• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

23.05.2019

23:17

DOBRA VEST! PROJEKAT VREDAN 1,5 MILIJARDI EVRA GOTOV DO KRAJA GODINE! "Turski tok" kreće od januara Srbiji! 75 miliona evra godišnje od taksa!

Društvo

DOBRA VEST! PROJEKAT VREDAN 1,5 MILIJARDI EVRA GOTOV DO KRAJA GODINE! "Turski tok" kreće od januara Srbiji! 75 miliona evra godišnje od taksa!

Podeli vest

Izgradnja gasovoda kroz Srbiju počela krajem aprila, a svi radovi biće gotovi do 18. decembra. "Turski tok" ulazi u Srbiju kod Zaječara, a izlazi kod Horgoša i biće dug 403 km

Prve količine gasa kroz magistralni gasovod "Turski tok", koji prolazi i kroz Srbiju, poteći će u već januaru 2020. godine, saznaje Informer! Investicija će vredeti 1,5 milijardi evra, a naša zemlja će od tranzitnih taksa prihodovati oko 75 miliona evra godišnje.

Brzo se gradi

Izgradnja gasovoda dugog 403 km, koji u Srbiju ulazi kod Zaječara, a izlazi kod Horgoša, počela je 25. aprila u Šajkašu kod Novog Sada (pogledajte okvir), a rok za završetak radova je 18. decembar. Radove izvodi kompanija "Gastrans", koja je 51 odsto u vlasništvu "Gasproma", a 49% "Srbijagasa".

Foto: Informer DN

Ovo će se apsolutno isplatiti

Reč o jednom projektu koji je apsolutno komercijalan i kao takav obezbeđuje pre svega da se iz tranzitnih taksa taj gasovod i ta čitava investicija isplate
Aleksandar Antić, ministar energetike

Ministar energetike Aleksandar Antić kaže za Informer da će ovaj gasovod imati kapacitet od 13 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

- Prve cevi na gasovodu postavljene su pre nešto manje od mesec dana i od tada radovi intenzivno traju. Sve mora da bude gotovo do 18. decembra ove godine. Ukoliko sve bude po planu, i Bugarska izgradi svoj deo trase, prve količine gasa kroz ovaj cevovod poteći će već u januaru 2020. godine - ističe Antić.

Kako dodaje ministar energetike, naša zemlja ovim projektom postaje tranzitna država kada je gas u pitanju.

- Srbija će od toga imati velike koristi. Ne očekujem da će biti problema u finansiranju jer 30 odsto sredstava obezbeđuju akcionari "Gastransa" - srpski "Srbijagas" i ruski "Gasprom", ostalo je projektno finansiranje. Reč je o jednom projektu koji je apsolutno komercijalan i kao takav obezbeđuje pre svega da se iz tranzitnih taksa taj gasovod i ta čitava investicija isplate - rekao je Antić.

Gasovod podeljen u četiri deonice

"Turski tok" kroz Srbiju je podeljen na četiri deonice. Prva se prostire od bugarske granice do Ćuprije, druga od Ćuprije do Dunava, treća od Dunava do Gospođinaca, a četvrta deonica ide od Gospođinaca do Horogoša. Najintenzivniji radovi se odvijaju na trećoj deonica kod Šajkaša blizu Novog Sada. U ovom mestu prve cevi su već zavarene, a radnici bagerima i buldožerima ravnaju teren, pripremaju ga za dalje radove. Do sada je u Luku Novi Sad stiglo, pretovareno i dalje transportovano oko 7.000 tona cevi, a do decembra, kada bi ovaj deo posla trebalo da bude završen, biće dopremljeno oko 50.000 tona cevi. Cevi će biti postavljene i ispod reka Crni Timok, Velika Morava i Tamiš. Osim u Šajkašu, pripremni radovi traju i na delovima ostalih deonica.

Ekonomista Ljubomir Madžar ističe da je izgradnja "Turskog toka" odlična vest za srpsku ekonomiju, jer je ovo projekat koji će Srbiji doneti veliku zaradu.

Foto: Informer DN

Zemlje kroz koje prolazi gasovod

* Rusija
* Turska
* Bugarska
* Srbija
* Mađarska
* Austrija

- Ovaj projekat za našu zemlju znači povećanje energetske bezbednosti, ali i ekonomsku dobit zbog smanjenja troškova transporta gasa jer će on sada prolaziti kroz Srbiju. Na sve to dobićemo i ogromnu novčanu naknadu zbog taksa - kaže Madžar.

Višestruka korist

Profesor na Ekonomskom fakultetu Ljubodrag Savić napominje da je "Turski tok" i te kako isplativ i da se radi o veoma dobroj ideji.

- Logično je da Srbija ulazi u ovu priču, jer nama lako može da se desi da već od januara 2020. ostanemo bez snabdevanja gasom preko Ukrajine. Naravno, naći će se neka druga ruta snabdevanja, ali će tada gas koji dolazi tom rutom biti preskup. U tom smislu ovo je odlična ideja. Ipak, ono što brine je Bugarska. Oni su ovog puta rekli da su rešeni da počnu i oni sa gradnjom ovog gasovoda na svojoj teritoriji, ali su nepredvidivi i nadam se da neće u poslednjem trenutku odustati kao kod "Južnog toka" - objašnjava Savić.

Karakteristike gasovoda kroz Srbiju

- ulazi kod Zaječara, izlazi kod Horgoša
- dužina 403 km
- kapacitet 13 milijardi kubnih metara godišnje
- vrednost investicije 1,5 milijardi evra
- prihodi od tranzita 75 miliona evra

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija