• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Politika

30.05.2019

09:15

LEGALIZACIJA EUTANAZIJE U SRBIJI? Oboleli od teških i neizlečivih bolesti MOĆI ĆE DA OKONČAJU ŽIVOT DOSTOJANSTVENO! (ANKETA)

Društvo

LEGALIZACIJA EUTANAZIJE U SRBIJI? Oboleli od teških i neizlečivih bolesti MOĆI ĆE DA OKONČAJU ŽIVOT DOSTOJANSTVENO! (ANKETA)

Podeli vest

U Nacrtu građanskog zakonika naći će se i predlog za legalizaciju eutanazije u Srbiji

Posle dve godine rasprave, vladina komisija za izradu ovog zakonika odlučila je da u poslednjoj verziji prednacrta propiše odredbu o mogućnosti da oboleli od teških i neizlečivih bolesti završe život na dostojanstven način, svojom odlukom ili uz saglasnost svojih najbližih.

- Pravo na eutanaziju, kao pravo fizičkog lica na saglasni, dobrovoljni i dostojanstveni prekid života, može se izuzetno ostvariti ako se ispune propisani humani, psihosocijalni i medicinski uslovi. Zloupotreba prava na eutanaziju radi pribavljanja neosnovane materijalne ili druge koristi predstavlja osnov za krivičnu odgovornost - navodeno je u članu 86 prednacrta građanskog zakonika.

LEKARI GA UBILI - ALI SA DOZVOLOM! Kanadski pisac, autor scenarija za film "Polje snova", dobrovoljno se podvrgao eutanaziji!

Najavljeno je da će biti donet poseban zakon koji će precizno urediti uslove i postupak za ostvarivanje prava na eutanaziju.

Takođe, biće neophodne i promene u Krivičnom zakoniku, koji propisuje krivično delo ubistva iz samilosti.

Beogradski dnevnik piše da će legalizacija eutanazije dovesti do brisanja ove inkriminacije iz Krivičnog zakonika, ali će, takođe, biti potrebno da se drugačije predvidi krivična odgovornost za slučajeve zloupotrebe.

Anketa




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ljubo

pre 4 godine

Da,to je nesto sto treba da se usvoji . " ZA " uvek.

Rade

pre 4 godine

Super, sve smo drugo sredili, samo nam je još ovo ostalo i falilo da uradimo. Samo nam je još ovo trebalo, da se legalno ubijamo. Važno je da smo to zabranili da se radi sa : psima, mačkama, zmijama, bubamarama, stršljenovima, i drugim živuljkama, a ljude ko šiša imamo ih dosta. A lekari, šta lekari znaju. Koliko puta odpuste pacijenta iz bolnice, i kažu, vodite ga kući da na miru umre nema mu pomoći. Ali mnogo njih nastavi da i dalje živi i ako su lekari drukčije prognozirali. Čivečiji organizam, i pored svega je jedna velika neispitana tajna, i niko nije kompetentan da ga ubije iz neke tamo samilosti. Poznavajući mentalitet srba, ovo će se obilato zloupotrebljavati ! ! ! ! ! !

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Petrović kuje planove sa Kaboklom i Jagom!
Košarka

Petrović kuje planove sa Kaboklom i Jagom!

Proslavljeni hrvatski košarkaš i trener Aleksandar Petrović (65) ponovo je preuzeo košarkašku reprezentaciju Brazila, a pre nego što se zaputio u Južnu Ameriku da se prihvati dužnosti, obavio je važne razgovore sa košarkašima "večitih" Brunom Kaboklom i Jagom Dos Santosom koji igraju za tamošnji nacionalni tim.

19.04.2024

13:22

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija