• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegraf.rs/informer.rs

16.05.2019

12:13

AKO NIJE SKUPO, NISI "KUL"! Nova bizarna "igra" u srpskim školama: Skidaju se do gole kože da dokažu da nose originale! Patike skuplje od 20.000 dinara!

Društvo

AKO NIJE SKUPO, NISI "KUL"! Nova bizarna "igra" u srpskim školama: Skidaju se do gole kože da dokažu da nose originale! Patike skuplje od 20.000 dinara!

Podeli vest

Siromaštvo i haos u zemlji terali su sitne prestupnike da tokom 90-ih skidaju deci nove patike kada krenu u školu. Danas se deca u školi skidaju sama, i to ne zbog nemaštine, već (najčešće lažnog) bogatstva - tj. da bi etiketom dokazali da su njihove majice i duksevi skupi originali, u suprotnom nisu kul

Ova problematična praksa se sve češće dešava u osnovnim školama širom Srbije. U želji da budu prihvaćeni i "in" deca potpadaju pod uticaj nerealnih zahteva da sve na njima bude skupo i markirano.

Te zahteve nameću jednu drugima, odnosno često dete koje dolazi iz dobro situirane porodice proziva i ponižava svoje vršnjake, kako ako ne nose skupo, manje vrede.

I deca, odrasla u materijalistikom svetu kakav je naš, prihvataju ova pravila i postaju opsednuta brendovima, čije cene najčešće ne odgovaraju platežnoj moći njihovih roditelja.

Kada u školu dođu u nekom novom odevnom komadu, deca moraju da dokažu da je u pitanju skup original.

Foto: Shutterstock

- Skineš se i pokažeš etiketu. Kažeš koliko je nešto koštalo. Što skuplje, to bolje. Niko neće da bude luzer koji nosi patike jefitnije od 20.000 dinara. Mene su terali da skinem duks i da im pokažem etiketu. I da kažem u kojoj radnji sam kupio - rekao je novinarima učenik jedne osnovne škole iz Pančeva.

Baš se preko leđa roditelja lome kompleksi koje deca jedna drugoj nameću. Majke i očevi kupuju, ni sami ne znaju od koga novca, samo da im klinci ne budu odbačeni od strane vršnjaka. Neretko na par patika ode cela plata.

- Radim u prodavnici u kojoj patike koštaju od 16.000 dinara pa naviše. Mnogo osnovaca kupuje kod nas, a oni izričito izbegavaju patike po ceni manjoj od 20.000. Najčešće se prodaje model od 36.000 dinara. Kupuju ga i roditelji koji imaju plate od 1.000 evra i oni koji rade za 300. Mnogi od njih pazare preko administrativne zabrane, te tako znam koliko su većini plate male, ponekad tek koju hiljadu veće od cene patika. Ali kupuju - rekla je jedna prodavačica iz Subotice.

Foto: screenshot

Sve ovo podseća na američke filmove u kojima se bogati klinci razbacuju novcem svojih roditelja. Da ih srpska deca podražavaju vidi se i po tome što im je engleski akcenat najbolji kada izgovaraju imena marki, koriste njihov žargon, a vrednost svoje odeće izražavaju u dolarima.

A čak su i domaći zabavljači našli sebi mesto u ovom trendu. Na Jutjubu postoje kanali u kojima deca iz Srbije opisuju šta na sebi nose i koliko to košta. Naravno, u dolarima. Potom sami daju ocene skupih patika:

- Ne volim 95-ice, to nose svi mali naloženi garserčići Beograda - komentariše jedna devojčica patike koje koštaju oko 200 dolara.

PSIHOLOG: ULOGU IGRAJU I RODITELJI

U jednom ovako siromašnom društvu razbacivanje novcem i brendovima samo je prividan paradoks. Stručnjaci ističu da u tome veliku ulogu igraju i roditelji, među kojima mnogi i sami od dece od malih nogu prave statusne simbole.

- Popustljivi smo u želji da ih usrećimo, tražimo prečice i instant rešenja, zaboravljajući da je naš zadatak da osposobimo decu za život, nudeći im, između ostalog, porodični sistem vrednosti. Sport i muziku - zato što ih volimo i uživamo baveći se njima, a ne zato da bi unovčili talente, aktivne sadržaje koji će omogućiti deci da  se kroz rezultat ostvare negujući intrizičku motivaciju, a ne gajeći lažni osećaj sigurnosti kroz spoljašnje i nametnute standarde - kaže Darka Krsmanović, psihoterapeut.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mali seljaci

pre 4 godine

u glavi.... biti sa sela ili biti siromasnijeg staleza nije nikakva sramota ali biti seljacina u glavi i snob u dusi je ne samo sramota nego bolestina najgore vrste.... roditelji unistavaju svoju decu, pa to je strasno....

Bato

pre 4 godine

Svima iste skolske uniforme koje obuku kuci i tako dodju u skolu i odu kuci iz skole i onda nema uporedjivanja patika,jakni,farmerki itd...

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija