• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. C.

13.06.2019

21:46

U POSLEDNJE TRI GODINE POGINULA 432 PEŠAKA! Alarmantni podaci MUP i agencije za bezbednost saobraćaja

Društvo

U POSLEDNJE TRI GODINE POGINULA 432 PEŠAKA! Alarmantni podaci MUP i agencije za bezbednost saobraćaja

Podeli vest

Svakog meseca na srpskim ulicama strada u proseku 12 pešaka * U isto vreme 2.000 pešaka dobije kazne za kršenje saobraćajnih propisa * Mladi masovno stradaju jer gledaju u mobilni i nose slušalice dok prelaze ulicu

Čak 432 pešaka poginula su u poslednje tri godine u saobraćajnim nesrećama na putevima širom Srbije, pokazuju podaci MUP! Krivci za većinu tih tragičnih udesa su sami pešaci jer, prema statistici Agencije za bezbednost saobraćaja, 23% njih prelazi ulicu na crveno, a 24% pretrčava van pešačkog prelaza.

Što je najgore, masovno stradaju mladi jer 25 odsto njih koristi mobilni telefon i ima slušalice u ušima dok prelazi ulicu. Zato je u poslednjih pet meseci protiv pešaka napisano čak 10.000 kazni, što je oko 2.000 mesečno.

Kako saznajemo od izvora iz Uprave saobraćajne policije, pešaci se na ulicama ponašaju sve bahatije, očigledno ne shvatajući da time najviše rizikuju sopstveni život.
- Pešaci misle da mogu da se ponašaju kako god oni hoće. Uglavnom prekršaje prave na mestima gde nema patrola, a kada i vide policajca, počnu da mole i kukaju da im se progleda kroz prste. U poslednjih pet meseci napisano je više od 10.000 kazni, što je 67 dnevno, ali ni to ne daje preterano velike rezultate. Najčešće kazne su one od 5.000 din za prelaz na crveno svetlo ili van pešačkog prelaza, a u poslednje vreme često pišemo i one od 3.000 dinara zbog razgovaranja mobilnim telefonom prilikom prelaska, kaže nam sagovornik iz Uprave saobraćajne policije i dodaje da je posledica toga veliki broj nastradalih pešaka:
- U poslednje tri godine na ulicama je stradalo njih 432, od toga 151 prošle godine. Na sreću, ove godine je taj broj nešto manji, barem u prvih pet meseci.

Direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević kaže da je jedino rešenje za ovaj problem da se paralelno sprovode i edukacija i represivne mere.
- Prema našim podacima, 23% pešaka prelazi ulicu na crveno svetlo, a 24% to čini nepropisno i van pešačkog prelaza. Još više zabrinjava podatak da svako četvrto dete-pešak (25%) u zoni škole prelazi ulicu nepropisno i van pešačkog prelaza, a poseban problem kod mlađe populacije predstavlja to što, dok prelaze ulicu, masovno koriste mobilne telefone i nose slušalice preko kojih glasno slušaju muziku i tako niti vide, niti čuju da li im u susret ide neki automobil - napominje Miloševićeva.

Vujanić: Roditelji da edukuju decu


Profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić kaže da je ovo istraživanje samo potvrdilo da pešaci u Srbiji nemaju nikakvu saobraćajnu kulturu.
- Kad roditelji shvate značaj prelaska ulice na pešačkom, to će preneti i na decu. U Srbiji se sve doskoro nije poklanjala pažnja ovom segmentu, pa ljudi na vreme nisu stekli saobraćajnu kulturu, kaže Vujanić.

Neophodne kampanje

Direktor Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović kaže da su neophodne jake medijske kampanje, sa slikama bez cenzure, kako bi se pešacima dalo do znanja da neodgovornim ponašanjem u saobraćaju uništavaju i svoje i tuđe živote.
- Pešaci moraju da shvate da automobili ne mogu da zakoče u mestu. Oni svojim neodgovornim ponašanjem rizikuju da na njih naleti tona i po čelika. Uprkos tome što na pešačkom prelazu imaju prednost, neophodno je da i tu obrate pažnju, kaže Okanović i apostrofira problem koji imamo sa mladim pešacima:
- Mahom imamo slučajeve da deca od jedva desetak godina gledaju u telefone dok prelaze ulicu i ne pogledaju ni levo, ni desno. To je izuzetno opasno po život.
 

 

KAZNE ZA PEŠAKE

3.000 dinara
Ako pešak koristi mobilni ili slušalice dok prelazi ulicu

5.000 dinara
Prelazak na crveno ili van pešačkog prelaza

10.000-20.000 dinara
Prelazak na crveno ili van pešačkog prelaza sa detetom

20.000 dinara
Pretrčavanje preko autoputa

20.000-40.000 dinara
Ukoliko pešak skrivi saobraćajni udes

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka!
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka!

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija