• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS.rs

19.05.2019

12:26 >> 12:37

(VIDEO) ŠTA SVE TREBA DA ZNATE KAD VOZITE KROZ GRDELICU? Kolika je maksimalna brzina, kako do motela Predejane i šta ne smete da radite u tunelima!

Društvo

(VIDEO) ŠTA SVE TREBA DA ZNATE KAD VOZITE KROZ GRDELICU? Kolika je maksimalna brzina, kako do motela Predejane i šta ne smete da radite u tunelima!

Podeli vest

Ekipa RTS istražila je šta je sve potrebno da znate kada automobilom prolazite deo južnog kraka Koridora 10 kroz Grdelicu


Nova deonica Grdelica – Vladičin Han počinje u rejonu sela Oraovica. Ovde više neće biti isključenja na stari magistralni put M1, već se nastavlja pravo novom deonicom u dužini od 26,3 kilometara, navodi se u reportaži rts.rs, autora Dejana Tasića.

Posle tri kilometra dolazi se do kosine 2 koja je pravila najviše problema putarima. Zato je ovde napravljena galerija dužine 150 metara, kako bi bezbednost bila potpuna.

U nastavku je tunel Predejane dužine 1.073 metra. Opremljen je najmodernijom signalizacijom. Brzina je ograničena na 80 kilometara na sat, ali se vozila ne smeju kretati ni sporije od 30 kilometara na sat.

- Postoje dva sistema reakcije. Prvo je ako se vozilo kreće ispod 30 kilometara na sat, onda dobija preko razglasa upozorenje na srpskom i engleskom jeziku da ubrza. U slučaju da ne ubrza, na samom ulasku u tunel se nalazi saobraćajna svetlosna signalizacija, koja će preusmeravati saobraćaj na traku koja nije zauzeta. Ako se vozilo zaustavi odmah se aktiviraju ljudi koji će hitno ukloniti to vozilo sa auto-puta - kaže Aleksandar Senić, direktor Sektora za izgradnju "Koridora Srbije".

Foto: Tanjug

Ukoliko žele odmor ili pauzu, vozači je mogu ići u Predejane ili Džep.

Ova nova trasa auto-puta mostovima prelazi Južnu Moravu 11 puta. U sektoru Momin Do sa mostom Morava 2 novi auto-put prelazi sa leve strane starog magistralnog puta M1.

 

- U slučaju požara koji je težak incident u tunelu, osim što će konstantno biti hidrantska mreža pod pritiskom i što će vatrogasci u istom trenutku moći da koriste vodu iz mreže, postojaće upozorenje za vozače koji pristižu u tunel, konkretno u slučaju požara biće spuštene rampe i neće moći niko da pristupi samom tunelu - kaže Senić.

Foto: Tanjug

Ceo put obeležen je tzv. vibralinijama koje upozoravaju vozače, ukoliko se uspavaju. Na kraju trase su dva najduža mosta Džemin Do dug 521 metar i Vrla dužine 644 metra.

Čitava ova nova deonice prelazi se za oko 20 minuta. Brzina je na ovom delu auto-puta ograničena na 100 kilometara na čas, odnosno na 80 kilometra na sat ispred i u tunelu. Do granice sa Sevrnom Makedonijom odavde je oko 60 kilometara.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Drobnjak

pre 4 godine

Mi 100 godina cekali auto-put i ogranicili brzinu na 100 i na 80 km na čas.Pa za koji smo k..ac pravili auto put?Vozio sam od Ćačka ka Beogradu auto putem i sav sam se ,,iscimao,, smanjujuci i povecavajuci brzinu.Ko to odlucuje,koliko ce da se vozi?Taj pojma nema.I kada se zavrsi auto put sa tom brzinom cemo opet do CG trebati 7-8 sati!!!Pustite bre ljude da voze 130 na sat sa tolerancijom od 5-6 km na sat kao svugde u evropi. Najsavremeniji auto put(kao u Austriji) a mi ga ogranicili na 80 km na sat.

Achtung

pre 4 godine

Soferi srpski,sada nema opravdanja za udese koje praviste,tu je Autoput, pridrzavajte se ogranicenja,pravila i nema problema! Nije za jurcanje vec za bezbednu voznju!!!

Marijana

pre 4 godine

Poštovani gospodine, nije to tako ni loše. Nemci voze automobile, a mi u Srbiji, mislim na većinu vozi polovnjske stare 10 godina.

Milorad

pre 4 godine

Znaci opet srpska pamet na delu....nema nam spasa sa nasom inteligencijom....

SS

pre 4 godine

Pa kad vozimo krševe,mislim sitna boranija,zato smo ograničeni.

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija