• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. P. - J. M.

10.05.2019

22:30

ŠOKANTNO ISTRAŽIVANJE: MLADE GENERACIJE SVE MANJE VERUJU U BOLJI ŽIVOT IZVAN SRBIJE MATURANTI PROTIV EVROPE Čak 90 odsto njih nije za ulazak u EU!

Društvo

ŠOKANTNO ISTRAŽIVANJE: MLADE GENERACIJE SVE MANJE VERUJU U BOLJI ŽIVOT IZVAN SRBIJE MATURANTI PROTIV EVROPE Čak 90 odsto njih nije za ulazak u EU!

Podeli vest

Svega 11 odsto srednjoškolaca smatra da je članstvo u EU važno za našu državu i da može da nam donese pozitivne promene

Čak 90 odsto maturanata u našoj zemlji smatra da Srbija ne treba da uđe u Evropsku uniju, pokazalo je poslednje istraživanje organizacije "Građanske inicijative"!

Iscrpljeni čekanjem

Čitava ta priča oko EU iscrpljuje i starije, a kamoli mlade. Iako su mahom bili za članstvo, polako ali sigurno su se i oni razočarali
Dragan Koković, sociolog

Prema rezultatima ove ankete sprovedene među đacima srednjih škola, svega 11 odsto srednjoškolaca smatra da je članstvo u EU važno za našu državu i da može da nam donese pozitivne promene. Nasuprot njima, većina maturanata je uverena da ne bismo imali gotovo nikakvu korist od ulaska u Uniju.

Ne trpe poniženja EU

Stručnjaci smatraju da je ovakav stav učenika posledica gneva kod tinejdžera zbog brojnih poniženja Srbije od strane zemalja EU i njihove očigledne podrške Albancima. Sa druge strane, sami đaci kažu da vide napore države da ih zadrži u zemlji, kao i stalan rast plata, životnog standarda, nove investicije i konstantno otvaranje novih radnih mesta. Sve to doprinelo je da mladi u Srbiji sada veruju da nam ne treba Evropa da bismo živeli lepo.

Jedanaest

odsto
đaka smatra da
Srbija treba da uđe u EU

- Tek svaki deseti srednjoškolac veruje da bi za našu zemlju bilo važno da postane deo ove organizacije. Četvrtina tinejdžera smatra da za Srbiju nimalo nije važno da postane članica Evropske unije, dok ostali deo učenika ocenjuje da je nebitno da se država priključi EU, jer to građanima neće doneti nikakav bolji život - pokazalo je ovo istraživanje.

Politički analitičar Dragomir Anđelković veruje da su mladi razočarani u mnoge poteze zemalja Evropske unije i zato više ne podržavaju ulazak naše zemlje u ovu zajednicu.

 

Foto: informer dn/tabela

 

- Mladi su povređeni zbog odnosa vodećih evropskih zemalja prema nama i zato veruju da ne treba da se priključimo EU. Oni vide poniženje koje trpi Srbija kroz stalnu podršku koja se pruža Albancima. Oni podržavaju dijalog, a zapravo je svima jasno da Berlin, Brisel i drugi evropski centri stoje iza Albanaca. To kod mladih izaziva revolt i sve veće nezadovoljstvo - smatra Anđelković i dodaje:

Preti odliv mladih

 

- Ovakav njihov stav utemeljen je i u pozivima EU da se pridružimo njihovoj zajednici, a zapravo nas guraju od sebe. To se videlo kada su primili mnogo gore od nas, poput Hrvatske i Bugarske, zemlje koje ne ispunjavaju nikakve standarde. Zbog svega toga mladi smatraju da je vreme da se okanemo Evrope i okrenemo na neku drugu stranu - kaže Anđelković.

Sociolog Dragan Koković ističe da članstvo u evropskoj zajednici može dovesti do velikog odliva mladih iz Srbije.

- Čitava ta priča oko EU iscrpljuje i starije ljude, a kamoli mlade. Tinejdžeri često ne znaju šta hoće, ali ono što žele hoće da dobiju brzo, a naš evropski put traje jako dugo. Iako su mahom bili za članstvo, polako ali sigurno su se i oni razočarali. Takođe, država pomaže mladima koliko može i oni to vide i cene. Veliki broj mladih bi tek otišao kad bi ušli u EU. To smo videli na primeru Hrvatske, koja se u godinama nakon stupanja u ovu zajednicu suočila sa neverovatnim odlaskom mlađe populacije iz zemlje - napominje Koković.

Mladi veruju crkvi, manje institucijama

Mladi više veruju crkvi nego državi, pokazalo je ovo istraživanje. Srednjoškolci su poverenje u verske institucije ocenili sa trojkom, dok sa druge strane državne ustanove nisu dobile tako visoku ocenu.
Verski analitičar Draško Đenović kaže za Informer da je dobra stvar što mladi i dalje pokušavaju da održe tradiciju i poštuju patrijarhalno vaspitanje.
- Generalno, ova brojka bi trebalo da bude i veća. Ali ako uzmemo u obzir današnje vreme i ponašanje samog društva, ni ne čudi. Mladi se i dalje trude da ispoštuju običaje za velike praznike, ispoštuju svoju porodičnu slavu, zapale sveću. Ali da bi poverenje bilo još veće, potrebno je da omladina shvati da može da veruje crkvi, da joj se poveri i da shvati da je verska institucija tu zbog njih, a ne oni zbog nje - objašnjava Đenović.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
gaša

pre 4 godine

Ova deca su mnogo pametnija od nas starijih koji smo živeli u komunističkoj diktaturi. Samo napred pokažite nam šta je logično razmišljanje...

sasa

pre 4 godine

A koliko tek veruju Vucicu i njegovoj kamarili.

TT

pre 4 godine

Da, videce kada pocnu da rade .. Da je tako kako pisete ne bi 50.000 ljudi godisnje odlazilo .. -.-

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija