• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti

12.07.2019

20:12 >> 20:26

(FOTO/VIDEO) ŠOK U REGIONU! OTKRIVEN "STROGO POVERLJIV DOPIS" O SREBRENICI, posle ovog padaju sve priče o muslimanskoj "mučenoj" enklavi i  SRBIMA KAO "AGRESORIMA"

Društvo

(FOTO/VIDEO) ŠOK U REGIONU! OTKRIVEN "STROGO POVERLJIV DOPIS" O SREBRENICI, posle ovog padaju sve priče o muslimanskoj "mučenoj" enklavi i SRBIMA KAO "AGRESORIMA"

Podeli vest

Do rušenja helikoptera 7. maja 1995. godine, vazdušnim mostom, koji je, inače, predstavljan kao isključivo humanitarni, u Srebrenicu je za vojnike Armije BiH dopremljeno - 374.982 komada metaka, 436 raznih bombi, 131 tromblon, 44 lansera, 292 lansera RPG 7, 292 projektila RPG 7, 59 mina za ručni bacač, jedan lanser raketni 107 milimetara, 28 raketa, laser „crvena strijela", 275 mina 60 milimetara, 24 zolje, 740 mina 82 ili 122 milimetra

Za svakodnevne potrebe i nagrade najboljim borcima u Srebrenicu je iz Sarajeva stiglo i 350.000 maraka, a za fond šehida 308.000 maraka.

Ovo u svom specijalnom dopisu Skupštini BiH, u Sarajevu, navodi ratni komandant Armije BiH genaral Rasim Delić. U strogo poverljivom dokumentu, čiji je broj 1-1 - 941 od 30. maja 1996. godine, koji je u posedu „Novosti", Delić otkriva kako su se snabdevali Izetbegovićevi borci u Srebrenici koja je zvanično bila demilitarizovana i zaštićena zona UN!

- Ovoliko sredstava nije dobilo Goražde, a sa daleko manje sredstava branilo se Sarajevo 1992. i 1993. godine - naveo je Delić, potvrđujući koliko Srebrenica, zapravo, nije bila demilitarizovana.

Koliko su sami poštovali Srebrenicu, kao jednu od zaštićenih zona UN, najbolje se vidi u sledećoj oceni:

- Kada su od aprila 1994. počeli da dolaze prvi konvoji sa materijalno-tehničkim sredstvima mi smo organizovali dotur ka Srebrenici i Žepi, a da to ne ugrozi njen status „zaštićene i demilitarizovane zone". Tako su pešice upućivane grupe sa određenim količinama MTS. Tri grupe su u jesen (Srebrenica je tada uveliko "zaštićena zona"), prenele određenu količinu naoružanja, opreme i sredstava veze. Ovaj način je bio veoma spor i rizičan, te smo tražili način da ponovo otvorimo vazdušni most koji je funkcionisao u prvoj polovini 1993. kada je za Srebrenicu prevezeno pet tona MTS, 10 tona ubojitih sredstava...

Delić se u dopisu žali i da su nelojalna borba za vlast i podele po tom osnovu, loš odnos MUP i Armije BiH, ubistvo neistomišljenika i političkih suparnika (Vahid Šabić, Akif Huskić i Hamdo Salihović), ratno profiterstvo i kriminal, loša organizacija odbrambenih snaga (TO pa ABiH) bili ozbiljni unutrašnji razlozi koji su doveli do pada Srebrenice u julu 1995.

Foto: Printskrin

On pominje i "pozitivne rezultate", koji su zapravo masakri nad Srbima 1992, ne samo u srebreničkom kraju, već i u čitavom podrinju od Skelana do Zvornika.

Orić kao kukavica

Delić u poverljivom dokumentu pominje i Nasera Orića:
- Kada je reč o Oriću on je predložio da dođe sa političkom delegacijom Srebrenice da se razjasne kontroverzne informacije. Trebalo je da se vrati helikopterom 7. maja 1995, ali je zamolio da ostane i da ide u drugoj grupi u kojoj su bili slušaoci Visoke vojne škole. Kao što sam već rekao, helikopter je 7. maja srušen. Posle udesa, i pored naređenja, nije hteo - nije smeo da ide pešice u Srebrenicu, tražeći da borbeni helikopter, što nije moglo da se obezbedi, jer mi ih ni danas nemamo.


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
aca smederevac

pre 4 godine

Ove dokumente nasi mediji i preds.Vlade moraju non -stop da prezentiraju celom Svetu -uvek i na svakom mestu da se razbije lez o Srebrenici.Zivela R-Srpska.

Sara

pre 4 godine

Satanizacija Srba je bio NATO projekat. Ciljeve projekta manje više znamo. Treba da smo svesni da on nije zavrsen.

Izbori 2024

TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)
Live TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)

Broj nestanaka maloletne dece iz godine u godinu je u porastu. Najveći procenat je onih koji sami odu od kuće. Ipak, među nestalima ima i sasvim male dece, ali srećom, njihov broj je izuzetno mali. Porodice nestale dece na prvom mestu obraćaju se državnim organima, ali odgovore traže i od astrologa, vračara, a konkretnu pomoć od privatnih detektiva. Gost "Info jutra" bio je Braca Zdravković, privatni detektiv.

29.03.2024

10:35

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Jokić posvađao saigrače: Srbin te maltretirao!
NBA

Jokić posvađao saigrače: Srbin te maltretirao!

Nedavno je Nikola Jokić odigrao fantastičan meč protiv Njujork Niksa, u kojem je predvodio svoj tim ka trijumfu rezultatom 113:100. Srpski centar je na toj utakmici ostvario svoj 22. tripl-dabl u sezoni postigavši 30 poena, uz 14 skokova i 11 asistencija.

29.03.2024

11:19

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija