• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

12.07.2019

22:06

PAŽNJA! OD OVOG KARCINOMA SVAKE GODINE OBOLI 2.800, A UMRE 900 MUŠKARACA U SRBIJI Seks u pedesetim može da smanji rizik od raka prostate!

Društvo

PAŽNJA! OD OVOG KARCINOMA SVAKE GODINE OBOLI 2.800, A UMRE 900 MUŠKARACA U SRBIJI Seks u pedesetim može da smanji rizik od raka prostate!

Podeli vest

Za karcinom prostate ključne su genetske predispozicije. Rizik za dobijanje povećava se konzumacijom alkohola, duvana i masne hrane, a smanjuje zdravom ishranom i redovnim seksualnim životom

Rak prostate je drugi po učestalosti malignitet kod muškaraca u Srbiji, od njega svake godine oboli 2.800, a umre 900 ljudi u našoj zemlji, kažu stručnjaci. Prema njihovim rečima, ključni uzrok ove bolesti je genetika, s tim što određene životne navike mogu povećati ili smanjiti rizik od obolevanja.

Zato se muškarcima iz rizične grupe, starijim od pedeset godina, preporučuje ishrana bez mnogo masti i crvenog mesa i izbegavanje alkohola i duvana, a savetuje se zdrava hrana, ali i redovan seksualni život, jer lučenje hormona godi prostati. Takođe, stručnjaci preporučuju redovne preglede kod urologa, pošto bolest, osim učestalijeg mokrenja i krvi u spermi, ne daje specifične simptome.

Podmukla bolest

Direktor Klinike za urologiju Kliničkog centra Srbije prof. dr Zoran Džamić ističe za Informer da je karcinom prostate najčešće maligno oboljenje i drugo po smrtnosti od svih kancera kod muškaraca, odmah iza raka pluća.

Hronična upala ne izaziva rak

Direktor Klinike za urologiju Kliničkog centra Srbije prof. dr Zoran Džamić napominje da je jako važno napraviti razliku između hronične upale prostate i kancera. Prema njegovim rečima, ukoliko muškarac "zaradi" hroničnu upalu prostate, nema nikakve naznake da će oboleti i od kancera.

- To su dve različite stvari i nikako ih ne treba povezivati. Sa hroničnom upalom prostate čovek normalno živi i veliki broj muške populacije ima taj problem. Ona se uglavnom dobije bakterijskom infekcijom koja je nastala putem seksualnih odnosa u mlađem dobu i nije adekvatno izlečena. Dok se rak dobija od sasvim drugih stvari i ne mora da ima nikakve veze sa prethodnom upalom. Zato su, ponavljam, bitne prevencija i svest o ovoj bolesti - kaže dr Džamić.

 

- Ako se bolest otkrije na vreme, moguće je izlečiti pacijenta. Međutim, danas je najveći problem to što se bolest otkriva kasno, pa je i lečenje veoma neizvesno. Od ukupnog broja muškaraca koji obole od nekog kancera, 15 odsto njih ima rak prostate, a statistika pokazuje da na 100.000 muškaraca svake godine imamo oko 110 novoobolelih. Među pacijentima su uglavnom oni stariji od 50 godina, ali, nažalost, primetno je i dijagnostikovanje kancera kod mlađih, već u četrdesetim godinama. Pored genetike, glavni uzroci su starost, gojaznost, konzumacija alkohola i duvana - objašnjava dr Džamić i dodaje da kod ove opake bolesti ne postoje specifični simptomi.

- Ne postoji ništa tipično kao pojava što je jasan signal da se razvila bolest. Postoje samo zbirni simptomi, a glavni jeste poremećaj u mokrenju, bilo da je učestalo, otežano, da postoji jak nagon za mokrenjem ili pojava krvi u spermi. Zbog ovako podmuklih tegoba i kasnog otkrivanja bolesti najbolje rešenje je prevencija. Pre svega, provera krvne slike i PSA tumorskog markera za ovaj organ, naročito kod starijih od 50 godina. Zatim sledi zdrav način života, bez alkohola i duvana. Muškarci koji su u riziku od obolevanja ili su već oboleli treba da imaju i normalan i redovan seksualni život, ako su u mogućnosti - kaže naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, u borbi sa rakom prostate primenjuju se razni modaliteti, a od pre dve godine i dva inovativna leka koja su dostupna preko troška Republičkog zdravstvenog osiguranja (RFZO).

Simptomi

* učestalo mokrenje
* otežano mokrenje
* jak nagon za nuždom
* krv u spermi


Način lečenja

*operacija
* hemioterapija
* imunološka terapija
* inovativni lekovi
* davanje hormona


Uzroci bolesti

* genetika
* starost
* nezdrav način života
* upotreba alkohola i duvana

Prevencija

* zdrava ishrana
(crveno meso, voće, povrće, vitamini, podizanje imuniteta, čajevi)
* redovan seks (naročito posle pedesete)
* izbegavanje alkohola i duvana
* skrining pregledi
* analize tumorskih markera za prostatu
*redovan odlazak kod urologa

- Na prvom mestu rak prostate se rešava hirurškim putem, a zatim su tu i hemioterapija, davanje hormona, imunološka terapija i inovativni lekovi "abirateron" i "enzalutamid", koji se daju isključivo u poslednjim stadijumima bolesti, kada kancer pusti metastaze. Pacijentima su dostupni svi načini lečenja koji su u rangu sa Evropom - naglašava dr Džamić.

Zdrava aktivnost

Urolog dr Aleksandar Milošević kaže da je prevencija najbolje rešenje i da je bitno da muškarci sve svoje potrebe, uključujući i seksualne, obavljaju redovno i normalno.

- Rak prostate je opaka bolest koja napada muškarce i zato je jako važna kontrola. Pre svega pregledi kod urologa, vađenje tumorskih markera za prostatu preko krvi, ali i ultrazvučni pregledi. Pored toga, bitno je i da čovek ima zdrave životne navike, da ima kvalitetnu ishranu i umerenu fizičku aktivnost. Tu mislim i na seksualnu aktivnost, jer ona je generalno dobra za zdravlje, pa samim tim i za prostatu, pošto je za nju korisno kada se luče hormoni. Zbog opšteg stanja morate popraviti imunitet, da unosite dosta voća i povrća, poput aronije, cvekle, da pijete čajeve, izbegavate masno i slatko i ograničite upotrebu mlečnih namirnica i onih koje su životinjskog porekla - savetuje naš sagovornik.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija