• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

15.07.2019

14:07

PET DOBRIH RAZLOGA DA POSETITE BEOGRAD! Dok dočekujemo Makrona francuski "Figaro" objavio tekst o Srbiji

Društvo

PET DOBRIH RAZLOGA DA POSETITE BEOGRAD! Dok dočekujemo Makrona francuski "Figaro" objavio tekst o Srbiji

Podeli vest

Francuski predsednik Emanuel Makron dolazi u dvodnevnu posetu Srbiji, prvu zvaničnu posetu francuskog predsednika u poslednjih 18 godina. Povodom toga, Figaro je objavio tekst u kojem navodi pet dobrih razloga za posetu glavnog grada Srbije

U tekstu se navodi da je Beograd grad koji je "progonjen istorijom, tragičan", ali da se brzo razvija i da će vam "oduzeti dah". 

Grad pun energije, sa dosta zelenila, "eksplozivan" i koji u prevodu znači "Beli grad" ponovo je 2019. godine, navodi Figaro, postao "kraljica Balkana". 

1. Svaki kamen ima istoriju 

Foto: Tanjug

 

Glavni grad Srbije, Beograd je bio keltski, rimski, vizantijski, mađarski, bugarski, turski, austrijski, a što se može videti i "okusiti" širom grada. Naime, kako prenosi Figaro, hrana koju ćete jesti u Beogradu poprimila je uticaj svih osvajača glavnog grada kroz istoriju. Uživaćete i u lokalnoj muzici, a navode i da jezik koji se u Srbiji govori "gotovo je nemoguće da nećete shvatiti". 

"Kamena, zelena pluća grada, spektakularna Kalemegdanska tvrđava, koja gleda na ušće Dunava i Save, govori o bogatoj istoriji grada sa svojim rimskim, osmanskim i austrijskim zidinama", navodi se u tekstu. 

Pominje se i da će se dva predsednika naći ispred renoviranog spomenika zahvalnosti Francuskoj, koji se nalazi na Kalemagdanu. U Beogradu treba videti Skupštinu Srbije, nekadašnju Glavnu železničku stanicu (koja je sada napuštena), rezidenciju kneginje Ljubice, crkvu Svetog Marka, kao i Glavnu poštu Beli dvor na Dedinju....

2. Muzeji otvoreni za sve ukuse 
 

Foto: Tanjug

Već godinu dana muzeji u Beogradu ponovo su se otvorili. Osnovan pre 175 godina, ali zatvoren više od 15 godina do 2018. godine, Narodni muzej u Beogradu, smešten je u srcu grada, a dom je autentičnog ali i nepoznatog blaga. 

U njemu ćete videti zbirke numizmatike, praistorijske ili antičke arheologije, srpske religiozne umetnosti (ikone i freske) ili jugoslovenske umetnosti (Krstić, Danil, Šumanović ...), a nikoga neće, navodi Figaro, ostaviti ravnodušnim. 

Ljubitelji savremene umetnosti mogu da posete muzej Zepter u pešačkoj ulici Knez Mihailova ili da pređu reku Savu do Ušća da otkriju Muzej savremene umetnosti. Na Kalemegdanu, dodaje se u tekstu, nalazi se Vojni muzej, koji preporučuju itekako treba posetiti. Ljubitelji nauke, misterije, struje i tehnologije oduševiće se u muzeju Nikole Tesle. 

3. Posebna umetnost življenja 
 

Foto: Informer

"Ovde slavimo kao da ćemo sutra umreti." Mešavina slavenskog fatalizma i istorijskog pragmatizma (grad je uništen i srušen na desetine puta u 15 vekova), beogradski duh je oda uživanju, radosti življenja, vedrine. 

"Sa svojim baržama na Savi pretvorenim u noćne klubove, stotine barova, kafana i restorana u kojima plešete i pevate onoliko glasno koliko želite, srpska prestonica postala je poznata vikend destinacija. Večera u staroj ulici Skadarlija, na primer u restoranu, "Tri šešira" biće pun pogodak, a u njemu ćete probati originalnu srpsku kuhinju.

4. Jedinstvena balkansko-barokna atmosfera 


Potpuno novo mesto sažima raspoloženje Beograda, gde se red i haos, siva i boja, napredak i tradicija, nostalgija i beg, optimizam i fatalizam sukobljavaju - Dorćol plac. 

U blizini Dunava, ovaj deo grada u kojem je do Drugog svetskog rata živela jaka jevrejska zajednica postao je napušteno postindustrijsko područje. Niko sem vozača trolejbusa i tramvaja u taj deo grada nije svraćao. 

Trebalo je da prođe vreme i da se okupi nekoliko "kreativnih umova da se ove stare garaže i radionice učine trendseterskim mestom gde lokalni mladi dolaze da piju, igraju, sviraju i pevaju noću".

5. Upoznajte i Vojvodinu 
 

Foto: Tanjug

Figaro navodi i da ako planirate posetu Beogradu, da izdvojite i nekoliko dana za Vojvodinu. 
Obiđite, dodaju, Sremske Karlovce, i ne propustite njegovu pravoslavnu katedralu niti mirnu glavnu ulicu uokvirenu "habsburškim kućama iz kasnog 17. veka". 

Tu ćete videti i velika gnezda Roda, a malo dalje od Sremskih Karlovaca nalazi se Novi Sad u kojem dominira tvrđava Petrovaradin. 

Ova trvđava, navodi se, svake godine domaćin je Exit muzičkog festivala.

DAČIĆ POZIVA MAKRONA: Vi ste ozbiljna država, prekinite ovu igru, NATERAJTE HARADINAJA DA UKINE TAKSE!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija