• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug/informer.rs

17.05.2019

16:21

DA KLIJENTI BUDU SIGURNIJI! Agenti za nekretnine pripremaju inicijativu za izmenu zakona!

Društvo

DA KLIJENTI BUDU SIGURNIJI! Agenti za nekretnine pripremaju inicijativu za izmenu zakona!

Podeli vest

Grupacija posrednika u prometu nekretnina Privredne komore Srbije (PKS) razmatra inicijativu za izmenu zakona u ovoj oblasti kako bi rad bio efikasniji, a klijenti sigurniji, rekao je za Tanjug član odbora te grupacije Vladimir Obradović

Kako je objasnio Vladimir Obradović, u Srbiji radi 3.000 agenata za prodaju nekretnina s licencom, a od toga samo 1.800 radi u okviru agencija za nekretnine, kao i da je trenutno registrovanih oko hiljadu agencija za posredovanje na rastućem tržištu nekretnina Srbije. Treba napomenuti da je isključivo rad Agenta sa licencom koji rade u okviru Agencija u okviru zakona, a da su svi ostali načini rada Agenata u suprotnosti sa Zakonom i ugrožavaju sigurnost kupaca i prodavaca.

- To su sve profesionalci u pružanju svojih usluga i apelovao bih da ljudi kada se odlučuju da kupe ili prodaju nekretninu mogu da se obrate i samoj grupaciji posrednika pri PKS - rekao je Obradović i pozvao građane da u registru Ministarstva trgovine provere koji agenti i agencije imaju registraciju.

Grupacija posrednika u prodaji nepokretnosti PKS, okuplja 155 agencija kod kojih radi 40 odsto ukupno registrovanih agenata angažovanih u Agencijama za nekretnine, prati primenu i uočava nedostatke Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti, kaže Obradović i objašnjava da učestvuju u pripremama izmena i dopuna zakona kako bi u praksi bio što primenljiviji.

ŠAMPIONSKI PEHAR Poljoprivrednog sajma potvrda kvaliteta NISOTEC proizvoda!

Kaže da je Republički geodetski zavod (RGZ) dosta uradio oko digitalizacije katastra, ali da bi proces trebalo ubrzati kao i raditi na daljem unapređenju.

- Ima još dosta manjkavosti i mi komuniciramo sa RGZ kako bi im ukazali koje su to mane u samom procesu i kako bismo zajedno radili na rešenjima koje će ga ubrzati i učiniti još sigurnijim za klijente - kaže Obradović.

Foto: Pixabay

Po važećim propisima, postoji obaveza da agenti budu stalno zaposleni u agencijama umesto da rade po procentu, pa će ova grupacija pri PKS tražiti da se to promeni kroz izmene postojećih propisa. Obradović smatra da je slobodno tržište u ovom sektoru izraženo i dodaje da je postojanje „velikog broja agencija dobro jer povećava konkurentnost“, pa klijent može da bira agenta koji mu najviše odgovara i time dođe do najkvalitetnije usluge.

(FOTO) LEPO I HUMANO! Postavljene ljuljaške za decu sa invaliditetom!

- Imamo kodeks poslovne etike koji reguliše poslovne odnose između samih agencija, a deluje i na poboljšanje poslovnog ambijenta, i poštovanje etičkih normi - ističe Obradović i naglašava da se time dobija bolja komunikacija između samih posrednika, što implicira bolju uslugu i poboljšanje ambijenta na tržištu za klijente.

Grupacija posrednika pored edukacije i prikupljanja iskustava od kolega iz regiona i SAD planira i društveno odgovorne humanitarne akcije kao i „dan otvorenih vrata“ za građane čime bi uticala na podizanje svesti kao i što bolju informisanost o tržištu nepokretnosti, problemima i preprekama.   

- Planiramo da u saradnji sa opštinama besplatno održavamo otvorena vrata gde bi građani mogli da se raspitaju o svim bitnim stvarima u vezi s tržištem nepokretnosti - kaže Obradović i dodaje da bi mogli da budu uključeni i advokati, javni beležnici, predstavnici RGZ-a s kojima, dodaje, postoji dobra saradnja.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija