• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M.M.

17.06.2019

07:35

JURIŠ NA BODOVE! Osmaci danas polažu TEST IZ SRPSKOG!

Društvo

JURIŠ NA BODOVE! Osmaci danas polažu TEST IZ SRPSKOG!

Podeli vest

Oko 69.560 osmaka u Srbiji danas čeka test iz srpskog jezika, prvi od ukupno tri završna ispita na maloj maturi!
Pooštrene mere

Ove godine u školama će dežurati više nastavnika, kako bi sve prošlo bez problema
Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete

Nakon srpskog, u utorak polažu ispit iz matematike, a u sredu kombinovani test iz istorije, biologije, geografije, fizike i hemije.

Ove godine učenici od maksimalno 100 poena - 60 mogu da imaju na osnovu uspeha iz osnovne škole, a 40 da dobiju na završnim ispitima (vidi okvir).

Rukovodilac Centra za ispite Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja Dragana Stanojević objašnjava da će današnji test iz srpskog odnosno maternjeg jezika sadržati 20 pitanja, kao i preostala dva testa.

KALENDAR

17. jun - test iz srpskog (9-11h)
18. jun - test iz matematike (9-11h)
19. jun - kombinovani test (9-11)
21. jun - preliminarni rezultati na novo škole
22. jun - prijem i rešavanje žalbi u školama (8-16h)
24. jun - prijem i rešavanje žalbi u okružnim komisijama (8-16h)
27. jun - objavljivanje konačnih rezultata
28/29. jun - popunjavanje i predaja listi želja u osnovnim školama (8-15h)
3. jul - provera liste želja i unošenje ispravki (8-15h)
4. jul - objavljivanje konačne liste želja
7. jul - konačni rezultati i objavljivanje slobodnih mesta za drugi upisni krug
8/9. jul - upis učenika u srednje škole (prvi upisni krug)

- Najpre bih rekla da deca nemaju nimalo razloga da se plaše "male mature" jer testovi su tako koncipirani da su pitanja prilagođena i odlikašima, ali i onima koji se nisu pokazali baš najbolje tokom prethodnog školovanja. Za odgovore na skoro polovinu pitanja iz svakog testa zaista je potrebno samo elementarno znanje, a preostala pitanja ili zadaci nešto su složeniji - objašnjava Stanojevićeva i naglašava da će svi, nezavisno od toga žele li da upišu trogodišnju ili četvorogodišnju školu, morati da polažu testove, jer oni nisu samo ulaznica za željenu školu, već i sertifikat o završenom osnovnom obrazovanju.

Ona napominje da će đaci na polaganje smeti da unesu samo đačku knjižicu, hemijsku i grafitnu olovku, gumicu, vodu i eventualno neku čokoladicu.

- To će isto važiti i za kombinovani test, dok će prilikom polaganja ispita iz matematike u učionicu smeti da unesu lenjir, šestar i trougao. Digitroni i mobilni telefoni su strogo zabranjeni i ako neko uspe da ih prošvercuje, neće mu biti dozvoljeno da polaže test - ističe Dragana Stanojević.

Pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković napominje da će ove godine u školama dežurati više nastavnika kako bi ispiti prošli bez problema.

- Jednostavno, manja je mogućnost prepisivanja i uopšte pospešuje se regularnost samog ispita ako decu nadgledaju ljudi koji ih ne poznaju i nisu im predavali - ističe ona i naglašava da će se i sami testovi otvarati tek pred učenicima.

Foto: Informer DN

Vesna Nedeljković

- Neposredno pre polaganja testa, direktori škola moraju da na određenom mestu preuzmu testove najkasnije do pola 8 ujutru, da ih odnesu u škole i zaključaju u sefove. Testovi se tek pred đacima, u prostoriji gde se polaže, vade iz sigurnosnih kesa i otvaraju. Direktori su dužni da sede u prostoriji u kojoj se radi test, zajedno sa supervizorima i dežurnim nastavnicima - kaže Nedeljkovićeva.

Bodovanje i prag znanja

Foto: Tanjug

Učenici mogu da osvoje maksimalno 100 poena - 60 na osnovu uspeha iz osnove škole i 40 sa sva tri testa. Bodovi iz osnovne škole obračunavaju se tako što se prosečne ocene ostvarene na kraju šestog, sedmog i osmog razreda, zaokružene na dve decimale, saberu i zatim pomnože brojem četiri. Primera radi, ako je neko sva tri razreda završio sa prosekom 4,54, onda se broj poena iskazuje po formuli (4,54+4,54+4,54) x4.
Sva tri testa ukupno nose 40 bodova (srpski i matematika po 13, a kombinovani 14).
Konačni broj bodova se iskazuje tako što se poeni dobijeni na osnovu uspeha iz osnovne sabiraju sa poenima osvojenim na svakom testu, a ko želi da upiše četvorogodišnju srednju školu, mora minimalno da osvoji 50 poena.


 


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija