• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

03.07.2019

19:50

DOBRE VESTI IZ POZNANJA: Čadež i Han potpisuju projekat za konkurentniji region

Društvo

DOBRE VESTI IZ POZNANJA: Čadež i Han potpisuju projekat za konkurentniji region

Podeli vest

Marko Čadež, predsednik Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana (KIF), i Johanes Han, evropski komesar za proširenje i susedsku politiku, ozvaničiće sutra svojim potpisima partnerstvo na trogodišnjem projektu za podizanje konkurentnosti privreda regiona, na Samitu o Zapadnom Balkanu u Poznanju.

Projekat, koji će realizovati KIF i za koji je EU izdvojila 2,5 miliona evra, znači da će više od 1.200 malih i srednjih kompanija iz svih šest zapadnobalkanskih ekonomija u naredne tri godine moći da računa na konkretnu podršku zajedničke regionalne komore kako bi unapredile proizvodne i izvozne kapacitete, povećale prodaju na svetskom i tržištima regiona, postale dobavljači multinacionalnih korporacija, dobile sredstva iz evropskih fondova i privukle strane investicije.

Potpisivanje ugovora između KIF-a i Evropske komisije planirano je u septembru, početak realizacije projekta u oktobru, a prve usluge zajedničke regionalne komore privrednicima će biti dostupne već do kraja godine, saopšteno je iz Privredne komore Srbije.

“Evropska unija će kroz ovaj projekat pomoći jačanje kapaciteta Komorskog investicionog foruma i komora članica pojedinačno za podršku privredi, ali će glavni korisnici ovih sredstava, odnosno usluga kreiranih tokom projekta, biti zapravo privrednici", kaže Čadež.

Zahvaljujući ovom projektu, prema rečima Čadeža, oko 200 kompanija iz regiona biće u prilici da se povežu i dogovore poslove na bilateralnim poslovnim sastancima u organizaciji KIF-a, njih 60 dobiće podršku da uđu u međunarodne dobavljačke lance, a isto toliko će zajednički nastupiti na tri velika međunarodna sajma. 

Planirane su i tri velike investicione konferencije radi promocije regiona i uspešnih poslovnih priča pred stranim investitorima. 

Oko 60 kompanija može da računa na tehničku pomoć u pripremi projekata i apliciranju za sredstva iz fondova i programa EU, kao što su Horizon 2020, COSME ili Kreativna Evropa, navodi se u saopštenju.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!
Košarka

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!

Bilo je fenomenalno. Trebaće još par dana da mi se slegnu utisci. I dalje sam preplavljena emocijama, sjajno je ovako krunisati sezonu. Presrećna sam i preponosna, ostvarila sam san koji sam imala kao devojčica, priča za Informer srpska košarkašica Nikolina Milić, koja je sa Fenerbahčeom odbranila titulu prvakinja Evrope.

16.04.2024

06:40

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija