• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K.Paunović

08.06.2019

21:30

MARKO BLAGOJEVIĆ, DIREKTOR VLADINE KANCELARIJE ZA JAVNA ULAGANJA: Država daje 25.000.000 evra  za pomoć žrtvama poplava!

Društvo

MARKO BLAGOJEVIĆ, DIREKTOR VLADINE KANCELARIJE ZA JAVNA ULAGANJA: Država daje 25.000.000 evra za pomoć žrtvama poplava!

Podeli vest

Za popravku kuća isplaćivaćemo od 120.000 do 600.000 dinara, a onda krećemo u obnovu mostova i puteva uništenih u najnovijim poplavama

Šteta od poslednjih poplava iznosi oko 25 miliona evra i država je već izdvojila taj novac kako bismo obnovili svaku kuću, most ili put koji su uništeni, kaže za Informer Marko Blagojević, direktor Kancelarije za javna ulaganja. 

Prema njegovim rečima, prioritet je popravka oko hiljadu kuća koje su oštetile poplave. U zavisnosti od stepena štete, za svaki objekat će već narednih nedelja biti izdvojeno između 120.000 i 600.000 dinara. Tek nakon toga kreće obnova ostale infrastrukture. 

Prijavite štetu

Građani treba da prijave oštećenja opštinama, lokalne samouprave će izaći na teren i uraditi procenu štete
Marko Blagojević

Kuće su prioritet

Marko Blagojević kaže da poplavljene opštine još uvek šalju detaljne izveštaje o nastaloj šteti, na osnovu kojih će biti napravljen tačan plan sanacije. 

- Prva, gruba procena štete izazvane poplavama jeste oko 25 miliona evra, a za nekoliko dana trebalo bi da imamo precizniju cifru. Na sastanku sa predstavnicima ugroženih opština dogovorili smo se o prvim koracima, a tokom sledeće nedelje dostaviće nam podatke o broju oštećenih kuća, puteva i poljoprivrednih zemljišta. Tada ćemo znati koliko nam novca treba i kako ćemo da ga raspodelimo. Nema mesta za brigu, država ima sasvim dovoljno para za sanaciju, a imamo na raspolaganju i novac Svetske banke - rekao je Blagojević.

Foto: Tanjug

Naš sagovornik napominje da građani čije su kuće uništene u poplavama mogu već u narednim nedeljama da očekuju pomoć države. 

Nedimović: Kraljevo najgore prošlo

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović ističe da u  Kraljevu, Trsteniku, Guči i Kniću imaju najviše oštećenih objekata.
- Dogovoreno je da lokalne samouprave popišu štetu koju imaju, pripreme projekte, a država će finansirati sve ono što je potrebno uraditi i što lokalne samouprave identifikuju kao prioritete. Poplave su najviše problema izazvale u Kraljevu, a zatim u Trsteniku, Guči i Kniću. Radićemo i na preventivi, na izgradnji nasipa i čišćenju vodotokova kako bi se umanjila šteta kod sledećeg nevremena.

- Koliko će novca ko dobiti zavisiće od stepena oštećenja kuće. Napravili smo pet kategorija, prva znači najmanju štetu i tu se pomoć kreće od 120.000 dinara pa naviše. Peta kategorija je najteža i tu je predviđena pomoć do maksimalnih 600.000 dinara. Prošle godine u poplavama oštećeno je 3.000 objekata, ali su oni mahom bili u prvoj kategoriji i prosečna isplaćena pomoć bila je 1.200 evra. Prema preliminarnim podacima, sada imamo oko hiljadu uništenih kuća, ali još uvek ne znamo kolika je šteta i kojoj kategoriji pripadaju - objasnio je Blagojević i dodao:

- Naš prioritet u narednom periodu svakako će biti obnova oštećenih stambenih objekata, a tek onda prelazimo na puteve i mostove. Građani treba da prijave oštećenja opštinama, lokalne samouprave će izaći na teren i uraditi procenu štete, nakon čega će novac biti uplaćen direktno građanima na njihove račune.

Foto: Informer DN

Pametnija gradnja

Blagojević ističe da je jedan od razloga za ovako veliku štetu od poplava tri decenije dug nemar. 

Šta je gde stradalo

* Lučani
- 250 poplavljenih kuća
- 20 oštećenih mostova
- 300 kilometara oštećenih puteva
- 500 hektara obradivog zemljišta potopljeno
* Kraljevo
- 464 objekta ugrožena
- 16 mostova srušeno
- 20 puteva oštećeno
* Knić
- 95 kuća poplavljeno 
- 15 mostova oštećeno i srušeno  
- 113 puteva dužine 350 km uništeno
- 1.500 hektara obradivog zemljišta potopljeno
* Krupanj
- 50 poplavljenih kuća, od čega 24 ozbiljno oštećene
- 15 miliona dinara šteta na oranicama i voćnjacima
- 15 miliona dinara štete na putevima
Trstenik 
- 100 poplavljenih kuća
- 3.000 hektara uništenih njiva
- 13 srušenih mostova
- 22 kilometra uništenih puteva
* Tutin
- 1.000 hektara uništenog poljoprivrednog zemljišta
- 150 kilometara uništenih puteva
- 20 poplavljenih privrednih objekata

Foto: Informer DN

- Usled dejstva klimatskih promena, imamo potpuno drugačije visine voda, zbog čega je infrastruktura izložena mnogo većem riziku nego što je bilo ranije. Potrebno je mostove projektovati tako da budu viši, da bi ispod njih mogle da se provuku reke čiji su vodostaji mnogo viši nego ranije. Nasipi zadržavaju reku u koritu, ali sve je to džabe ako se nizvodno nalazi prenizak most. Reka udara u njega, razliva se i plavi - objasnio je Blagojević.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
BOle

pre 4 godine

Poznat mi ovaj žuti sa fotke. Gospodo sram vas bilo, do ovoga je došlo samo vasom krivicon a sad narodnim novcem plaćate svoj nerad. SRAMOTA

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija