• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

17.05.2019

21:54

OD BEOGRADA DO SKOPLJA STIZAĆE SE ZA TRI I PO SATA! U subotu otvaranje južnog kraja Koridora 10

Društvo

OD BEOGRADA DO SKOPLJA STIZAĆE SE ZA TRI I PO SATA! U subotu otvaranje južnog kraja Koridora 10

Podeli vest

Cela trasa južnog kraka Koridora 10 biće zvanično puštena u saobraćaj sutra uveče, a veći intenzitet saobraćaja očekuje se već tokom naredne nedelje

Zahvaljujući novom, modernom autoputu kroz Grdeličku klisuru, od Beograda do granice sa Severnom Makedonijom i do Skoplja stizaće se za samo tri i po sata.

Koridor 10 će sutra uveče u Grdeličkoj klisuri otvoriti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pa se očekuje da ovom deonicom prva vozila prođu već nešto posle 20 časova. Vučić je inače na svom Instagram nalogu "budućnostsrbijeav" istakao da je Koridor 10 jedan od najvažnijih panevropskih saobraćajnih koridora koji prolazi kroz našu zemlju.

- Treba da budemo ponosni, ovo smo čekali decenijama. Autoputevi nas spajaju, donose nova radna mesta, veće plate i veći broj turista - naveo je predsednik.

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović rekla je da su radovi na južnom kraku Koridora 10 kroz Srbiju potpuno završeni i da se sada od Beograda do granice sa Severnom Makedonijom stiže za tri i po sata, novim bezbednim autoputem.
- Koridor 10 je počeo da se gradi 1970. godine. Radovi na južnom kraku počeli su nakon 2000. godine, da bi konačno 2019. godine bili završeni. Samo radovi u Grdelici koštali su blizu 400 miliona evra, ali moramo da znamo da je to najteže gradilište u Evropi - pojasnila je ministarka.
Ona je navela da su do sada stranci zaobilazili Srbiju, pa je pre četiri godine na Koridoru 10 bilo oko 36 miliona automobila godišnje, a da je prošle godine, kada je veći deo južnog kraka izgrađen, bilo 56 miliona automobila.
- Već se zna da Srbija završava koridore i da smo najbrža ruta između istoka i zapada, severa i juga. Ova deonica je važna za Srbiju, za okruge, za investicije - naglasila je ministarka.
Upitana da li će putarina biti veća zbog teškog gradilišta u Grdeličkoj klisuri, Mihajlovićeva je rekla da o tome još nije bilo razgovora, ali da je tačno da se u celoj Evropi teška gradilišta na putevima posebno naplaćuju:
- Koridor 10 je škola za sva druga velika gradilišta. On će biti isplativ već za pet godina, ali se isplativost ne ogleda samo kroz naplatu putarine, već je to značajno za privlačenje investitora - rekla je ministarka Mihajlović.

(FOTO) DANAS KREĆE GRADNJA AUTOPUTA OD PRELJINE DO POŽEGE! Na 31 km puta biće 35 mostova, tri tunela, 11 nadvožnjaka i tri petlje!

Južni krak Koridora 10, autoput E75


* dužina 74 km
DEONICE:
Grabovnica - Grdelica 5,6 km
* deonica je puštena u saobraćaj
Grdelica - Caričina dolina 11,8 km
* deonica završena, sutra puštanje u saobraćaj
Caričina dolina - Vladičin Han 14,3 km
* deonica završena, sutra puštanje u saobraćaj
Vladičin Han - Donji Neradovac 26,3 km
* deonica puštena u saobraćaj
Donji Neradovac - Levosoje 16 km
* deonica puštena u saobraćaj

Završeno: 47,9 km
u subotu se pušta još: 26,1 km

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Grcka je zakon

pre 4 godine

Dok nije bio izgradjen autoput,u Grcku na more islo je 60% Srba.Sada auto putem icice 95%.Zbogom Crnogrsko more.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija