• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: b92.net

18.05.2019

10:58

NAJTUŽNIJA RATNA PRIČA: Boško i Admira ležali su sedam dana ZAGRLJENI I MRTVI na mostu u ratnom Sarajevu!

Društvo

NAJTUŽNIJA RATNA PRIČA: Boško i Admira ležali su sedam dana ZAGRLJENI I MRTVI na mostu u ratnom Sarajevu!

Podeli vest

Pre 26 godina, na današnji dan, na sarajevskom Vrbanja mostu ubijeni su Boško Brkić i Admira Ismić. Boško je bio Srbin, Admira Bošnjakinja, a u Sarajevu je besneo rat.

 

Tog dana Boško i Admira, koji su bili u dugoj vezi, pokušali su da pobegnu iz ratnog ludila. Na Vrbanja mostu zaustavio ih je snajper, koji je ispalio u 17 časova. Prvo Boška, a onda i Admiru. Umrli su zagrljeni.

Amir Šulović, Boškov prijatelj iz mladosti, u jednom intervjuu je rekao da je njihov plan bio da se domognu Grbavice, a tamo se moglo samo preko Vrbanja mosta.

- Bilo je teško, ali imali smo prijatelje, doduše nijednog dovoljno moćnog da garantuje da će se iz grada moći izaći. Boškov i Admirin prelazak na Grbavicu bio je dogovoren i s jednom i s drugom stranom. Znam čak i imena tih ljudi - rekao je Šulović.

Ko je ubio Boška i Admiru ni danas se ne zna, a njihove porodice smatraju da je bolje da ne znaju imena ubica, jer im je tako lakše da žive. Boškova majka Radmila Brkić i Admirin otac Zijah Ismić u svojim medijskim nastupima uvek su naglašavali da se njihove porodice nisu protivile njihovoj vezi, bez obzira na to što su bili različitih vera.

Boško i Admira oboje su rođeni 1968. godine. Zajedno su bili od svoje 16. godine. 1994. godine CBS je snimio dokumentarni film "Romeo and Juliet in Sarajevo", a režiju je potpisao John Zaritsky. U dokumentarcu se navodi da je ljubavna priča Boška i Admire počela na dočeku Nove godine 1984. i da su jedno drugom bili prva ljubav.

Foto: printscreen

Tanja Bogdanović, Admirina prijateljica iz srednje škole, u dokumentarcu je rekla da je Admira bila potpuno drugačija od ostalih cura iz razreda. Obožavala je motore i znala da popravlja automobile

- Bila je pomalo divlja. Devojke se obično boje nečega, ali ona se nije bojala ničega. Boško je bio potpuno drugačiji. Bio je tih i miran dečko, bili su potpune suprotnosti - rekla je Bogdanovićeva u dokumentarcu.

Boškova majka Radmila Brkić za RTS je jednom prilikom rekla da joj uopšte nije smetalo što Admira nije bila Srpkinja. Dodala je da su Boško i Admira planirali da odu u Beograd da se venčaju, a posle toga negde u inostranstvo.

Iz Sarajeva nikada nisu izašli.

Ko je ubio Boška i Admiru, nije poznato. Nije nikada ni utvrđeno s koje je strane metak došao. Navodno je prelazak bio dogovoren, ali je neko zapucao. Moguć uzrok vatre na Admiru i Boška je smena vojnika, kaže Boškova majka, jer verojatno nova postava vojnika nije znala za dogovor o prelasku para na Grbavicu, odnosno srpsku stranu Sarajeva.

Foto: Tanjug/AP

- Boško je umro prvi nakon pucnjeva, a ona se ranjena dovukla do njega, zagrlila ga i tako su umrli - dodaje Boškova majka kojoj smeta što ih zovu Romeo i Julija jer, kako kaže njihove porodice nisu bile protiv njihove veze.

Ni Admirin otac nije se protivio njihovoj vezi. Kad je prihvatio odluku svoje ćerke da ode iz grada, Zijah Ismić kaže da je čekao poziv Boška i Admire. Pozvali su ga, ali iz Kruševca da pitaju je li istina da su Boško i Admira poginuli.

Ležali su sedam dana na Vrbanja mostu dok su zaraćene strane raspravljale ko ih je ubio.

Admira Ismić i Boško Brkić sahranjeni su na groblju u Lukavici, a posle rata, 1996. godine, po želji roditelja njihova tela su prebačena u Sarajevo i sahranjena na groblju Lav u zajedničkom grobu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
mikula

pre 4 godine

A sto ne napisete da su ih ubili srbi sa Grbavice. Dobro se zna da su to bili srbi.

Žarko

pre 4 godine

А како знаш да су то били Срби? Да ли је на метку писало Србин пуца? Треба да се молимо за покој душе настрадалих а не да оптужујемо и судимо.

nemanjic

pre 4 godine

rebali ste da gledate emisiju, Kvadratura kruga, na RTS-u, koju uredjuje i vidi Branko Stankovi, pa bi videli sta pricaju muslmimani. da ih Srbi nisu ubili. Ubili si ih muslimani. Emisija je bila vec dva puta na TV-u.

Saša

pre 4 godine

Molim da ne širite dezinformacije... mi (da ne bude zabune - Srbi) smo ih cekali i sve osigurali da prodje u najboljem redu... na kraju krajeva hici su dosli s ledja iz pravca zgrade pod kontrolom tadasnje Armije BIH... za ubistvo je odgovorna osoba (likvidator) iz specijalne jedinice "ŠEVE" tadašnjeg MUP R BiH za kojeg ce se kasnije ispostaviti da je ucestvovao i u par likvidacija, sve po nalogu rukovodeceg kadra tajne sluzbe AID i to politickih neistomisljenika, casnog kadra MUP-a koji je htio i djelomicno uspio da raskrinka određene aktivnosti tokom i poslije rata na podrucju sadasnje F BIH... istraga je jos uvijek u toku, suđenje koje je u toku djelimično pokriva i ovu temu... kljucni akter je pod zastitom jedne zapadne zemlje - gdje lagodno i dan danas živi... sve je lako provjerljivo (naravno koga istina uopste zanima)...

Vesko

pre 4 godine

Ja sam bio vojnik tada u sarajevu.imam dokaze da ih je ubio muslimanski snajperista kao i nasa 3 vojnika koja su otisla da piju vode na cesmu.to vam je istina ko ih je ubio a imam dokaze za to.a ti ustasone ke*aj ko uvjek.

grof01

pre 4 godine

Ubijeni četničkim snajperom s Grbavice.Opšte poznato.Zašto Informer ne napiše???

Istina

pre 4 godine

Ubili jih Bošnjaci sa kontra strane Grbavice, znaju to oni ali neće da priznaju, da su jih ubili Srbi ležali bi na leđima, ovako dobili su metak sa leđa od Bošnjačke strane... uostalom nije ni bitno ko jih je ubio, jer su oni jedini dokaz da ljubav nema nacionalnosti, vere i religije... to su plačenici i nacionalisti sa svih strana koji i dan danas nemogu da se pomire sa tim činjenicama, da je ljubav najjača...

vuke

pre 4 godine

Edin Garaplija agent AIDa tvrdi da su ih ubila muslimanska milicija -SEVE- odnosno njihov voda Nedzad Herenda.

caruga

pre 4 godine

Zna se ko ih je ubio, kako bi onda bosnjaci tvrdili da je ubica poginuo u borbama, naravno da skine odgovornost pravog ubice u vrhuski.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija