazi u NATO pakt do kraja godine posle će BiH! Republika Kosovo će maknuti takse ako uđe u INTERPOL da pokrene "srbolov" na 5000 srpskih zločinaca srpska blokada! Crna Gora ubrzano radi da prestigne Srbiju na putu u EU pa mediji u RH javljaju da će nakon šta je isplatila odštetu za 220 hrvatskih logoraša svakome po 10-15 000E sada vratiti i avion Mig21 od hrvatskog pilota "preletača" Rudolfa Perišina koji će ići u Vojni muzej u kojem će biti i dokument potpisane predaje srpske vojske hrvatima u Glini! Svetsko istraživanje je pokazalo da su Dalmatinci i Hercegovci najviši ljudi na svetu! Na promociji knjige Diplomatska Oluja od Mate Granića je bila i Kolinda a Srbija ćuti! Holandija je izručila Hrvatskoj srpskog zločinca Milorada Baraća osuđenog u odsustvu na 15g zatvora za zločine u Širokoj Kuli gde je pobio cele hrvatske porodice za koje onaj Frljić nije nikada radio predstave a cela Srbija ćuti! Hrvatski ministar rada kaže da je RH u 3g povećala broj zaposlenih za čak 90 000 e tako se to radi bez tuđih investicija koje ti stvaraju robove u zemlji nego sa povećanjem plate za koju je Evropska Komisija rekla da raste skoro najbrže u EU a i mora zato jer se odbacuje KUNA i uzima EURO do 2022g ....

Linija vremena

pre 4 godine

Josip Broz Tito umire u Ljubljani 4.5.1980g! Raspad Jugoslavije počinje sa Memorandumom SANU i najavom zla 24.9.1986g! Realizacija plana kreće sa oduzimanjem autonomije jugoslovenskim pokrajinama Kosovu i Vojvodini 1989g i RAZORUŽAVANJEM RH 23.5.1990g! I sprečavanjem Ustavnog prava na samoopredeljenje sa referendumima u RH i SLO prvo sa Balvan revolucijom u Kninu 17.8.1990g! I sa proglašenjem Republike Sao Krajne u RH 31.5.1991g! I sa ratom u Sloveniji koji počinje napadom JNA 27.6.1991g! Napad na Vukovar počinje 15.9.1991g a Milošević šalje svu silu JNA iz Beograda već 19.9.1991g pa grad pada razoren do temelja ALI tek 18.11.1991g i srpski masovni zločini na Ovčari 20-21.11.1991g! Dok se Vukovar branio čak 3meseca namesto da padne u 3dana Hrvati su zauzli čak 36magacina JNA a akcija "Bilogora" one najveće 27.9.1991g! Rat u BiH počinje napadom JNA na hrvatsko selo Ravno koje sravnaju 1.10.1991g! Akcija Malsenica za spajanje tu odvojene RH 22-27.1.1993g! Akcija Bljesak za sprečavanje linije Virovitica-Karlovac 1-3.5.1995g! Srpski genocid u Srebrenici 13-19.7.1995g! Hrvatska akcija Oluja za konačno oslobođenje 4-7.8.1995g! Potpisana predaja srpske vojske Hrvatima u Glini 8.8.1995g! Dejtonski sporazum posle Oluje za mir i u BiH 14.12.1995g! Mirna reintegracija Istočne Slavonije da se ne nastavi Oluja i tamo 15.1.1998g! Bombardovanje Srbije od strane NATO pakta i kraj rata na Kosovu 24.3-1.6.1999g! Drugi Memorandum SANU 20.3. 2011g!

MEDI

pre 4 godine

Danima su srpski mediji terali propagandu o zabrani Komemoracije na Blajburgu a sada svi srpski mediji ćute i niko neće da kaže za još jedan poraz četnika koji je ne zabraniše a koliko se milona UZALUD dalo Zurofu i Grajfu da se tera propaganda samo da zabrane... VÖLKERMARKT I POLICIJA Odluka Austrijanaca: Komemoracija u Bleiburgu može se održati Niko u Srbiji ne piše o Pagu na vodi i to SLANOJ VODI i samo da vas upozorim da pazite da se ne šlagirate kad vidite ovu lepotu i divotu i krasotu ma kažu biće to nešto najlepše na Mediteranu i to novaca hrvatskih investitora od iseljenika koji se vratio doma a ne investicijskih e to je ta glavna i velika i bitna razlika među Lepe i Crne... Predstavljen projekt "Zlatna obala Hrvatske" na Pagu 'težak' milijardu eura https://novac.jutarnji.hr/incoming/bandicmimarajpeg/8794130/alternates/FREE_780/bandićmimara.JPEG

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija