• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.07.2019

12:18 >> 12:23

(FOTO) VELIKI PLANOVI! Srbija će biti zemlja nauke

Društvo

(FOTO) VELIKI PLANOVI! Srbija će biti zemlja nauke

Podeli vest

Cilj je da Srbija bude društvo zasnovano na znanju i da kvalitet visokog obrazovanja i nauke plasiramo kao dobar izvozni proizvod, izjavio je danas ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević

Na skupu “Nauka u parlamentu” koji je održan na Dan nauke u Srbiji i na dan rođenja Nikole Tesle, Šarčević je rekao da Zakon o nauci i istraživanju, koji je usvojen pre dva dana, sadrži dobra rešenja za budućnost nauke, te naveo da se radi na novoj strategiji obrazovanja i nauke.

Šarčević je na konferenciji koju je otvorila predsednica parlamenta Maja Gojković naglasio važnost osnivanja Fonda za nauku i naveo da je raspisan prvi poziv za mlade istraživače.

Foto: Tanjug

 

Ministar je rekao i da su izdvajanja za obrazovanje povećana ove godine za 36 odsto u odnosu na 2018. i da je namera da Centar za promociju nauke postane krovna organizacija svih istraživačkih centara u Srbiji.

Nacionalni Dan nauke, 10. jul, ove godine posvećen je gorućim temama: klimatskim promenama, kvalitetu vode i vazduha i obnovljivim izvorima energije, a Šarčević ističe važnost teme klimatskih promena, navodeći da je zaštita životne sredine postala deo reformisanog školskog programa za gimnazije.

Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Ðukić Dejanović je rekla da je današnja konferencija jedinstvena prilika da se čuju nove ideje i pokrene stalni dijalog o mestu nauke u društvu.

Ministarka kaže da nauka i njen razvoj nije samo prilika da kreiramo bolju budućnost već i naša obaveza prema mladima, ali i naglašava da razvoj nauke ne sme da bude nauštrb ekologije i da je ulaganje u mlade naučnike ulaganje u budućnost.

Ðukić Dejanović je najavila da će 17. jula u ime Srbije na političkom forumu u UN u Njujorku predstaviti prvi nacionalni dobrovoljni izveštaj o primeni agende UN o održivom razvoju do 2030.

Foto: Tanjug


Mladi širom sveta, kaže, pa i u Srbiji, imaju sve više sluha za temu ekologije, i dodaje da 80 odsto mladih koji su učestvovali u izradi nacionalnog dobrovoljnog izveštaja smatra da zaštita životne sredine treba da bude među ključnim prioritetima države.

Ministarka nauke Crne Gore Sanja Damjanović kaže da nauka i inovacije moraju biti integrisani, te da nauku moramo učiniti vidljivom, a njen uticaj mora biti jači, i naglasila važnost zajedničkog delovanja u regionu koji trpi posledice klimatskih promena.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je su klimatske promene deo našeg svakodnevnog života, globalni problem, kao i da postoje lokalne odgovornosti.

- Razmišljaj globalno, deluj lokalno, to je pravi pristup, rekao je Fabrici i dodao da je EU u poslednjih 30 godina razvila “zlatni standard” u pogledu zaštite životne sredine i da je Srbija na putu pridruživanja EU prihvatila te standarde.

Naveo je da je EU vodeći donator kada je reč o ovoj oblasti i napomenuo da je poslednjih 15 godina Unija uložila 600 miliona evra u važne ekološke projekte koji se realizuju u Srbiji.

Što se tiče Poglavlja 27 koji se odnosi na zaštitu zivotne sredine, Srbija je postigla određeni nivo pripremljenosti, dosta je urađeno, ali još dosta posla treba da se uradi, istakao je Fabrici, naglasivši da je takozvani Zeleni fond od ključne važnosti, kao i politika “zagađivcač plaća”.


U okviru događaja organizovane su tri panel-diskusije sa temama: Obnovljivi izvori energije, Klimatske promene i voda i Kvalitet vazduha i gasovi staklene bašte, a rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović navela je da je važno da su usklađeni ciljevi održivog razvoja uz razvijanje inovacionih ekosistema.

Ona je ocenila da je važno predstavljanje rezutata rada naučne zajednice, odnosno da građani budu svesni i informisani o tome šta fakulteti i univeziteti i cela naučna zajednica radi za opšti razvoj zemlje.

Događaj “Nauka u Parlamentu” organizovan je u Skupštini Srbije sa idejom da se u okviru jednodnevnih panela i radionica susretnu naučnici i istraživači, članovi parlamenta, donosioci odluka, kao i predstavnici građanskih udruženja.

Organizaciju događaja “Nauka u parlamentu” je ove godine Objedinjeni istraživački centar Evropske komisije poverio Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije i Centru za promociju nauke, koji je do sada održavan samo u zemljama članicama EU.

Ovo je prvi put da se organizacija prepušta zemlji koja nije članica EU.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija