• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.07.2019

14:26

LAKŠE DO PREGLEDA! U Vojvodini počeo sa radom POKRETNI MAMOGRAF!

Društvo

LAKŠE DO PREGLEDA! U Vojvodini počeo sa radom POKRETNI MAMOGRAF!

Podeli vest

Pokretni mamograf, na kojem će žene u Vojvodini moći da obave preglede besplatno, bez uputa, zakazivanja i bez zdravstvene knjižice, počeo je danas sa radom u selu Višnjićevo, u opštini Šid, a tom malom mestu za snimanje se prijavilo čak 220 žena.

Prema podacima, u Srbiji svaka 12 žena oboli od tumora dojke i to je najčešći uzrok prevremene smrti žena u našoj zemlji.

Svake godine od te bolesti umre 1.600 žena, a registruje se oko 4.600 novoobolelih.

Svaki tumor otkriven na vreme je izlečiv, a najznačajnija metoda u ranom otkrivanju tumora dojke je mamografija.

Zato je Pokrajinska vlada pokrenula projekat “Prva mamografija“, čiji je cilj upravo da se ženama u seoskim sredinama snimanje pokretnim mamografom omogući besplatno, bez uputa, bez zakazivanja i bez zdravstvene knjižice. 

SJAJNA VEST! DRŽAVNA POLITIKA BORBE PROTIV BELE KUGE DAJE PRVE REZULTATE! U prvih pet meseci ove godine rođeno 835 dece više nego lane!

Danas je pokretni mamograf zvanično počeo da radi u selo Višnjićevo kod Šida, a pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je da ga raduje činjenica što se u tom malom mestu za snimanje prijavilo čak 220 žena, a u Adaševcima gde je pokretnom mamografu sledeća stanica, njih 190. 

-Naša želja je da se što više žena starijih od 40 godina odazove na ovaj značajan dijagnostički pregled - rekao je Gojković, a navodi se u saopštenju Pokrajinske vlade.

Mamograf će obići sredine koje su najudaljenije od zdravstvenih centara u kojima se može obaviti snimanje, kako bi se ženama omogućilo da pregled obave u svom mestu, a planirano je da se do kraja godine projekat realizuje u 11 opština u Vojvodini. 

BUDITE SPREMNI ZA NAJAVLJENE PAKLENE VRUĆINE! Stručnjaci savetuju kako da postupate tokom toplog vremena!

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović najavio je u subotu da je nabavljen pokretni mamograf, koji će od ove sedmice "krenuti" po Vojvodini, prvo po ruralnim mestima, a da će žene biti obaveštavane i direktno, pored medijske kampanje da dođu na preventivne pregled.

Projekat "Prva mamografija" realizuje se u koordinaciji sa domovima zdravlja, tako što zdravstveni radnici prvo organizuju predavanja za žene, na kojima ih informišu o značaju mamografije, kao i o obavezi koju imaju prema svom zdravlju i rizicima od bolesti.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija