• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

30.05.2019

21:14 >> 21:19

SPC BRUTALNO ODGOVORILA MILOGORCIMA: Imamo 800 godina stare dokaze da smo u pravu, NEĆETE NAM OTETI SVETINJE, DŽABA VAM ZAKON!

Društvo

SPC BRUTALNO ODGOVORILA MILOGORCIMA: Imamo 800 godina stare dokaze da smo u pravu, NEĆETE NAM OTETI SVETINJE, DŽABA VAM ZAKON!

Podeli vest

Predlog zakona o slobodi veroispovesti, povodom kog je u Crnoj Gori boravila delegacija Venecijanske komisije, ukoliko bude usvojen, može imati katastrofalne posledice, ocenjuje član pravnog tima Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke dr Vladimir Leposavić

Predstavnici vlasti su u razgovorima sa ekspertima Venecijanske komisije prošle nedelje istakli da je predlog zakona usaglašen sa najvišim pravnim standardima, dok iz Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke tvrde upravo suprotno.

Ministri spoljnih i unutrašnjih poslova Crne Gore Srđan Darmanović i Melvudin Nuhodžić, kao i predsednik Parlamenta Ivan Brajović eksperte iz delegacije Venecijanske komisije (VK) su uveravali da novi predlog zakona "garantuje svakom građaninu Crne Gore slobodu veroispovesti" i "zaštitu kulturnog blaga Crne Gore", dok u SPC nemaju dilemu da vlast ovim zakonom želi da prepiše sve hramove na državu, da se radi o pokušaju otimačine crkvene imovine mimo svih zakonskih normi, a zbog čega su delegaciji Komisije predate i brojne primedbe na sporni predlog zakona.

Iz Venecijanske komisije su poručili da su "svesni važnosti donošenja zakona koji reguliše tako kompleksnu materiju", zbog čega su u vrlo kratkom roku doputovali u Crnu Goru da još jednom sagledaju sva mišljenja, te da bi Komisija mogla dati svoje mišljenje krajem juna. Nema sumnje da će mišljenje Venecijanske komisije po ovom pitanju biti od izvanrednog značaja za dalja ukupna društveno-politička zbivanja u Crnoj Gori.

Dr Vladimir Leposavić za Sputnjik kaže da predlog zakona koji je pre nekoliko dana usvojila Vlada Crna Gore, a kojim država namerava da oduzme stotine crkava i drugu imovinu SPC, "treba da se nađe u rubrikama 'Verovali ili ne'", ali i upozorava da "usvajanje ovakvog zakona i pokušaj da se on primeni može lako dovesti do katastrofalnih posledica, za koje će Vlada Crne Gore snositi isključivu odgovornost".

MOSKVA: SRBI, ZOVITE DA ZAJEDNO REŠIMO KOSOVO: Iz Rusije stigao predlog koji se ne odbija!? ZAPAD ĆUTI, U*RAO JE MOTKU!

On dodaje da bi ovim zakonom najgrublje bili pogaženi ne samo Ustav i važeći zakoni Crne Gore, već i najvažniji međunarodni ugovori, počev od Univerzalne deklaracije i Evropske konvencije o ljudskim pravima, pa sve do Pravila Venecijanske komisije i OEBS-a o statusu i pravima verskih zajednica, a koja su, kako kaže, više puta potvrđena i presudama Evropskog suda za ljudska prava.

Prema mišljenju dr Leposavića, dve su ključne intencije autora ovakvog zakonskog rešenja, a to su da se Pravoslavna crkva natera da se ponovo registruje u Crnoj Gori, te pokušaj oduzimanja imovine SPC pod firmom "uvođenja pravnog reda".

- Namerno se kontradiktornim i nekompletnim odredbama želi prekinuti pravni kontinuitet postojećih crkava i verskih zajednica, da bi se samo Pravoslavna crkva naterala da ponovo zahteva registraciju, odnosno evidenciju, jer je država potpisala posebne sporazume sa ostalim verskim zajednicama kojima im je garantovala pravni status i ostala prava. Drugi najveći nedostatak ovog predloga zakona jeste što se jednim članom pokušava vansudskim putem oduzeti imovina od SPC pod firmom "uvođenja pravnog reda", kako to stoji u nemuštom, ali zvaničnom obrazloženju ovog zakonskog teksta. Nije do kraja jasno kakav je to pravni red koji se uvodi samo prema jednoj Crkvi i to zaobilaženjem postojećih sudskih i zakonom garantovanih postupaka - jasan je on.

Na pitanje da li SPC ima nesporne dokaze o imovinskim pravima na svojim crkvama i manastirima u Crnoj Gori, dr Leposavić nema dilemu da ima i to, kako naglašava, "800 godina stare dokaze".

- To su dokazi kakve ima malo koji pravni subjekt danas na svetu. Međutim, ovo pitanje naopako postavlja stvari, jer obavezu dokazivanja ima onaj koji iznosi tvrdnju i nešto zahteva, a to je u ovom slučaju država. To dokazivanje se može vršiti samo pred nadležnim sudovima, ali pošto je država do sada izgubila svaki spor koji je povela da bi od Crkve oduzela nešto od imovine, sada pokušava to da učini zakonom kojim ovlašćuje upravne organe da samostalno popisuju imovinu i menjaju vlasnike i to u nekom mračnom administrativnom postupku, o kojem se ništa ne zna osim cilja do kojeg treba da dovede - smatra Leposavić.

Što se pak konkretnih dokaza o vlasništvu tiče, sagovornik Sputnjika precizira da su eparhije SPC u Crnoj Gori, kao i njeni manastiri i druge organizacione jedinice, u skladu sa evropskim normama i praksom u drugim državama, punopravni vlasnici svoje imovine i kao takvi su upisani u sve zemljišne knjige i javne evidencije.

MOSKVA NE PRAŠTA HAPŠENJE SVOG DIPLOMATE, TAČIJA I HARADINAJA ČEKAJU ŽESTOKE BATINE: Moskva će Prištinu rasturiti u UN!

- Međutim, u priču o dokazima spadaju i brojne druge pravne činjenice, kao što je, na primer, to da su hramovi SPC u Crnoj Gori pod zaštitom Uneska, da je ova Crkva testamentarni primalac relikvija poput ruke Svetog Jovana Krstitelja, da joj je neprikosnovenost vlasništva nad hramovima i zemljištem bila priznata i prije 1918. godine, zakonicima Knjaževine Crne Gore, kao i to da su njeni parosi i sveštenici vršili poslove države kad god ona nije mogla to da čini ili je nije bilo, pa su tako stotinama godina, pored ostalog, overavali ugovore o poklonu i prodaji, izjave volje, testamente, čime su narodu obezbeđivali pravnu sigurnost kad nikakve druge sigurnosti nije bilo. To su činjenice od vrhunskog kulturnog, ali i pravnog značaja - napominje Leposavić.

Foto: Printscreen You Tube/IN4S

Kada je u pitanju mišljenje Venecijanske komisije o novom predlogu zakona o slobodi veroispovjesti, dr Leposavić podseća da je Venecijanska komisija još 2015. godine negativno ocenila ovaj zakonski tekst, a "pogotovo odredbu o prevođenju crkvene imovine u vlasništvo države, nazivajući to nedozvoljenom konfiskacijom", te da su i građani tada takođe sprečili da se o takvom predlogu uopšte održe javne rasprave, pa je Vlada Crne Gore povukla svoj zakonski tekst.

SRBIJA U EVROAZIJSKOJ UNIJI VEĆ U OKTOBRU, SPORAZUM POTPISAN! Pregovori trajali dve godine! BRISEL I NATO ĆE POLUDETI!

- Pošto je Vlada sada predložila isti takav, čak i rigidniji zakon, od Venecijanske komisije očekujem da ostane pri svom stavu i ne menja jednom izrečeno mišljenje, jer se u proteklih nekoliko godina, bar kad je riječ o većinskoj Crkvi u Crnoj Gori, ništa nije promenilo. Time će Venecijanska komisija potvrditi poštovanje univerzalnih normi i evropskih pravnih standarda i doprineti očuvanju iole civilizovanog i mirnog života građana Crne Gore - kaže Leposavić.

U slučaju pak drugačije odluke naš sagovornik zaključuje "da bi najmanje bilo važno što bi time ovo međunarodno telo izgubilo svako poverenje i ugled", te da su upravo "zbog toga predstavnici SPC u Crnoj Gori još jednom članovima Venecijanske komisije dostavili sve prigovore i objašnjenja, kao i javne isprave i druge pravno relevantne dokaze".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragi

pre 4 godine

Dobar tekst...zaboravili ste samo jedno ali...ali Milogorci imaju Amfilohija Radovića, koji je u službi Crne Gore i slovi kao Milov čovjek.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija