• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. P.

04.05.2019

17:43

MI SRBI S TURCIMA NEMAMO NIJEDAN ZAJEDNIČKI GEN! Evo šta je pokazalo veliko naučno istraživanje "SRPSKI DNK PROJEKAT"!

Društvo

MI SRBI S TURCIMA NEMAMO NIJEDAN ZAJEDNIČKI GEN! Evo šta je pokazalo veliko naučno istraživanje "SRPSKI DNK PROJEKAT"!

Podeli vest

Geni prosečnog Srbina 50 odsto su slovenski, dok drugu polovinu čini DNK starosedelaca Balkana (Ilira i Tračana), Germana, Kelta i kavkaskih naroda. Sa Turcima nemamo baš ništa zajedničko, iako smo vekovima bili pod njima, kaže se u istraživanju

Mi Srbi nemamo ni jedan jedini zajednički gen sa Turcima, iako smo čitavih pet vekova živeli pod njima, pokazalo je veliko naučno istraživanje "Srpski DNK projekat", koje je grupa stručnjaka uradila u saradnji sa Biološkim fakultetom!

Prema ovom istraživanju, koje je pravljeno testiranjem 4.500 Srba širom Balkana, prosečan pripadnik našeg naroda ima 50 odsto slovenskih gena, dok 33 odsto DNK potiče od naroda starosedelaca Balkana, pre svega Ilira i Tračana. Devet odsto gena su nam germanski, šest odsto keltski, dok se preostalih dva odsto poklapa sa kavkaskim i bliskoistočnim narodima. Zanimljivo je da čitavo pleme Drobnjaka, kojem su pripadali Živojin Mišić i Vuk Karadžić, vodi direktno poreklo od Normana, germanskog naroda.

Foto: Tanjug

Šarenolik DNK

Rukovodilac ovog projekta Milan Rajevac kaže da je istraživanje nesumnjivo potvrdilo da potičemo od Slovena, ali i da se gotovo uopšte nismo mešali sa Turcima.

Geni Srba:

Sloveni 50%
Starosedeoci Balkana 33%
Germani 9%
Kelti 6%
Kavkaski i bliskoistočni narodi 2%

- U bazi "Srpskog DNK projekta", na kojoj radimo već sedam godina, nalazi se više od 4.500 podataka testiranih Srba iz svih krajeva bivše Jugoslavije. Otkriće do kojeg smo došli jeste da je genetski kod Srba šarenolik. Čak polovina pripadnika našeg naroda ima slovensko poreklo, a drugom polovinom dominira gen starosedelaca Balkana - objašnjava Rajevac i dodaje da, na iznenađenje mnogih, ropstvo pod Turcima nije ostavilo traga u našim genima.

- Već vekovima verujemo da u nama ima dosta turskih gena zbog toga što smo trpeli viševekovno ropstvo. U našem narodu se prepričavaju i priče o silovanju Srpkinja od strane turskih vojnika, kao i o zlostavljanju tek venčanih žena po "pravu prve bračne noći". Međutim, ispostavilo sa da ta priča nije utemeljena na naučnim dokazima. Istraživanje koje smo sproveli potpuno je pobilo ove pretpostavke. Silovanja, "pravo prve bračne noći" i slični turski zulumi su bajke, priče koje je naš narod izmislio. To čak i istorija potvrđuje jer je poznato da su osmanski zakoni zabranjivali Turcima da se mešaju sa hrišćanima. U srpskom DNK turskih gena nema skoro ni u tragovima, gotovo da se ni po čemu ne poklapamo sa tom grupom naroda - kaže Rajevac za Informer.

(VIDEO) PUTIN POTVRDIO: Postoji GENETSKO ORUŽJE koje daju ljudima kroz lekove i vakcine – PLANIRAN NAPAD NA RUSIJU!

Foto: Informer

Milan Rajevac

Naš sagovornik kaže da veliki uticaj na gene Srba ima pleme Drobnjaka, koje je čisto germanskog porekla. Tom plemenu pripadaju i mnogi značajni Srbi poput Živojina Mišića i Vuka Karadžića.

- Pleme Drobnjaka direktno potiče od Normana, koji su se u 11. i 12. veku naselili na području današnje severne Crne Gore. Zato sada svaki deseti Srbin vuče njihove korene, a najviše ih ima u okolini Pljevalja i Prijepolja, čak oko 20 odsto. Zato i kažemo da je svaki deseti Srbin zapravo Viking. Takođe, oko pet do šest odsto naših gena su keltski, što je uticaj skordiskih plemena koja su živela najviše u Beogradu, tadašnjem Singidunumu, odakle su se širili gotovo svuda po Srbiji - napominje Rajevac.

Čudno poreklo

Prema njegovim rečima, ne postoji nikakvo objašnjenje otkud u srpskom DNK geni kavkaskih i bliskoistočnih naroda.

- To predstavlja najveće iznenađenje našeg istraživanja. Istorija ne objašnjava otkud geni naroda sa Kavkaza i Bliskog istoka na našim prostorima. Uticaj njihovih gena nije zanemarljiv, jer jedan do dva odsto nije tako malo kada je DNK u pitanju. Pretpostavljamo da ima još naroda čije gene nosimo, ali za sada ih je nemoguće povezati sa nama - rekao je Rajevac.
 

Pesnici Bojić i Rakić su bili rođaci

Rukovodilac "Srpskog DNK projekta" Milan Rajevac otkrio je i da je ovo istraživanje, na iznenađenje svih, pokazalo da su poznati srpski pesnici Milutin Bojić i Milan Rakić zapravo rođaci.
- Tokom planskih testiranja koja smo radili prethodnih godina između ostalih testirani su i potomci, bliski rođaci pesnika Milutina Bojića i Milana Rakića. Uporedivši njihove rezultate, otkrili smo da su oni bili u srodstvu. Rezultat koji dobijamo testiranjem zapravo je spisak 23 markera, to su brojevi koji predstavljaju neka ponavljanja i što su manje razlike u brojevima na sva 23 markera, to su ljudi bliže rodbinski povezani. U konkretnom slučaju ovih dvojice poznatih Srba, oni su imali zajedničkog pretka sto godina pre svog rođenja - rekao je Rajevac.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
marko

pre 4 godine

Pa i genetika pokazuje da smo sami sebi najveci neprijatelji, Danak u krvi samo sami sebi radili i zulumarili... i nauka pokazala da su poturice bile veci turci od turaka. Osoreno hrvatsko urgo finsko poreklo nego da smo satrsi pra premena sa balkana... ponosan sto sam bio deo israzivanja

Jure

pre 4 godine

Kud svi turci tu i mali srbin. Hebalo vas , zagadilo , sad se perite .

Saradžogla

pre 4 godine

Na internetu postoje podaci KOLIKO SRBA IMA U TURSKOJ! Ima ih DEVET MILIONA! Samo u Istambulu i okolini ima nas oko TRI MILIONA SRBA.Naseljavali su se još pre 400 godina i dan danas govore srpskim jezikom i slave svoje slave.Bilo je na kablovskoj da su brojne turske age bili zapravo srbi.Ali srbi iz Bosne iz ljubomore nas srbe iz Srbije kažu da smo turskoga porekla.Ja kao šumadinac iz Stiga svakom tom zamlati iz Bosne kažem da me časti sa pečenom jagnjetinom kako bih mu dokazao da sam zaista ,,turskog porekla,,!Može da me časti i sa pečenom prasećinom posle jagnjetine.Ne pravim pitanje. Salatu i vino ću sam da donesem.

Saradžogla

pre 4 godine

Niz puta gledam - 4 komentara a ono samo tri?Davajte vi tam u redakciji više ozbiljnosti?Mnogo ste nošeni pa upušteni.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija