• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

26.06.2019

09:23

(VIDEO) LONČAR: Država će najboljim studentima medicine plaćati specijalizaciju i doktorske studije!

Društvo

(VIDEO) LONČAR: Država će najboljim studentima medicine plaćati specijalizaciju i doktorske studije!

Podeli vest

Najboljim diplomcima medicinskih fakulteta i srednjih medicinskih škola u Srbiji danas će biti uručeni ugovori o radu, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da će osim posla, država najboljim studentima plaćati i specijalizaciju i doktorske studije

On je za Novo jutro na TV Pink podsetio da je ovo treći put da država najboljim đacima i studentima medicine uručuje ugovore o radu i dodao da država ispunjava obećanje koje je dala, a to je da će na svakih šest meseci nagraditi najbolju decu.

Osim toga, Lončar je rekao i da se razgovara o tome da se medicinski radnici uključe u projekat izgradnje povoljnih stanova, koji trenutno postoje za pripadnike snaga bezednosti, kako bi i njihovo stambeno pitanje bilo rešeno.

- Deca sa toliko odricanja završavaju medicinske fakultete, specijalizuju se, završavaju doktorske studije, a onda nastavljaju da se usavršavaju čitavog života. Deca su zaslužila ove ugovore, a mi moramo misliti o budućnosti, jer ko će da nas leči ako ljudi odlaze tamo gde su bolji uslovi - rekao je Lončar.

Foto: Printscreen TV Pink

Kaže da će posao danas dobiti više od 100 mladih lekara i dodao da je u poslednje tri akcije dodele ugovora o radu posao dobilo oko 300 njih.

- Ne samo da su dobili posao već i specijalizaciju koja košta nekoliko desetina hiljada evra i doktorske studije o trošku države - naglasio je Lončar.

Istakao je da će danas prvi put ugovore o radu dobiti medicinske sestre i tehničari, njih 158, a da će narednih dana takav ugovor dobiti još oko 240 srednjoškolaca.

Foto: Printscreen TV Pink



Lončar je rekao da će do kraja godine biti novog povećanja plata za medicinske radnike i ukazao da je maksimalno povećanje plata uvek dobijalo zdravstvo.

Ministar je dodao i da je lekarima zakon dozvolio da osim u državnim ustanovama, prihod mogu da ostvaruju i u tri privatne ordinacije, kako bi, kaže, nadoknadili ono što se zarađuje u drugim evropskim zemljama.

Ankete su pokazale, kaže Lončar, da plate nisu jedini i glavni faktor odlaska lekara iz zemlje, već da su to pre svega uslovi rada i mogućnost napredovanja, na čemu je, kako je istakao, država poslednjih godina naročito radili otvarajući nove bolnice, kliničke centre, kupovala najsavremeniju opremu...





Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Saradžogla

pre 4 godine

Gospodo novinari iz Informera,otkrio sam vrlo štetnu malverzaciju u beogradskom zdravstvenom centru koji SAMO ONI IMAJU PRAVO DA PREGLEDAJU ZDRAVSTVENO STANJE ŽELEZNIČARA i dokumentovao lično Ministru zdravlja doktoru Lončaru.O bahatom direktoru pomenutog zdravstvenog centra već su poznate novine pisale u negativnom kontekstu.Dozvoljava da centrom komanduju bahate i nevaspitane cocijalne radnice na štetu mišljenja lekara?Lekar medicine rada izda pozitivno mišljenje o železničaru a socijalna radnica uz pomoć malverzacije to stopira.Ministru doktoru Lončaru sam dokumentovao brojne papire i odgovor njegovih saradnika je DA SA TEM NEMAJU NIŠTA! To su PRESRETAČI koji namerno na štetu ministra SAKRIVAJU ISTINU šta se dešava u zdravstvu Srbije.Na upozorenje da sakriva (ime i prezime) istinu dobijem ISTI ODGOVOR samo od druge osobe?Isti tekst što znači DA SAM ŠTANCUJU ISTE ODGOVORE? ... PITAM ... Čemu služi Ministarstvo zdravlja?PS.Isto to sam prijavio Ministarki saobraćaja Mihajlović od koje siguran sam neće biti nikakvog odgovora?Iako im ja naglasim da sam jedan od podpredsednika SNS i da će sve za to da sazna Predsednik i Premijer Srbije.

Filip

pre 4 godine

Zbog zabrane zaposljavanja u zdravstvenim ustanovama nasi blizanci nisu mogli ni da staziraju u Gracanici iako nisu ni jedan dan odsustvovali sa Kosmeta dok nisu otisli na studije u Cupriji.Zavrsili su u Visokoj skoli strukovnih studija i polozili ocenom 10 diplomski i stekli zvanje Strukovni FIZIOTERAPEUT .Zbog zaposljavanja po partijskim linijama nisu mogli da nastave da rade i zive u nasoj Gracanici i kao i mnogi koji su napustili Kosmet srecu potrazise u Beogradu i posle staziranja i drzavnog ispita cerka radi za 35 ooo u privatnoj klinici a sin po ugovoru u Vojsci Srbije po ugovoru za 40000 i placaju stanove po 150 eura gazdama.Postavljam pitanje ministru Loncaru ima li nade da nasa deca dobiju adekvatne poslove po strucnom osposobljavanju ili da budu podstanari do kraja zivota jer mi smo ih odskolovali a stambeno im ne mozemo pomoci.Pozdrav i nadam se da ce se neko naci i pomoci .Porodica Filipovic Novica--tel 064 4288381.

mihajlo

pre 4 godine

Jedini i pravi način da mladi ostanu u Srbiji.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija