• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: alo.rs

15.05.2019

08:33

DANAS ISTIČE ROK! Ko ne prijavi porez, ČEKA GA OSAM GODINA ROBIJE i ozbiljna novčana kazna!

Društvo

DANAS ISTIČE ROK! Ko ne prijavi porez, ČEKA GA OSAM GODINA ROBIJE i ozbiljna novčana kazna!

Podeli vest

Obveznici tog poreza su građani, preduzetnici i preduzeća, a prikupljaju ga lokalne samouprave

Rok za prijavu godišnjeg poreza na dohodak građana ističe danas, a obveznici su oni koji su u 2018. godini zaradili više od 2.470.644 dinara, odnosno više od tri prosečne godišnje plate u Srbiji.

Prosečna godišnja zarada u Srbiji u prošloj godini je iznosila 823.548 dinara.

Oni koji su zaradili više od tri prosečne zarade u prošloj godini imaju pravo i na lične odbitke i to za poreskog obveznika 40 odsto prosečne godišnje zarade od oko 329.419 dinara, a za izdržavanog člana porodice 15 odsto ili 123.532 dinara.

Stopa poreza na oporezivi dohodak je 10 odsto, ali do šestostruke prosečne zarade, što je oko 4,94 miliona dinara. Na razliku iznosa koji je veći od 4,94 miliona dinara poreska stopa je 15 odsto.

Za izbegavanje plaćanja poreza na godišnji dohodak građana, koji je utvrđen u iznosu od 1,5 miliona dinara, propisana je kazna zatvora od jedne do pet godina i novčana kazna, a ako je iznos veći od 7,5 miliona dinara zatvorska kazna je od jedne do osam godina.

Danas ističe rok i za uplatu druge rata ovogodišnjeg poreza na imovinu koji se plaća prema novim poreskim rešenjima, a ukoliko nisu uručena ta obaveza se izmiruje u iznosu poslednje rate prošlogodišnjeg poreza. U većini gradova u Srbiji porez na imovinu ove godine nije uvećavan.

Obveznici tog poreza su građani, preduzetnici i preduzeća, a prikupljaju ga lokalne samouprave.

Porez na imovinu se plaća u četiri rate - prva do 15. februara, druga do 15. maja, treća do 15. avgusta, a poslednja do 15. novembra. Za svaki dan kašnjenja uplate poreza na imovinu obveznik plaća zateznu kamatu, a za izbegavanje plaćanja tog poreza predvidjena je kazna od 5.000 dinara.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SS

pre 4 godine

Pretnje i samo pretnje običnom građanstvu,sirotinji i bedi koja još uvek krpi kraj sa krajem,dok sa pojedinom gospodom političarima,"biznismenima"tajkunima,švercerima ne možete izgleda ništa.Puni kao brodovi,a da li su odani porezu državi to je veliko pitanje jer šta gologuzija zna.

zoran

pre 4 godine

Jel' će onaj što duguje 3 miliona evra poreza da plati, ili će biti puj-pike-ne važi? A ima da važi za nas male sitne rabove božije koji sve svoje obaveze redovno plaćamo. Pa i privremenu taksu za TV Bastilju. Ono jes' premijer koji je uveo namem, pa nekako baš u tom trenutku za isti iznos mi fantastično povećana penzija, dakle premijer apcigovao na višu funkciju, a taksa ostala kao spomenik otimačine.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija