• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

06.06.2019

12:01

PRESUDA VIŠEG SUDA

Društvo

PRESUDA VIŠEG SUDA

Podeli vest

U ime naroda. Viši sud u Beogradu, i to sudija Sanja Agatonović kao sudija pojedinac, u parnici tužioca Stevana Dojčinovića iz Kruševca, ulica Prvomajska br. 13, čiji je punomoćnik Kruna Savović, advokat iz Beograda, ulica Makedonska br. 30, protiv prvotuženog "Insajder tim doo" iz Beograda, ulica Terazije 5/7 - izdavača dnevnog lista "Nezavisne dnevne novine Informer", drugotuženog Dragana Vučićevića - glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista "Nezavisne dnevne novine Informer" iz Beograda i trećetuženog Aleksandra Ignjatovića - odgovornog urednika "Internet portala Informer", čiji je zajednički punomoćnik Boris Bogdanović, advokat iz Beograda, ulica Terazije 29, radi naknade štete, vrednost spora 150.000 dinara, doneo je po usmenoj i javnoj glavnoj raspravi održanoj dana 24. 4. 2018. godine, u prisustvu punomoćnika tužioca i punomoćnika tuženih 1, 2 i 3, presudu...

I - Dozvoljava se subjektivno preinačenje tužbe iz podneska tužioca od 16. 1. 2018. godine u odnosu na novooznačenog tuženog Aleksandra Ignjatovića - odgovornog urednika "Internet portala Informer" iz Beograda, ulica Terazije 5/7.
II - Delimično se usvaja tužbeni zahtev tužioca, pa se obavezuju prvooptuženi "Insajder tim doo" iz Beograda, ulica Terazije broj 5/7 - izdavač dnevnog lista "Nezavisne dnevne novine Informer" i drugotuženi Dragan Vučićević - glavni i odgovorni urednik dnevnog lista "Nezavisne dnevne novine Informer" iz Beograda, ulica Terazije broj 5/7, da tužiocu Stevanu Dojčinoviću iz Kruševca, ulica Prvomajska broj 13, solidarno isplate i to:
- na ime naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove zbog povrede časti i ugleda iznos od 130.000 dinara i
- na ime naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove zbog povrede prava na privatnost iznos od 20.000 dinara, sve sa zakonskom zateznom kamatom počev od 24. 4. 2018. godine, kao dana presuđenja, pa do isplate, sve u roku od 15 dana od dana prijema presude, a pod pretnjom prinudnog izvršenja.
III - Delimično se odbija tužbeni zahtev tužioca u delu za naknadu nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove zbog povrede časti i ugleda preko dosuđenog iznosa od 130.000 dinara, pa do iznosa od 300.000 dinara i na ime naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove zbog povrede prava na privatnost preko dosuđenog iznosa od 20.000 dinara pa do iznosa od 200.000 dinara, sa zakonskom zateznom kamatom počev od 24. 4. 2018. godine, kao dana presuđenja, pa do isplate.
IV - Delimično se usvaja tužbeni zahtev Stevana Dojčinovića, pa se obavezuje drugotuženi Dragan Vučićević - glavni i odgovorni urednik dnevnog lista "Nezavisne dnevne novine Informer" iz Beograda, ulica Terazije broj 5/7, da o svom trošku objavi uvod i izreku ove presude prvog dana nakon pravosnažnosti, bez ikakvog komentara i odlaganja, a najkasnije u drugom broju "Nezavisnih dnevnih novina Informer", uz primenu Zakona o zaštiti podataka o ličnosti ("Službeni glasnik RS", br. 97/2008, 104/2009 - dr. Zakon, 68/2012 - odluka US i 107/2012).

V - Delimično se odbija deo tužbenog zahteva tužioca Stevana Dojčinovića kojim je traženo da se obaveže drugooptuženi Dragan Vučićević - glavni i odgovorni urednik dnevnog lista "Nezavisne dnevne novine Informer" iz Beograda, ulica Terazije broj 5/7, da o svom trošku objavi ovu presudu u celosti prvog dana nakon pravosnažnosti, bez ikakvog komentara i bez odlaganja, a najkasnije u drugom narednom broju "Nezavisnih dnevnih novina Informer".
VI - Delimično se usvaja tužbeni zahtev tužioca Stevana Dojčinovića, pa se obavezuje trećetuženi Aleksandar Ignjatović - odgovorni urednik "Internet portala Informer" iz Beograda, ulica Terazije broj 5/7, da o svom trošku objavi uvod i izreku ove presude prvog dana nakon pravosnažnosti, bez ikakvog komentara i bez odlaganja na "Internet portalu Informer", uz primenu Zakona o zaštiti podataka o ličnosti ("Službeni glasnik RS" br. 97/2008, 104/2009 - dr. Zakon, 68/2012 - odluka US i 107/2012).
VII - Delimično se odbija deo tužbenog zahteva tužioca Stevana Dojčinovića kojim je traženo da se obaveže trećetuženi Aleksandar Ignjatović - odgovorni urednik "Internet portala Informer" iz Beograda, ulica Terazije broj 5/7, da o svom trošku objavi ovu presudu u celosti prvog dana nakon pravosnažnosti, bez ikakvog komentara i bez odlaganja na "Internet portalu Informer".
VIII - Obavezuju se tuženi da tužiocu solidarno naknade troškove postupka u iznosu od 109.100 dinara, u roku od 15 dana od dana prijema presude, a pod pretnjom prinudnog izvršenja.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija